Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το μέλλον της Merkel κρίνεται στις βαυαρικές εκλογές της 14ης Οκτωβρίου 2018

Το μέλλον της Merkel κρίνεται στις βαυαρικές εκλογές της 14ης Οκτωβρίου 2018
Βάσει των δημοσκοπήσεων το CSU θα χάσει την απόλυτη πλειοψηφία που διαθέτει στο κοινοβούλιο της Βαυαρίας
Το αποτέλεσμα των εκλογών στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βαυαρίας, οι οποίες πραγματοποιούνται την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018, θα αποτελέσουν σημείο καμπής για τη Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, όπως αναφέρει δημοσίευμα του CNBC.
Μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε διάλυση του, ούτως ή άλλως, εύθραυστου κυβερνητικού συνασπισμού.
Η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) το «αδελφό» κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Merkel, εξακολουθεί να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, έχοντας, όμως χάσει πολύ σημαντικό μέρος της δύναμής του.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να χάσει την απόλυτη πλειοψηφία που διατηρήσουν έως σήμερα στο βαυαρικό κοινοβούλιο, καθώς καταγράφεται σημαντική αύξηση στα ποσοστά των επονομαζόμενων ως λαϊκιστικών κομμάτων.
Το ποσοστό που θα λάβει το CSU εάν δεν είναι ικανοποιητικό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω «γκρίνια» στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης.
Ήδη CDU και CSU έχουν κοντραριστεί δημοσίως για την πολιτική Merkel στο μεταναστευτικό – προσφυγικό πρόβλημα, με τη γερμανική κυβέρνηση να κινδυνεύει να καταρρεύσει το καλοκαίρι του 2018.
Οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο CSU κατέστη πιο σκληρό έναντι της μεταναστευτικής πολιτικής Merkel προκειμένου να διατηρήσει την εκλογική του βάση, σημαντικό μέρος της οποίας στρέφεται στο κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), του οποίου τα ποσοστά ουσιαστικά εκτοξεύονται.
Επιπρόσθετα ο επικεφαλής του CSU, Horst Seehofer, δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο.
Αποτελεί έναν από τους κορυφαίους κυβερνητικούς παράγοντες, ως υπουργός Εσωτερικών.
«Το CSU είτε θα χρειαστεί κάποιον εταίρο για να σχηματίσει κυβέρνηση ή, όλα θα εξαρτηθούν από το ποσοστό του, μπορεί να βρεθεί ακόμη και στην αντιπολίτευση», εκτιμά η Teneo Intelligence και προσθέτει «φυσικά το CSU δεν θα κατηγορήσει για μία ενδεχόμενο ήττα τον νυν Βαυαρό πρωθυπουργό Markus Soeder αλλά τον ηγέτη του κόμματος, τον Horst Seehofer.
Πιθανή αποπομπή του από την προεδρία του CSU μπορεί να προκαλέσει κυβερνητική κρίση στο Βερολίνο».

«Βουτιά» για το CSU στις τελευταίες δημοσκοπήσεις

Κάτι παραπάνω από δυσάρεστες είναι οι ειδήσεις για τον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας, οι οποίες καταφθάνουν από τη Βαυαρία, στην οποία θα πραγματοποιηθούν τοπικές εκλογές την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018.
Η μία μετά την άλλη οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το παραδοσιακό βαυαρικό κόμμα της Χριστανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και παραδοσιακός σύμμαχος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Angela Merkel, θα δει τα ποσοστά του να προσγειώνονται το λιγότερο ανώμαλα.
Παρά το γεγονός ότι δεν αναμένεται ήττα του CSU –αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κανένα αποτέλεσμα- η Βαυαρία αποτελεί βαρόμετρο για την επιβίωση όχι μόνο του κυβερνητικού συνασπισμού CDU/CSU και Σοσιαλδημοκρατών (SPD), αλλά μπορεί να καθορίσει και το μέλλον της ίδιας της καγκελαρίου.
Σημαντική αποδυνάμωση του CSU θα δημιουργήσει ακόμη περισσότερα προβλήματα και γκρίνιες στον κυβερνητικό συνασπισμό, με τον επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, Horst Seehofer, να έχει, ήδη, έρθει σε σκληρή κόντρα με τη Merkel αναφορικά με την προσφυγική κρίση και την πολιτική που επέλεξε η καγκελάριος να ακολουθήσει.
Το πιθανότερο όλων είναι ότι ο Seehofer θα φορτώσει και στη Merkel σημαντικό ποσοστό από την απώλεια δύναμης του κόμματός του, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και ραγδαίες εξελίξεις στον συνασπισμό CDU/CSU και μάλιστα σε μία περίοδο που η Merkel εμφανίζεται όλο και πιο αποδυναμωμένη, ενώ η δημοτικότητά της έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Βάσει της τελευταίας δημοσκόπησης που δημοσιεύθηκε το CSU θα «δει» το ποσοστό του πραγματικά να γκρεμίζεται, καθώς εκτιμάται ότι θα φθάσει στο 33% από 48% που ήταν στις αντίστοιχες εκλογές του 2013.
Για μία ακόμη φορά δυναμική εμφάνιση πραγματοποιεί το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), του οποίου το ποσοστό φθάνει στο 13% από 0% που ήταν το 2013!!!!
Δραματική είναι και η εικόνα του SPD, το ποσοστό του οποίου προσγειώνεται στο 12% από 21% που ήταν το 2013.
Μεγάλη άνοδος επίσης σημειώνουν και οι Πράσινοι στο 19% που θα είναι μάλλον δεύτερο κόμμα.



Γιατί είναι σημαντική η Βαυαρία

Η Βαυαρία είναι το πλουσιότερο και μεγαλύτερο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Γερμανίας.
Σε αυτήν ζει περί του 16% του γερμανικού πληθυσμού, ενώ αντιστοιχεί στο 18,3% του γερμανικού ΑΕΠ.
«Το CSU επικρίνει ανοιχτά τη Merkel προκειμένου να υπερασπιστεί την απόλυτη πλειοψηφία που διατηρεί στη Βαυαρία.
Ενώ το CSU προσπάθησε να κάνει τις εκλογές ένα είδος δημοψηφίσματος σχετικά με τη στάση της Merkel για τους πρόσφυγες, η συνεχής γκρίνια και η ταλαιπωρία στο Βερολίνο, που ξεκίνησε από την CSU, έχει αλλάξει τα δεδομένα.
Η στρατηγική της CSU να αποστασιοποιηθεί από τη Merkel προκειμένου να αποφευχθεί η άνοδος του AfD στη Βαυαρία φαίνεται να ήταν διπλή αποτυχία», υποστηρίζει ο Carsten Brzeski, οικονομολόγος της ING.
Αν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν το CSU θα «πετύχει» τις χειρότερες επιδόσεις του από το 1950, όταν είχε λάβει το 27,4% των ψήφων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης