Τελευταία Νέα
Διεθνή

Zaev: Λύση των προβλημάτων όχι με χάραξη νέων συνόρων - Πρόωρες εκλογές εάν οι βουλευτές του VMRO διαφωνήσουν

Zaev: Λύση των προβλημάτων όχι με χάραξη νέων συνόρων - Πρόωρες εκλογές εάν οι βουλευτές του VMRO διαφωνήσουν
«Πιστεύουμε πως τα προβλήματα επιλύονται με την εφαρμογή νέων πολιτικών και όχι με τη χάραξη νέων συνόρων», ανέφερε o Zaev
Σε πρόωρες εκλογές θα προχωρήσει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev, εάν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, ήτοι του VMRO – DPMNE,  εξακολουθήσουν  να αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους και  εμμείνουν στις θέσεις τους για τη συμφωνία των Πρεσπών, όπως ο ίδιος δηλώνει.
Ο  πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev σε συνέντευξή του στα «Νέα» εκφράζει την πεποίθησή του ότι τα προβλήματα λύνονται με την εφαρμογή μιας νέας πολιτικής και όχι με τη χάραξη νέων συνόρων και προσδοκά από τα μέλη του Κοινοβουλίου του να λάβουν μια απόφαση που να σέβεται τη βούληση τόσο των πολιτών που ψήφισαν στο δημοψήφισμα, όσο και του 80%  των πολιτών που θέλουν την ένταξη της χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, ξεκαθαρίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα προκηρύξει εκλογές.
Όπως αναφέρει  «αν οι βουλευτές του VMRO – DPMNE,  εξακολουθήσουν  να αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους και  εμμείνουν στις θέσεις τους που απειλούν το μέλλον της χώρας μας, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα ψηφίσει για πρόωρες εκλογές».
Κληθείς να απαντήσει εάν φοβάται ενδεχόμενη αστάθεια αν δεν αποφευχθεί το πιο προβληματικό σενάριο, απάντησε ότι το τελευταίο διάστημα η πολιτική της κυβέρνησής του ενδυνάμωσε και εμβάθυνε τη φιλία με όλους τους γείτονες, κατάφερε να κλείσει όλα  τα ανοιχτά διμερή ζητήματα σεβόμενη τις αρχές του ανοιχτού διαλόγου, της αμοιβαίας κατανόησης και της προθυμίας εξεύρεσης λύσεων, προσθέτοντας ότι «σήμερα η χώρα μας δεν έχει ανοιχτά ζητήματα με κανέναν γείτονά μας».
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι  «στηρίζουμε και ενθαρρύνουμε τις προσπάθειες όλων των γειτόνων μας να επιλύσουν ανοιχτά ζητήματα και να ξεπεράσουν παρεξηγήσεις προς το συμφέρον των διμερών σχέσεων και της σταθερότητας ολόκληρης της περιοχής.
«Πιστεύουμε πως τα προβλήματα επιλύονται με την εφαρμογή νέων πολιτικών και όχι με τη χάραξη νέων συνόρων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, αποκάλυψε ότι «στις διαπραγματεύσεις φτάσαμε σε ένα σημείο όπου θεωρήσαμε ότι το όνομα Δημοκρατία του Ίλιντεν αποτελεί μια καλή βάση για μια οριστική λύση. Ύστερα συμφωνήσαμε ότι θα επιδιώξουμε μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση στις δύο χώρες. Οι ελληνικοί πολιτικοί κύκλοι δεν παρείχαν ικανοποιητική στήριξη στην πρόταση αυτή και έτσι προχωρήσαμε σε μια άλλη λύση που περιλαμβάνει ένα γεωγραφικό σημείο αναφοράς για τον καθορισμό του ονόματός μας».
Σχετικά με τις παραχωρήσεις που κάνουν τα Σκόπια ο Z. Zaev αναφέρει ότι  «η λύση για το όνομα της χώρας μας και για την αναγνώριση της ιδιαιτερότητας της ταυτότητάς μας, που ως μακεδονική απορρέει από τα μοναδικά γνωρίσματά μας τα οποία είναι διαφορετικά από εκείνα της ελληνικής ταυτότητας, πρέπει να βρεθεί στην απόφαση για αλλαγές στο Σύνταγμά μας και τις εγγυήσεις για το απαραβίαστο των συνόρων. Με βάση τη φρασεολογία σας, αυτές είναι οι παραχωρήσεις που κάνει η χώρα μας».

Κληθείς να χαρακτηρίσει τη διαπραγματευτική στάση της Αθήνας, αφού σημείωσε ότι «τη χαρακτηρίζω μια ισχυρή πολιτική βούληση να αλλάξει η εικόνα των Βαλκανίων», τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση επέδειξε γνήσιο ενδιαφέρον για να επιλυθεί το ζήτημα και ταυτόχρονα υπερασπιζόταν σθεναρά τα εθνικά σας συμφέροντα όπως κάναμε και εμείς με τα δικά μας», προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις δεν ήταν εύκολες.
  Ο κ. Zaev ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα για «το θάρρος που επέδειξε» προκειμένου να υπάρξει η συμφωνία των Πρεσπών, ενώ ερωτηθείς για τη συνάντηση με την εκπρόσωπο της Ν.Δ.,  Μ. Σπυράκη, ανέφερε ότι «είχα έναν σύντομο καφέ και συζήτηση με την Μαρία Σπυράκη στο ξενοδοχείο όπου διέμενα κοντά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπως έκανα με πολλούς ευρωβουλευτές ή πολιτικούς από διαφορετικές χώρες στη διάρκεια εκείνης της επίσκεψης στις Βρυξέλλες».

Το μήνυμα Zaev στον Μητσοτάκη

Ο κ. Zaev όταν του ζητήθηκε να στείλει το δικό του μήνυμα στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυρ. Μητσοτάκη, ανέφερε ότι «είναι πάντα καλό να επιδιώκουμε και να αποδεικνύουμε πως οι πολιτικοί των Βαλκανίων γνωρίζουν να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις και εργάζονται προς το συμφέρον των πολιτών τους, οι οποίοι με τη σειρά τους περιμένουν από εμάς να οικοδομούμε σχέσεις καλής γειτονίας».
Πρόσθεσε πως «θα ήθελα να επισημάνω σε όλους τους πολιτικούς ηγέτες την αξία της νέας πολιτικής και της νέας κοινωνικής εικόνας της χώρας μας: από μία χώρα που μπορούσε να δημιουργεί κρίσεις έχουμε εξελιχθεί σε μία χώρα που συνεργάζεται και αποφασίζει να επιλύσει τα πλέον περίπλοκα ζητήματα.
Ελπίζω πως όλοι μπορούν να αναγνωρίσουν ότι δημιουργούμε ενεργά συνθήκες για μια θετική έκβαση της όλης διαδικασίας που έχει ανοίξει ανάμεσα στις χώρες μας και υπόσχεται ένα καλύτερο μέλλον».
Και κατέληξε λέγοντας «θα πρότεινα και θα ενθάρρυνα τη συμμετοχή στις νέες τάσεις που προσφέρουν έναν λόγο στον κόσμο που θεωρεί τα Βαλκάνια μια περιοχή χειραφετημένων και φιλικών γειτόνων.
Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να σημειώσουμε από κοινού μία ιστορική επιτυχία, ως μια σοβαρή επένδυση για το μέλλον».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης