Τελευταία Νέα
Πολιτική

Προβληματισμός και πολλαπλές αναγνώσεις για την πρόσκληση Καμμένου στις ΗΠΑ γα βάσεις και το plan B για το Σκοπιανό

Προβληματισμός και πολλαπλές αναγνώσεις για την πρόσκληση Καμμένου στις ΗΠΑ γα βάσεις και το plan B για το Σκοπιανό
Πού το πάει ο Πάνος Καμμένος αναρωτιούνται πολιτικοί παρατηρητές μετά τις τορπίλες που εκτόξευσε από την Ουάσιγκτον ο κυβερνητικός εταίρος του Τσίπρα
Πού το πάει ο Πάνος Καμμένος αναρωτιούνται πολιτικοί παρατηρητές μετά τις τορπίλες που εκτόξευσε από την Ουάσιγκτον ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα.
Οι νέες βόμβες του υπουργού Άμυνας από την Ουάσιγκτον προκάλεσαν το μεγαλοπρεπές άδειασμα του Μεγάρου Μαξίμου και του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση στη συνέχεια ο οποίος εξέφρασε έκπληξη και απορία για την ρητορική Καμμένου τόσο σε σχέση με το plan B που πρότεινε ο υπουργός Άμυνας όσο και με την πρόσκληση σε ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατιωτικές βάσεις και σε άλλα σημεία της Ελλάδας, πέραν της Σούδας.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι πολιτικοί παρατηρητές, η εν λόγω παρέμβαση του κ.Καμμένου για διμερείς συμφωνίες αν δεν μπορούμε να καταλήξουμε στη συμφωνία των Πρεσπών με την πΓΔΜ και την Αλβανία, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά σε ότι αφορά τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η εξωτερική πολιτική αλλά και στο αν υπάρχει κοινή πολιτική γραμμή την οποία ακολουθεί ο κυβερνητικός σχηματισμός.
Στις πιο πολλές χώρες του κόσμου, σημειώνουν με νόημα οι ίδιες πηγές, υπάρχουν συμμαχικές κυβερνήσεις, στις οποίες μετέχουν περισσότερα από ένα κόμματα.
Πουθενά όμως, δεν υπάρχει τέτοιο φαινόμενο. Ακόμη και στις περιπτώσεις που προκύπτουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις, πολιτικοί αρχηγοί και στελέχη κάθονται όλοι μαζί γύρω από ένα τραπέζι, κλεισμένοι επί ώρες σε ένα δωμάτιο και συζητούν προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή, με εκατέρωθεν εκπτώσεις στα πιστεύω της κάθε πλευράς ώστε να υπάρχει κοινή γραμμή και να αποφεύγονται οι δυσάρεστες εκπλήξεις.
Η απροσδόκητη πρωτοβουλία του Πάνου Καμμένου έδωσε τροφή για νέα σενάρια στο παρασκήνιο με δύο από αυτά να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις και να τορπιλίζουν την κυβερνητική συνοχή.
Το ένα από αυτά, όπως επεσήμαναν χαρακτηριστικά οι ίδιοι πολιτικοί παρατηρητές, υποστηρίζει ότι ο κ. Καμμένος ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις του Μαξίμου είχε ενημερώσει τον κ. Τσίπρα ο οποίος σιωπηλά αποδεχόταν τα όσα είπε ο υπουργός Άμυνας, όχι σε συνομιλητές από τη Ρουάντα αλλά μιλώντας με μια υπερδύναμη.
Εάν ο κ. Καμμένος επιστρέφοντας στην Ελλάδα παραμένει υπουργός Άμυνας σημαίνει ότι έχει με κάποιον τρόπο και τη συναίνεση του κ. Τσίπρα.
Διαφορετικά ο πρωθυπουργός οφείλει να τον καλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου κι εκεί ο Πάνος Καμμένος να δώσει εξηγήσεις. Εάν οι εξηγήσεις δεν ικανοποιήσουν τον πρωθυπουργό, ο κυβερνητικός εταίρος δεν μπορεί να παραμένει στην κυβέρνηση, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.
Το δεύτερο σενάριο αναφέρεται στην εξωτερική πολιτική της χώρας και στον τρόπο άσκησής της.
Οι ίδιες πηγές διερωτώνται: Ποιος ασκεί εξωτερική πολιτική, ο υπουργός Άμυνας ή ο υπουργός Εξωτερικών ο οποίος εκφράζει όλη την κυβέρνηση;
Πως προσκαλεί ο κ. Καμμένος τους Αμερικάνους να επεκτείνουν την παρουσία τους στη Λάρισα, στο Βόλο, στην Αλεξανδρούπολη ή στην Κάρπαθο; Διότι, μετά από αυτή την πρόσκληση, εύλογα ανακύπτει ένα θέμα.
Αν οι Αμερικάνοι πουν αύριο, ερχόμαστε, τι θα συμβεί;
Έμπειροι πάντως παρατηρητές θέτουν και το εξής ερώτημα: Μήπως τελικά οι δύο συγκυβερνώντες ηγέτες προετοιμάζουν το έδαφος σε πλήρη συνεννόηση μεταξύ τους για μια θεαματική και επικοινωνιακή «άγρια μεταξύ τους κόντρα» που θα οδηγήσει μεν σε κάλπες αλλά με τη φιλοδοξία ότι η αντιπαράθεση αυτή θα ωφελήσει αμφότερους;
Διότι πολλοί είναι μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ που δεν αντέχουν πια τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ - και αναμένεται τέτοιες φωνές να ακουστούν δυνατά στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου προεξάρχοντος του Νίκου Φίλη.
Αλλά και μέσα στους ΑΝΕΛ αντιλαμβάνονται όλοι πως μόνο μια ανατροπή της κυβέρνησης εκ μέρους του κόμματος του Πάνου Καμμένου θα τους δώσει ενδεχομένως τα ποσοστά που θα τους επιτρέψουν εκ νέου την είσοδο στο κοινοβούλιο.
Διαφορετικά καταλαβαίνουν ότι είναι καταδικασμένοι.
Και σε αυτή τη συγκυρία μόνο τα εθνικά θέματα μπορούν να δώσουν τέτοια ευκαιρία προεξάρχοντος βεβαίως του Σκοπιανού.
Άλλωστε οι ίδιοι παρατηρητές εκτιμούν ότι με δεδομένες τις εξελίξεις στην οικονομία και το τραπεζικό κραχ ο χρόνος κυλάει εις βάρος της κυβέρνησης και όχι υπέρ της.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης