Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ρήγας: Δεν τίθεται θέμα «ναυαγίου» της Συμφωνίας των Πρεσπών – Η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίησή της

Ρήγας: Δεν τίθεται θέμα «ναυαγίου» της Συμφωνίας των Πρεσπών – Η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίησή της
"Αυτονόητη η απόλυτη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης στο κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει την ΑΟΖ της", τόνισε ο Π. Ρήγας
«Δεν τίθεται θέμα «ναυαγίου» της Συμφωνίας των Πρεσπών, η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίησή της», όμως «το ζητούμενο είναι να προχωρήσουν τα επόμενα στάδια, δηλαδή η αναθεώρηση του Συντάγματος της γειτονικής χώρας και –εφόσον αυτό ολοκληρωθεί- στη συνέχεια να έρθει στη Βουλή των Ελλήνων προς επικύρωση», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας, σε συνέντευξή του  στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).
«Εκεί θα κριθούν όλοι», συμπλήρωσε, ενώ  σε ερώτηση για το εάν θεωρεί πιθανό η κυβέρνηση να χρειαστεί ψήφο εμπιστοσύνης το επόμενο διάστημα, με δεδομένο τις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για το Μακεδονικό, ο κ. Ρήγας απάντησε ότι τα «τελευταία τρία και πλέον χρόνια η αντιπολίτευση, και ιδιαίτερα η ΝΔ, κοιμάται και ξυπνάει με το όνειρο ότι με κάποιο τρόπο χάνεται η κυβερνητική πλειοψηφία και πέφτει αυτή η κυβέρνηση».
Υπογράμμισε ότι ο ίδιος θεωρεί ότι η συγκεκριμένη συζήτηση έχει πλέον εξαντληθεί, με αφορμή το Μακεδονικό κατατέθηκε ήδη τον περασμένο Ιούνιο μια πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή, η οποία και συγκέντρωσε 126 ψήφους, ενώ παραμένουν ανοιχτά σημαντικά ζητήματα, όπως η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, τα πρώτα αναπτυξιακά βήματα της μεταμνημονιακής εποχής και η σύγκρουση με το πάλαι ποτέ κραταιό σύστημα της διαφθοράς στη χώρα.
«Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός εξάλλου έχει δηλώσει την πεποίθησή του πως υπάρχει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και για την ολοκλήρωση της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης», πρόσθεσε ο κ. Ρήγας.
Περαιτέρω, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας,  Π. Ρήγας, κληθείς να απαντήσει εάν οι συνεργασίες Ελλάδας και Κύπρου σε περιφερειακό επίπεδο μπορούν να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη διεξαγωγή του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, με δεδομένες και τις απειλές της Άγκυρας, τόνισε πως «ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί τη Λυδία λίθο πάνω στην οποία οικοδομούνται σταθερές σχέσεις φιλίας μεταξύ των χωρών».
Σημείωσε πως « σε περιφερειακό επίπεδο, η Ελλάδα και η Κύπρος προωθούν και συμμετέχουν ενεργά συνεργασίες με άλλα κράτη, στον παρόντα χρόνο οι τριμερείς συνεργασίες μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ και μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Μέσω της κοινής αυτής στρατηγικής μας επιλογής διασφαλίζονται τα εθνικά μας συμφέροντα και δημιουργούνται προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση του γεωπολιτικού μας ρόλου στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου».
Τόνισε ότι «το διακύβευμα του ενεργειακού σχεδιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεπερνά τα όρια των οικονομικών συμφερόντων Κύπρου, αφορά την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση» και «τυχόν παρεμπόδιση στην έρευνα και την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στο θαλάσσιο χώρο της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης θα αποτελέσει πλήγμα στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και θεωρώ πως αυτό οι εμπλεκόμενες δυνάμεις δεν θα επιτρέψουν να γίνει».
Σε ερώτηση για το εάν έχει ζητηθεί επισήμως και παρουσία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού κατά τη διάρκεια των γεωτρήσεων της Exon Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ , όπως άφησε να εννοηθεί σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Ρήγας αφού σημείωσε πως είναι «αυτονόητη η απόλυτη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης στο κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει την ΑΟΖ της με τον τρόπο που η ίδια θα επιλέξει, έναντι οποιασδήποτε απειλής τρίτης χώρας», εξέφρασε την ελπίδα του πως η τουρκική ηγεσία δεν θα λειτουργήσει τυχοδιωκτικά και ανέφερε ότι «οι αντιφάσεις της τουρκικής πλευράς, που από τη μια ισχυρίζεται πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ως νησί περιορισμένα δικαιώματα στην εκμετάλλευση του θαλάσσιου χώρου της και από την άλλη εμφανίζεται ως υπερασπιστής των δικαιωμάτων στον ίδιο θαλάσσιο χώρο των Τουρκοκυπρίων, δεν μπορούν να καλυφθούν από την τακτική των λεονταρισμών».
Συμπλήρωσε ότι άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία κ.α. έχουν διακηρύξει την ενεργό τους στήριξη στην απρόσκοπτη αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και πως η παρουσία των αμερικανικών πολεμικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σχεδόν μόνιμη, λόγω του αυξημένου γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για την ευρύτερη περιοχή.
«Το κατά πόσο αυτή η παρουσία μπορεί να συνδεθεί με το ζήτημα των γεωτρήσεων δεν αποτελεί ζήτημα δικής μου ερμηνείας, δεν υπάρχει ωστόσο κάποιο επίσημο αίτημα συνδρομής», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά τέλος με την παρουσία της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στους πρόσφατους εορτασμούς για την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, που προκάλεσε τις αντιδράσεις της κυπριακής αντιπολίτευσης, ο κ. Ρήγας ξεκαθάρισε ότι κάθε χρόνο οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν στην επετειακή παρέλαση της Ημέρας της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τμήματα διαφόρων στρατιωτικών σχημάτων, όπως και κάθε χρόνο παρίσταται ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
«Σε καμία περίπτωση η παρουσία σε μια εορταστική εκδήλωση στην Κύπρο ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών δεν αποτελεί παράγοντα πρόκλησης -πολλώ δε μάλλον δεν συνιστά επιθετική ενέργεια- αλλά ούτε επιβαρύνει το κλίμα και τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού», συμπλήρωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης