Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το δύσκολο φθινόπωρο της Angela Merkel

Το δύσκολο φθινόπωρο της Angela Merkel
Οι εκλογές στη Βαυαρία στις 14/10 αποτελούν ημέρα κρίσης για την επιβίωση της Γερμανίδας καγκελαρίου
Κανένας… έρωτας δεν διαρκεί για πάντα, όπως υποστηρίζει η λαϊκή σοφία και ειδικά αυτός μεταξύ των ψηφοφόρων και των πολιτικών μπορεί να έχει και άσχημη κατάληξη.
Πρόκειται για μία αυταπόδεικτη αλήθεια την οποία μόλις αρχίζει να κατανοεί η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel.
Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 ήταν, πέραν πάσης αμφιβολίας, η ισχυρότερη ηγέτης της Ευρώπης, απολάμβανε υψηλής δημοτικότητας και μπορούσε να παρουσιάζεται και ως «καλή μητέρα», καθώς συγκαταλέγονταν μεταξύ των ελάχιστων Ευρωπαίων πολιτικών που δέχθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες στη χώρα τους.
Ένα χρόνο και κάτι αργότερα η Merkel βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο ακόμη και να χάσει την εξουσία.
Ο εξ ανάγκης συμβιβασμός με τους Σοσιαλδημοκράτες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού έφερε τα πρώτα σύννεφα στο εσωτερικό του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU).
Ταυτόχρονα η άνοδος του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) – με άλλους να το χαρακτηρίζουν ξενοφοβικό, άλλους ακροδεξιό, άλλους λαϊκίστικο – άρχισε να προκαλεί κλυδωνισμούς στον βασικό εταίρο της Merkel, τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU).



Κλυδωνισμοί οι οποίοι κινδυνεύουν να μετατραπούν σε ολοκληρωτική καταστροφή εάν οι δημοσκοπήσεις για τις επικείμενες εκλογές στη Βαυαρία την Κυριακή 14/10 αποδειχθούν αληθινές.
Σύμφωνα με αυτές το CSU θα κατακτήσει το μεγαλύτερο ποσοστό αλλά αυτό θα είναι εξαιρετικά μειωμένο σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, ενώ το AfD εμφανίζεται ως το δεύτερο ισχυρότερο κόμμα στην περιοχή.
Η απώλεια της πλειοψηφίας από το CSU στην πλούσια και άκρως συντηρητική Βαυαρία εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αλλαγές στην κορυφή του κόμματος, πιθανώς και σε εκδίωξη του προέδρου του Horst Seehofer.
Οι Γερμανοί πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι εάν ο Seehofer «χάσει το έδαφος κάτω από τα πόδια του», η επόμενη που θα τον ακολουθήσει στον γκρεμό είναι η Merkel.
Θα επιβεβαιωθούν ή όχι;
Δεν μένει παρά να περιμένουμε τα αποτελέσματα των βαυαρικών εκλογών…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης