Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Πράσινο φως» από ΔΝΤ για ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις - Αποδυναμώνεται ο ρόλος του Ταμείου

«Πράσινο φως» από ΔΝΤ για ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις - Αποδυναμώνεται ο ρόλος του Ταμείου
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξεπλάγη από το γεγονός ότι τα ελληνικά επιχειρήματα βρήκαν ευήκοα ώτα
Η Ιταλία με χρέος οκτώ φορές πάνω από το ελληνικό είναι η επόμενη χώρα που μπαίνει στο «κάδρο» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε αντίθεση με την Ελλάδα που οδηγείται προς την έξοδο.
Ετσι το Ταμείο, χωρίς τον ρόλο του «υπερ - επόπτη» στο μεταμνημονιακό πρόγραμμα, έπαψε να αποτελεί εμπόδιο για την ακύρωση του μέτρου των μειώσεων στις συντάξεις.
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, επιστρέφει από το Μπαλί έχοντας εξασφαλίσει και τη συναίνεση του ΔΝΤ για την κατάθεση, την προσεχή Δευτέρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσχέδιο προϋπολογισμού χωρίς την περικοπή της προσωπικής διαφοράς σε 1 εκατομμύριο παλιούς συνταξιούχους.
Στο ίδιο κείμενο η κυβέρνηση προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ με παράλληλη εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής πολιτικής που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.
Η θετική κατάληξη που πήραν οι συναντήσεις με το ισχυρό «δίδυμο» του Ταμείου, τη γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ και τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος Πόουλ Τόμσεν, αιφνιδίασαν τον Ελληνα υπουργό, όπως ο ίδιος εκμυστηρεύτηκε σε συνεργάτες του.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξεπλάγη από το γεγονός ότι τα ελληνικά επιχειρήματα βρήκαν ευήκοα ώτα, με το Ταμείο να κατεβάζει τους τόνους σε αυτό το ζήτημα.
Τόσο η Κριστίν Λαγκάρντ όσο και ο Πόουλ Τόμσεν «άκουσαν τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς με ενδιαφέρον, τόσο για το ότι η μείωση των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο όσο και για το ότι υπάρχει πλέον ο δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθεί η πλειονότητα των αντιμέτρων σε βάθος τετραετίας.
Επισήμαναν επίσης ότι ο δημοσιονομικός χώρος πρέπει να ξοδευτεί προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης» αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, που επιβεβαιώνει το καλό κλίμα των επαφών.
Το χαλί είχε στρωθεί νωρίτερα από τον πρόεδρο του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, που είχε χαρακτηρίσει «δημοσιονομικό» το μέτρο, ξεδιπλώνοντας ταυτόχρονα με το μήνυμά του «ότι το ΔΝΤ δεν δεσμεύεται από την όποια συμφωνία της Αθήνας με τους Ευρωπαίους πιστωτές και μπορεί να έχει τις δικές του απόψεις», σημεία της στρατηγικής που ακολούθησε η Κομισιόν πριν η Ελλάδα φτάσει να χαμογελά…
Οι συντάξεις «είναι πρωτίστως ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων» διαβεβαίωσε χθες η Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ ο Πόουλ Τόμσεν, για πρώτη φορά ύστερα από 8 χρόνια, δεν προέβη σε καμία επισήμανση για τη χώρα μας (!) στη συνέντευξη που έδωσε στο πλαίσιο της φθινοπωρινής συνόδου του Ταμείου.
Αντίθετα ειδική αναφορά έκανε στην Ιταλία, η οποία, όπως είπε, «δεν είναι ώρα να χαλαρώσει τη δημοσιονομική πολιτική της».
Τόνισε πως «οι αγορές δεν είναι θετικές στη χαλάρωση αυτή» και συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς την ανάγκη «ο ιταλικός προϋπολογισμός του 2019 να είναι συνεπής με το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο».

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης