Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Gefira: Επικίνδυνη κλιμάκωση στον «πόλεμο του φυσικού αερίου» στην Κύπρο

Gefira: Επικίνδυνη κλιμάκωση στον «πόλεμο του φυσικού αερίου» στην Κύπρο
Εάν η Άγκυρα προσπαθήσει εκ νέου να μπλοκάρει πλοία των ENI, Total ή Exxon Mobil οι αντιδράσεις θα είναι εξαιρετικά οξείες
Στις νέες απειλές που εκτοξεύει η Τουρκία ενάντια στην Κύπρο με αφορμή την κυπριακή ΑΟΖ, αναφέρεται ανάλυση του think tank, Gefira, στην οποία τονίζεται ότι θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.
Όπως τονίζεται στην ανάλυση στις αρχές Οκτωβρίου 2018, η κυπριακή κυβέρνηση κάλεσε εταιρείες να καταθέσουν προσφορές για την ανάπτυξη του Block 7.
Η Άγκυρα πιστεύει ότι το βήμα αυτό υπονομεύει τα συμφέροντα τόσο της Τουρκίας όσο και των Τουρκοκυπρίων και ανακοίνωσε ότι θα ληφθούν διορθωτικά μέτρα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/cypr3.png?itok=8nmd6Ssr

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ούτε τα θαλάσσια σύνορα της Κύπρου ούτε τις συμφωνίες για τις αποκλειστικές οικονομικές της ζώνες.
Η Λευκωσία διαχειρίζεται την εξερεύνηση φυσικού αερίου στα ύδατα που θεωρεί δικά της.
Τον Φεβρουάριο 2018 σε  μία ακόμη ανάλυση, το Gefira περιέγραψε την περίπλοκη κατάσταση σε σχέση με τα μπλοκ αερίου γύρω από την Κύπρο.
Στη συνέχεια, το τουρκικό ναυτικό σταμάτησε το πλοίο εξερεύνησης της ιταλικής Eni και το εμπόδισε να εισέλθει στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, απειλώντας να το βυθίσει.
Σε απάντηση, η Ρώμη έστειλε τα δικά της πλοία στην περιοχή.
Μέχρι στιγμής, η διαμάχη αφορούσε τη νότια και ανατολική λεκάνη γύρω από την Κύπρο.
Την περασμένη εβδομάδα η Λευκωσία κάλεσε τις προσφορές για την εξερεύνηση φυσικού αερίου στο Block 7, κάτι που θα μπορούσε να είναι ένα άλλο casus belli, επειδή τα μπλοκ 1, 4, 5, 6 και 7 διασχίζουν τα τούρκο-αιγυπτιακά σύνορα.
Ωστόσο, το 2003, η Κύπρος συνήψε συμφωνία με την Αίγυπτο σχετικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), την οποία η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει.
Η τουρκική κυβέρνηση είναι της γνώμης ότι τόσο οι τουρκικές αρχές όσο και η «Βόρεια Λευκωσία» (η πρωτεύουσα της «Βόρειας Κύπρου») έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν για την εκμετάλλευση αυτών των τομέων.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/12.jpeg?itok=SXJo-0-c

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι:

- Η  εξόρυξη στο Block 7 δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συναίνεση της Τουρκίας λόγω των θαλάσσιων συνόρων που υπάρχουν,

- Οι Τουρκοκύπριοι είναι συνιδιοκτήτες του νησιού και, ως εκ τούτου, των φυσικών του πόρων στο βάθος των χωρικών υδάτων,

- Η μονομερής πρόσκληση υποβολής προσφορών από τη Λευκωσία παραβιάζει τα συμφέροντα της «Βόρειας Κύπρου» και της Τουρκίας.

- Η Άγκυρα θα λάβει μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων της και των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού της διαδικασίας που έχει ξεκινήσει στο Block 7.

Σύμφωνα με τη Gefira εάν το τουρκικό πολεμικό μπορεί να μπλοκάρει εκ νέου τα πλοία είτε της ιταλικής ENI, είτε της γαλλικής Total ή ακόμη και της αμερικανικής Exxon Mobil, τότε η αντίδραση εκ μέρους των χωρών στις οποίες «ανήκουν» αυτές οι επιχειρήσεις θα είναι πολύ πιο έντονες από ό,τι ήταν τον Φεβρουάριο του 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης