Τελευταία Νέα
Διεθνή

Trump: Η FED έχει τρελαθεί, οι αυξήσεις των επιτοκίων και τα FANG οι αιτίες του sell off - El Erian: Η άνοδος των επιτοκίων δεν θα ανακοπεί

Trump: Η FED έχει τρελαθεί, οι αυξήσεις των επιτοκίων και τα FANG οι αιτίες του sell off - El Erian: Η άνοδος των επιτοκίων δεν θα ανακοπεί
Mohamed El-Erian: Το sell off στα χρηματιστήρια δεν θα σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων της FED
Επίθεση στην FED εξαπέλυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump επισημαίνοντας ότι έχει τρελαθεί.
«Νομίζω ότι η Fed κάνει ένα λάθος, είναι πολύ αυστηρή, νομίζω ότι η Fed έχει τρελαθεί» δήλωσε ο Trump.
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει αυξήσει τα επιτόκια τρεις φορές το 2018 και αναμένεται να τα αυξήσει ακόμη μια φορά έως το τέλος 2018.
Ο φόβος για νέα αύξηση επιτοκίων συνέβαλλε ώστε ο Dow Jones Industrial Average να υποστεί ισχυρό sell off -3,15% ενώ ο S&P 500 υποχώρησε -3,29% στις 10/10/2018.
Ρόλο στην διόρθωση διαδραμάτισε και η πίεση που δέχθηκαν οι μετοχές FANG του τεχνολογικού κλάδου όπως Amzon, Fcebook, Apple, Google κ.α.
Στην πραγματικότητα, είναι μια διόρθωση την οποία περιμέναμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά πραγματικά διαφωνώ με αυτό που κάνει η Fed πρόσθεσε ο Πρόεδρος.
Οι προσδοκίες της αγοράς για νέα αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο ήταν στο 76,3%, σύμφωνα με την CME.
Η γραμματεία Τύπου του Λευκού Οίκου τόνισε οι  βασικές αρχές και το μέλλον της οικονομίας των ΗΠΑ παραμένουν εξαιρετικά ισχυρές ανέφερε ο Sanders

Mohamed El-Erian: Το sell off στα χρηματιστήρια δεν θα σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων της FED

Οι επενδυτές πρέπει απλά να συνηθίσουν στο γεγονός ότι η αγορά θα βασίζεται σε θεμελιώδη στοιχεία και όχι στην πολιτική της Fed, λέει ο Mohamed El-Erian ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz
Δεν πρόκειται για μια εύκολη μετάβαση, πρόκειται να είναι ευμετάβλητη αλλά μακροπρόθεσμα, είναι καλύτερη για την υγεία και την ευρωστία των αγορών
Δεν νομίζω ότι η πτώση στην Wall θα αποθαρρύνει την Fed να αυξήσει τα επιτόκια
Η Fed έχει αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς ήδη 3 φορές το 2018 με την τελευταία τέλη Σεπτεμβρίου, μια κίνηση που αύξησε τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.
Ο El-Erian τόνισε ότι η αγορά που βασίζεται σε ρευστότητα θα μετεξελιχθεί σε μια αγορά που θα βασίζεται στις θεμελιώδεις αρχές θα είναι σαν ένα αεροπλάνο που «αλλάζει κινητήρες ενώ ταξιδεύει σε μεγάλο υψόμετρο».
Για τα επόμενα δύο χρόνια οι προοπτικές ανάπτυξης είναι καλές για τις ΗΠΑ
Προβλέπει οικονομική ανάπτυξη 3% το 2018 και 2,7% έως 2,5% το 2019.
Βιώνουμε μια νέα φάση οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ανακάμπτουν και ο υπόλοιπος κόσμος επιβραδύνει.

Καμία έκπληξη για το sell off στις αγορές - Είναι θέμα προσαρμογής στην πραγματικότητα

Η πτώση 3% έως 4% στους κύριους αμερικανικούς δείκτες την Τετάρτη είναι ανησυχητική για τους επενδυτές που έχουν συνηθίσει στη χαμηλή μεταβλητότητα των αμερικανικών αγορών τα τελευταία χρόνια.
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότεροι από τους παραδοσιακούς τρόπους αντιστάθμισης έναντι ενός τόσο μεγάλου χρηματιστηριακού sell off δεν λειτούργησαν σωστά, αναφέρει σε άλλη του ανάλυση ο Mohamed El-Erian.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, καμία από αυτές τις εξελίξεις δεν θα πρέπει να αποτελέσει μεγάλη έκπληξη, δεδομένου ότι οι ακόλουθοι πέντε παράγοντες δείχνουν επίσης το μέλλον:
- Μετά από χρόνια φαινομενικά αδιαμφισβήτητης στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες - συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων αγορών μετοχών και ομολόγων - απομακρύνεται από έναν κόσμο όπου οι ενέσεις ρευστότητας στηρίζουν τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και κινούνται προς έναν μεγαλύτερο ρόλο για τα θεμελιώδη μεγέθη.
Σχεδόν εξ ορισμού, αυτή είναι μια πτητική διαδικασία: Σκεφτείτε ένα αεροπλάνο που αλλάζει μηχανές ενώ βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο.
Έτσι, αναμένεται αναταραχή.
- Η ασυνήθιστη απόκλιση των οικονομικών επιδόσεων και των πολιτικών στον προηγμένο κόσμο περιπλέκει αυτή τη μετάβαση από την αγορά ρευστότητας προς τη θεμελιώδη.
Η ανάπτυξη των ΗΠΑ ξεπερνά όλο και περισσότερο τις υπόλοιπες χώρες, που τροφοδοτούνται από το συνδυασμό υψηλότερου εισοδήματος των νοικοκυριών, αυξάνοντας τις επιχειρηματικές επενδύσεις και τις κρατικές δαπάνες.
Επιπλέον, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής έχει προχωρήσει αρκετά στην εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής, αφού έπαψε την ποσοτική χαλάρωση και τα επιτόκια αυξήθηκαν οκτώ φορές.
Πλέον γνωρίζουμε το χρονοδιάγραμμα για τη μείωση του ισολογισμού της και τις περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων τόσο για το τρέχον έτος όσο και για το επόμενο.
- Η προκύπτουσα πτώση στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων έχει προκαλέσει πρόσθετες πιέσεις στις αγορές.
Και δεν είναι αυστηρά θέμα απόκλισης.
Υπάρχει επίσης ένα ευρύ φάσμα απόψεων σχετικά με το κατά πόσο άλλες χώρες θα συγκλίνουν τελικά με τις ΗΠΑ για να επιτύχουν υψηλότερη ανάπτυξη.
- Οι εμπορικές εντάσεις προστίθενται στις αβεβαιότητες σχετικά με τη μετάβαση στην αγορά.
Συγκεκριμένα, δεν είναι ακόμη σαφής ο χρόνος που θα χρειαστεί η Κίνα να συνειδητοποιήσει ότι η λιγότερο κακή εναλλακτική λύση για την ανάπτυξή της είναι να ακολουθήσει την ίδια πορεία που ακολούθησαν τελικά άλλες χώρες (Νότια Κορέα, Μεξικό και Καναδάς).
Τέλος, οι τεχνικές συνθήκες στις αγορές δεν βοηθούν με την αύξηση μεγάλων κινήσεων βραχυπρόθεσμα.
Μακροπρόθεσμα, η επιτυχία της τρέχουσας μετάβασης θα καταστήσει τις αγορές πιο σταθερές.
Έτσι, θα αναπροσαρμοστεί το χαρτοφυλάκιο που επιτρέπει την παραδοσιακή διαφοροποίηση των ομολόγων των μετοχών για την επίτευξη καλύτερου μετριασμού του κινδύνου.
Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ωστόσο, είναι πιθανό να είναι αρκετά ασταθές το περιβάλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης