Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο «γάμος» ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ τελείωσε - Ζήτημα χρόνου η έκδοση οριστικού «διαζυγίου»

Ο «γάμος» ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ τελείωσε - Ζήτημα χρόνου η έκδοση οριστικού «διαζυγίου»
Οι αναπάντεχες, αν μη τι άλλο αυτές κίνησεις, προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων στο κυβερνητικό στρατόπεδο και κλυδωνισμούς στο κυβερνητικό στερέωμα με επίκεντρο τον Καμμένο
Η πιο σοβαρή κρίση που έχει υπάρξει μέχρι στιγμής στα τριάμισι χρόνια της πολυκύμαντης συμβίωσης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και δύο εικοσιτετράωρα, απ όταν ξεκίνησε να ξετυλίγεται το γαϊτανάκι σφοδρών αντιδράσεων - από κυβερνητικά στελέχη προβεβλημένα ή μη - που επέφεραν οι πρωτοβουλίες του Πάνου Καμμένου.
Ο συγκυβερνήτης, υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ επέλεξε ένα επίσημο ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες για να παρουσιάσει το plan B  σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών και να παραχωρήσει απλόχερα στρατιωτικές βάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι αναπάντεχες, αν μη τι άλλο αυτές κίνησεις, προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων στο κυβερνητικό στρατόπεδο και κλυδωνισμούς στο κυβερνητικό στερέωμα.
Και κανείς δεν ξέρει που θα οδηγήσει η σφοδρή κρίση που περνά η συγκυβέρνηση καθώς μοιάζει πλέον με ταξίδι στο άγνωστο και βάρκα την ελπίδα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτός ο γάμος τελείωσε αλλά το «διαζύγιο»-ακόμη κι αν είναι συναινετικό- δεν γνωρίζουμε πότε θα βγει.
Τα σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι δίνουν και παίρνουν τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο.
Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι διαβλέπουν άμεσα εξελίξεις ενώ κάποιοι άλλοι εκφράζουν την πεποίθηση ότι κανείς από τους δύο συγκυβερνώντες δεν θα διακινδυνέψει την παραμονή στην εξουσία.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το χαριτολόγημα στο οποίο κατέφυγε ο πρωθυπουργός λίγες ώρες  μετά από το σφυροκόπημα του κυβερνητικού τύπου και τη σφοδρή επίθεση που δεχόταν ο Πάνος Καμμένος από υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του μεγαλύτερου κυβερνητικού κόμματος, ερωτηθής από τους δημοσιογράφους αν μίλησε με τον Πάνο Καμμένο ο οποίος βρίσκεται ακόμη στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Αλέξης Τσίπρας, απάντησε: «στις ΗΠΑ έχει τυφώνα. Και δε λέγεται Πάνος, λέγεται Μάικλ...»
Τα πρωτοσέλιδα του φιλο κυβερνητικού τύπου όπως και ο τίτλος της εφημερίδας «Έθνος», «Βγάζει καπνούς ο Τσίπρας με τον Καμμένο» προκάλεσαν αίσθηση και είναι ενδεικτικά των διαθέσεων που επικρατούν και στην Κουμουνδούρου.
Ωστόσο η εντύπωση που κυριαρχεί τις τελευταίες ώρες στους κόλπους της Κουμουνδούρου είναι ότι το γυαλί έχει ραγίσει και η επανασυγκόλληση πλέον φαντάζει, ως αδύνατη.
‘Εξάλλου δεν περνά απαρατήρητο ότι ένας μετά τον άλλον τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κορυφαία αλλά και δεύτερης γραμμής, δείχνουν την πόρτα εξόδου στον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο.
Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στο κυβερνών κόμμα ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Ξυδάκη ο οποίος υπογράμμισε ότι κλείνει η ιστορική περίοδος που υπαγόρευσε τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ ενώ συμπλήρωσε πως η πολιτική είναι πάντα πόκερ αλλά υπάρχουν και ορισμένα θέματα που «δεν τα παίζεις».
«Δεν μπορώ να μπω στο μυαλό του για να σας πω τι θέλει να κάνει.
Έχει διαμηνυθεί από τον πρωθυπουργό ότι μπορεί να βρεθεί πλειοψηφία στη Βουλή για να κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών και για να συνεχίσει η κυβέρνηση», δήλωσε με νόημα. Παράλληλα, έκανε άνοιγμα στο Ποτάμι, απευθυνόμενος στους βουλευτές της Σεβαστουπόλεως, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Αν θέλεις να βοηθήσεις τη Συμφωνία των Πρεσπών βοηθάς για λίγο και την κυβέρνηση».
Την ίδια στιγμή, στο Μαξίμου λένε ότι έχουν επεξεργασμένο σχέδιο Β και πιστεύουν ότι δεν θα πέσει η κυβέρνηση ακόμη κι αν φύγει ο Πάνος Καμμένος.
Υποστηρίζουν ότι για να ανατραπεί η κυβέρνηση απαιτείται η υποβλή πρότασης μομφής που μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου δεν μπορεί να γίνει επειδή δεν έχει περάσει εξάμηνο από την προηγούμενη. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με όσα λένε συνταγματολόγοι που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα, όπως ο Γιώργος Κατρούγκαλος για να καρποφορήσει τυχόν πρόταση μομφής απαιτείται να συγκεντρώσει 151 ψήφους βουλευτών. Κάτι που θεωρούν στην κυβέρνηση αδύνατο αφού προεξοφλούν ότι αρκετοί ανεξάρτητοι βουλευτές δεν θα συναινέσουν στην πρόωρη διάλυση της Βουλής.

Με Δούρου και ΠΑΣΟΚογενείς οι περιφερειακές εκλογές

Και ναι μεν οι τορπίλες του Πάνου Καμμένου οδήγησαν σε ανεμοστρόβιλο αντιδράσεων από το κυβερνητικό στρατόπεδο, αφετέρου δε, κομματικές πηγές σε ότι αφορά το μέλλον της συγκυβέρνησης,  παρέπεμπαν στο ραντεβού που είχαν δώσει πριν λίγο καιρό Τσίπρας - Καμμένος για το Μάρτιο.
Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε το μεσημέρι της Πέμπτης είχε σαφές εκλογικό περιεχόμενο και ο γραμματέας Πάνος Σκουρλέτης ενημέρωσε για την κατάσταση του κόμματος ενόψει των τετραπλών εκλογών είτε γίνουν όλες μαζί είτε όχι.
Μετά το τέλος της συνεδρίασης γνωστοποίησαν τους επτά υποψηφίους για τις περιφερειακές εκλογές που στην πλειονότητά τους είναι ΠΑΣΟΚογενείς.
Έτσι, ανακοινώθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις περιφερειακές εκλογές θα υποστηρίξει τη Ρένα Δούρου για την Περιφέρεια Αττικής, και τον Θεόδωρο Γαλιατσάτο στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ο οποίος για μεγάλο διάστημα φλέρταρε με τη ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Επίσης, τον νυν περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρο Καρυπίδη, ο οποίος αποτελούσε επιλογή των ΑΝΕΛ και μάλιστα είχε ξεσηκωθεί θόρυβος εναντίον του στις εκλογές του 2014 επειδή, όντας δημοσιογράφος είχε καλέσει στην τηλεοπτική εκπομπή του σε κανάλι της Κοζάνης τον εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη. Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναγκαστεί να τοποθετήσει άλλον υποψήφιο στη Δυτική Μακεδονία έστω και χαμηλού βεληνεκούς και στήριξε επισήμως τον κ. Καρυπίδη στο δεύτερο γύρο.
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υποστηρίζει τον Γιώργο Δέδε, όπως και  το νυν περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, ο οποίος είχε εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ και διετέλεσε μάλιστα και υφυπουργός Δικαιοσύνης επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου. Πρόκειται για ανιψιό του στενού συνεργάτη του Ανδρέα Παπανδρέου, Γιώργου Κατσιφάρα. Για την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης ανακοινώθηκε η στήριξη στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Κατσιμίγα ενώ για τη Στερεά Ελλάδα ο Δημήτρης Αναγνωστάκης.
Εντύπωση πάντως προκαλεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανακοίνωσε ποιον υποστηρίζει στην Κρήτη αν και αναμενόταν ότι είχε επιλέξει τον σημερινό περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη ο οποίος είχε εκλεγεί επίσης με το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα ο Αλέξης ΤΣίπρας πριν από λίγες μέρες που επισκέφθηκε τα Χανιά τον είχε παρά το πλευρό του. Προκλήθηκε όμως ενόχληση στο Μαξίμου για το πρόσωπό του καθώς υπήρξαν πληροφορίες ότι ταυτόχρονα συζητά και με τη ΝΔ.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης