Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εμφύλιος στους ΑΝΕΛ – Παπαχριστόπουλος: Δεν στηρίζω καμία πρόταση μομφής – Υπάρχουν τα κουκιά για να πέσει ο Τσίπρας;

Εμφύλιος στους ΑΝΕΛ – Παπαχριστόπουλος: Δεν στηρίζω καμία πρόταση μομφής – Υπάρχουν τα κουκιά για να πέσει ο Τσίπρας;
Μύλος οι ΑΝΕΛ - Επιμένει ο Τοσουνίδης ότι το σκέφτονται για την πρόταση μομφής - Δεν ψηφίζουμε λέει ο Σγουρίδης
(upd) Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Π. Καμμένου στις ΗΠΑ, όπου και παρουσίασε τη δική του εναλλακτική πρόταση για το Σκοπιανό σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η Συμφωνία των Πρεσπών, προκαλώντας ερωτήματα για την πολιτική στρατηγική που σκοπεύει να ακολουθήσει στο εξής και για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το μέλλον της κυβέρνησης, μια ακόμα σφοδρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ.
Αφορμή οι έτερες και εξίσου αινιγματικές δηλώσεις του εκπροσώπου των ΑΝΕΛ, Θ. Τοσουνίδη, ο οποίος μόλις προχθές (το βράδυ της Τρίτης 9/10), άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι ΑΝΕΛ να στηρίξουν μια πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης.
Μάλιστα ο κ.Τοσουνίδης υποστήριξε ότι εάν η ΝΔ και ο Κ. Μητσοτάκης, ως επόμενη κυβέρνηση και πρωθυπουργός, δεσμευτούν ότι δεν πρόκειται να παραχωρήσουν το όνομα Μακεδονία στην ονομασία της ΠΓΔΜ, τότε ανοίγει «μια συζήτηση που μπορούμε να συζητήσουμε», εννοώντας προφανώς πως σε αυτήν την περίπτωση οι ΑΝΕΛ θα εξετάσουν το εάν θα στηρίξουν μια πρόταση μομφής της ΝΔ.
Οι δηλώσεις αυτές, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ.
«Δεν ξέρω τι λέει ο κ. Τοσουνίδης και αν έκανε λάθος και το διόρθωσε.
Ξέρω ένα πράγμα και μιλάω για τον εαυτό μου.
Πρόταση μομφής από τους ανθρώπους της διαπλοκής, της διαφθοράς και της μιντιακής δικτατορίας, των Offshore και των οικονομικών παραδείσων, δεν θέλω να ονοματίσω κανέναν, ο Παπαχριστόπουλος και όχι μόνο, δεν συμπλέει.
Παλέψαμε για αυτά τα πράγματα για 3,5 χρόνια και δεν τα πετάμε.
Αν ο κ. Τοσουνίδης έκανε λάθος ή όχι μου είναι αδιάφορο.
Τέτοια πρόταση μομφής δεν υπάρχει περίπτωση να στηρίξουμε και καλά θα κάνει ο κ. Τοσουνίδης να είναι πιο προσεκτικός» είπε σε σημερινές του δηλώσεις στον ΑΝΤ1 ο κ.Παπαχριστόπουλος.
Και ενώ ο κ.Τοσουνίδης επανέλαβε και σήμερα ότι οι ΑΝΕΛ συζητούν μια πρόταση μομφής της ΝΔ εφόσον αυτή δεσμευθεί ότι δεν θα παραχωρήσει το όνομα Μακεδονία, ο Π. Σγουρίδης, αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ και να «στρογγυλέψει» τα πράγματα.
«Πρόταση μομφής της ΝΔ δεν ψηφίζουμε.
Πρόταση κομμάτων που έχουν οδηγήσει τη χώρα σε αυτή την κατάσταση εμείς δεν τη ψηφίζουμε.
Ο κ. Τοσουνίδης ήθελε να αναδείξει την υποκρισία της ΝΔ και έκανε μία υπόθεση εργασίας» τόνισε ο κ.Σγουρίδης.

Υπάρχουν οι βουλευτές για να στηρίξουν πρόταση μομφής κατά του Τσίπρα;

Οι δηλώσεις Παπαχριστόπουλου αναδεικνύουν τις διαφορετικές τάσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ σχετικά τόσο με τη στάση απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών όσο και με το μέλλον της κυβέρνησης.
Σήμερα οι ΑΝΕΛ διαθέτουν 7 βουλευτές, αλλά κανείς δεν ξέρει αν στο τέλος της διαδρομής, δηλαδή έως τις κάλπες θα έχουν απομείνει όλοι αυτοί στο κόμμα του κ.Καμμένου.
Οι ΑΝΕΛ έχουν διαμηνύσει με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν θα επιτρέψουν να έρθει προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, υπονοώντας ότι σε αυτήν την περίπτωση θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση.
Αν και Τσίπρας και Καμμένος έχουν συμφωνήσει ότι δεν θα διαταραχθούν οι ισορροπίες στην κυβέρνηση έως τον Μάιο, οι τελευταίες κινήσεις του κ.Καμμένου δείχνουν πως ακολουθεί πλέον δική του γραμμή.
Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει αφενός ότι δεν θα περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή και αφετέρου ότι θα πέσει η κυβέρνηση.
Βάσει των ισορροπιών που υπάρχουν στη Βουλή, υπάρχει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών με ψήφους βουλευτών από το Ποτάμι αλλά και από τους ΑΝΕΛ, όπως είναι για παράδειγμα ο κ.Παπαχριστόπουλος.
Για να πέσει όμως η κυβέρνηση Τσίπρα, θα πρέπει να κατατεθεί σε βάρος της πρόταση δυσπιστίας, μομφής που να στηριχθεί από 151 βουλευτές.
Γεγονός που σημαίνει ότι για να περάσει, χρειάζονται και οι ψήφοι των βουλευτών των ΑΝΕΛ.
Προοπτική στην οποία ανοιχτά και δημόσια έχουν αντιταχθεί τόσο ο κ.Παπαχριστόπουλος όσο και ο κ.Ζουράρις, και στην οποία φαίνεται πως αντιτίθεται και η κα.Κουντουρά.
Αν τώρα συνυπολογίσει κανείς και την επίσης δημόσια τοποθέτηση του βουλευτή του Ποταμιού, Σπ. Δανέλλη, ο οποίος και αυτός έχει διαφοροποιηθεί από τη θέση του Ποταμιού, τονίζοντας ότι θα πρέπει να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα εφόσον αυτή συνδεθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών, τότε τα «κουκιά» για πέσει ο Τσίπρας φαίνεται ότι δεν υπάρχουν.
Διότι οι 145 του ΣΥΡΙΖΑ, η ανεξάρτητη Κατερίνα Παπακώστα που μετέχει στην κυβέρνηση, οι 3 των ΑΝΕΛ και ο κ.Δανέλλης αριθμούν συνολικά 150 βουλευτές.
Πέρα όμως από αυτήν την αριθμητική και τους υπολογισμούς, είναι προφανές πως και ο ίδιος ο κ.Καμμένος δεν θα φτάσει στο σημείο να ψηφίσει υπέρ μιας πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Τσίπρα.
Διότι με αυτόν τον τρόπο θα ακυρώνει ότι έχει πράξει και έχει επιλέξει πολιτικά να κάνει τα τελευταία 3,5 χρόνια.
Και αυτό θα είναι ιδιαίτερα επιζήμιο πολιτικά για τον ίδιο και το κόμμα του, παρά το γεγονός ότι αυτό που προέχει είναι η πολιτική τους επιβίωση.
Ο κ.Καμμένος θα συνεχίσει όσο πλησιάζει η ώρα των εκλογών να «προκαλεί» για να ενισχύσει τη δυναμική και την προοπτική του, αλλά το πιθανότερο είναι ότι δεν θα τραβήξει το σκοινί, διότι δεν τον συμφέρει.
Άλλωστε έχει πολλές φορές διαμηνύσει ότι «εγώ Σαμαράς δεν θα γίνω».

(πρώτη ενημέρωση Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 09:35)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης