Τελευταία Νέα
Πολιτική

Διήμερη επίσκεψη του Γερμανού προέδρου - Παυλόπουλος: Άριστες οι διμερείς σχέσεις - Steinmeier: Χαίρομαι για την οικονομική πρόοδο της Ελλάδας

Διήμερη επίσκεψη του Γερμανού προέδρου - Παυλόπουλος: Άριστες οι διμερείς σχέσεις - Steinmeier: Χαίρομαι για την οικονομική πρόοδο της Ελλάδας
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση επί του ελληνικού αιτήματος για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο
Θερμή υποδοχή επεφύλλαξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στον Γερμανό ομόλογο του, Frank Walter Steinmeier, ο οποίος από σήμερα (11/10/2018) πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.
Με αναφορές στις «άριστες διμερείς σχέσεις» αλλά και στον κομβικό ρόλο του Βερολίνου κατά τη μνημονιακή περίοδο, ο κ. Παυλόπουλος μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τη συμβολή της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Παράλληλα, ο αναφέρθηκε και στην άνοδο της ακροδεξιάς επισημαίνονας ότι «συμμεριζόμαστε ένα κοινό όραμα για την Ευρώπη, ενόψει των ευρωεκλογών, ώστε αυτές να μην αναδείξουν μορφώματα επικίνδυνα για την Ευρώπη».
Πρόσθεσε, όμως, ότι «για να φτάσουμε στην ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, πρέπει από τώρα να κάνουμε κάποια πράγματα.
Να τονώσουμε τον πυλώνα της εξωτερικός πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας.
Επόμενη προτεραιότητα, η θωράκηση της ευρωζώνης και του κοινού μας νομίσματος, του ευρώ, απέναντι στην διεθνή οικονομική κρίση».

Αιχμές κατά της Τουρκίας

Απευθυνόμενος στον Γερμανό πρόεδρο, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στην Τουρκία αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση της στο προσφυγικό, αλλά και στην προκλήσεις της στον Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.
«Πρέπει ευρωπαϊκά κράτη που παραβιάζουν τους κανόνες αλληλεγγύης όσον αφορά το προσφυγικό, να καταλάβουν ότι παραβιάζουν βασικές αρχές της Ευρώπης» τόνισε.
«Θέλουμε φιλία και καλή γειτονία με την Τουρκία.
Κάποιοι θέλουν να κλείσουν τον ευρωπαϊκό δρόμο της Τουρκίας, εμείς θέλουμε το αντίθετο.
Αλλά δεν μπορεί η Τουρκία παρά να σέβεται τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων» πρόσθεσε και διεμήνυσε «πρέπει και η Τουρκία να καταλάβει ότι οφείλει πλήρη σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες και το ευρωπαϊκό δίκαιο».
Όσον αφορά το κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι «η Ελλάδα είναι τόσο πιστή στην ευρωπαϊκή της πορεία, ώστε όλα της τα θέματα τα θέτει μόνο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
Το Κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί με την παραμονή στρατευμάτων κατοχής και εγγυήσεων τρίτων».

Το ζήτημα της πΓΔΜ

Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στην πΓΔΜ όπου όπως είπε «και εκεί επιδιώκουμε την πορεία της (σσ. της πΓΔΜ) προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Προϋπόθεση η επίλυση του ζητήματος του ονόματος.
Αυτό προϋποθέτει την αλλαγή του Συντάγματος.
Περιμένουμε την εκπλήρωση αυτής της υποχρέωσης».
Πάντως, ο ίδιος διεμήνυσε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει βήματα προς τα πίσω.
«Θα συνεχίσουμε την πορεία μας για την εμβάθυνση της Ευρώπης και την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος» τόνισε.

Steinmeier: Χαίρομαι για την πορεία της Ελλάδας προς την οικονομική σταθεροποίηση

Με ιδιαίτερα θερμά λόγια για την Ελλάδα μίλησε και Γερμανός πρόεδρος εκφράζοντας μάλιστα την ικανοποίηση του για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, ενώ αναφέρθηκε και στις διμερείς σχέσεις.
«Στο πρόσωπο της Ελλάδας διακρίνουμε έναν στενό εταίρο, που δεσμεύεται απέναντι στο παγκόσμιο ελεύθερο εμπόριο.
Πριν από μερικούς μήνες δεν θα ένιωθα την ανάγκη να το τονίσω αυτό» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος σχολίασε το γεγονός ότι μέσα 1,5 χρόνο έχει συναντηθεί ως πρόεδρος της Γερμανίας, τέσσερις φορές με τον κ. Παυλόπουλο.
«Όταν δύο πρόεδροι συναντώνται τόσο συχνά, αυτό δείχνει ότι οι διμερείς μας σχέσεις βελτιώνονται» είπε.
Παρ' όλα αυτά παραδέχθηκε ότι «κάποια από τα προηγούμενα χρόνια (2010-2012) δεν ήταν εύκολα για τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας.
Ο Steinmeier αναφερόμενος στην έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια είπε «εκφράζω τη χαρά μου για το γεγονός ότι στη πορεία προς την οικονομική σταθεροποίηση έχουν γίνει πολλά βήματα και χαίρομαι για τον σεβασμό και την αναγνώριση των Ελλήνων για τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις».
Τέλος, σχετικά με το προσφυγικό τόνισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στη διαμόρφωση των συνθηκών στις χώρες προέλευσης, ώστε να μείνουν εκεί οι άνθρωποι.

Νωρίτερα το bankingnews.gr μετέδιδε:

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί από σήμερα Πέμπτη 11/10 ο πρόεδρος της Γερμανίας, Frank Walter Steinmeier, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον Έλληνα ομόλογο του Προκόπη Παυλόπουλο και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος της Γερμανίας έφτασε χθες το βράδυ στην Αθήνα, αν και το πρόγραμμα του αρχίζει σήμερα από τις 10:00 το πρωί.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο πρόεδρος της Γερμανίας θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στις 10:00 το πρωί.
Στη συνέχεια, στις 10:20,  θα γίνει η επίσημη υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο, η κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και οι δηλώσεις στον Τύπο.
Εν συνεχεία, είναι προγραμματισμένες διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών και στις 12:00, ο κ. Σταϊνμάιερ θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Στις 13:20, ο Γερμανός Πρόεδρος και ο Έλληνας ομόλογός του, θα μεταβούν στο «Πολιτιστικό Κέντρο Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος», προκειμένου να παρακολουθήσουν εκδήλωση με θέμα «Νέοι και Μέλλον της Ευρώπης».
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο κ.Steinmeier θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.
Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Προεδρικού ζεύγους της Γερμανίας στην Ελλάδα, θα κλείσει με το επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος και η σύζυγός του, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Σε κάθε περίπτωση η επίσκεψη του προέδρου της Γερμανίας γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή τόσο για τις διμερείς σχέσεις όσο και ευρύτερα για το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Συγκεκριμένα, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η τοποθέτηση του επί του ελληνικού αιτήματος για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο καθώς και για τις εξελίξεις στην ΕΕ μετά τη νέα κρίση με την Ιταλία αλλά και την άνοδο των εθνικιστικών – ακροδεξιών δυνάμεων.

Έκκληση Steinmeier - Παυλόπουλου για επιστροφή στις θεμελιώδεις ιδέες της Ευρώπης

Μάλιστα, οι δύο πρόεδροι απευθύνουν σε κοινό άρθρο τους στη Frankfurter Allgemeine Zeitung έκκληση για επιστροφή στις θεμελιώδεις ιδέες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι δύο Πρόεδροι τονίζουν ότι μόνο επιστρέφοντας στις κοινές πολιτιστικές και πνευματικές ρίζες, καθώς και στην αλληλεγγύη των μελών της, μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελεί και για τις μελλοντικές γενιές φορέα ελπίδας για έναν κόσμο πιο δίκαιο και πιο ειρηνικό.
«Χρειαζόμαστε αυτή την κοινή Ευρώπη στον σημερινό κόσμο πιο πολύ και πιο επειγόντως από ποτέ», αναφέρουν οι δύο ηγέτες και σημειώνουν ότι ακριβώς όταν παραδοσιακοί σύμμαχοι απομακρύνονται και απορρίπτουν την πολυμερή συνεργασία, πρέπει η απάντηση να βρίσκεται στην Ευρώπη.
Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές αρχές και πεποιθήσεις βρίσκονται, σε βαθμό πρωτοφανή από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, υπό πίεση», εκτιμούν ο Έλληνας και ο Γερμανός Πρόεδρος και διαπιστώνουν ότι ο αυταρχικός τρόπος σκέψης γίνεται για πολλούς «πηγή γοητείας».
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζονται αποτελεσματικοί μηχανισμοί λήψης αποφάσεων και ισχυρά εργαλεία εφαρμογής τους. Στην Ελλάδα και στη Γερμανία, το εγχείρημα ειρήνης που αποτέλεσε η ευρωπαϊκή ενοποίηση ήταν «η απάντηση στις λανθασμένες πορείες της ιστορίας της κάθε χώρας μας», τονίζουν.
Οι δύο ηγέτες αναφέρονται ακόμη στον τόπο συνάντησής τους, την Αθήνα, επισημαίνοντας ότι αντιπροσωπεύει όσο κανένας άλλος τόπος στην Ευρώπη «τις βαθιές κοινές μας ρίζες, οι οποίες εκτείνονται πολύ πέρα από τις γερμανοελληνικές σχέσεις».
 Η σημερινή Ευρώπη, χωρίς την ελληνική κληρονομιά, χωρίς την Αθηναϊκή Δημοκρατία ενός Περικλή, είναι αδιανόητη» τονίζουν Steinmeier και Παυλόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης