Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Δεν αναμένεται άμεσο πρόβλημα στην αγορά πετρελαίου λόγω του Ιράν

Goldman Sachs: Δεν αναμένεται άμεσο πρόβλημα στην αγορά πετρελαίου λόγω του Ιράν
Αν και οι εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν μειώνονται, ενισχύεται η παραγωγή από τα μέλη και μη-μέλη του ΟΠΕΚ
Την στιγμή που κάποιοι αναλυτές προβλέπουν ότι το πετρέλαιο θα ξεπεράσει τα 100 δολ. ανά βαρέλι, λόγω των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν, η Goldman Sachs είναι λίγο πιο… συγκρατημένη.
«Σίγουρα δεν είναι το βασικό μας σενάριο.
Δεν λέω ότι δεν μπορεί να συμβεί, αλλά θα απαιτούσε μια σημαντικά μεγάλη μείωση των εξαγωγών πετρελαίου από το Ιράν ή ακόμα και μηδενικές αλλά και μία ακόμα διαταραχή της αγοράς από άλλον λόγο όπως η Βενεζουέλα» δήλωσε στο CNBC ο Jeff Currie της Goldman Sachs.
Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν αναμένεται πρόβλημα στο άμεσο μέλλον, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ότι δεν θα υπάρξει κάποια στιγμή πιο μετά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν διαμορφώθηκαν στο 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, έναντι του 1,6 εκατ. βαρέλια τον Σεπτέμβριου.
Σημειώνεται ότι έναν μήνα μετά, τον Νοέμβριο, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν και την επαναφορά των κυρώσεων.
Σύμφωνα όμως με τον αναλυτή της Goldman Sachs, η ακριβής εκτίμηση για τις τιμές του πετρελαίου δεν είναι δυνατή σε αυτή η χρονική στιγμή, διότι κανείς δεν γνωρίζει πόσα βαρέλια πετρελαίου θα εξαφανιστούν από την αγορά.
«Νομίζω ότι αυτό που βλέπουμε εδώ είναι μια αναντιστοιχία μεταξύ των χρηματοοικονομικών ροών και των φυσικών θεμελιωδών ροών, υπό την έννοια ότι η αγορά προσπαθεί να προεξοφλήσει ένα άγνωστο πρόβλημα με τη μορφή του Ιράν.
Δεν ξέρουμε πόσο μεγάλη θα είναι η… τρύπα» επεσήμανε ο Currie.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ενώ οι εξαγωγές από το Ιράν μειώνονται με ταχύτατους ρυθμούς, δημιουργούνται αποθέματα οπουδήποτε αλλού και η παραγωγή από τα μέλη και μη-μέλη του ΟΠΕΚ ενισχύεται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αναμένουν οι περισσότεροι αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης