Τελευταία Νέα
Οικονομία

Με δύο σενάρια για τις συντάξεις το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα σταλεί σήμερα (15/10) στις Βρυξέλλες

Με δύο σενάρια για τις συντάξεις το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα σταλεί σήμερα (15/10) στις Βρυξέλλες
Η κυβέρνηση «συνέγραψε» τον προϋπολογισμό του 2019 με τους θεσμούς για να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα κατά τη διαδικασία εξέτασης που θα ακολουθήσει
Πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ για το 2019, σε όρους ενισχυμένης εποπτείας αλλά χωρίς τις περικοπές στις συντάξεις, προβλέπει το ένα από τα δύο σενάρια του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού που θα αποσταλεί σήμερα (15/10/2018) στην Κομισιόν.
Το σενάριο αυτό είναι και το πιο επικρατέστερο, ωστόσο επειδή το προσχέδιο πέρασε από σαράντα κύματα μέχρι να λάβει αυτή την όψη, ενσωματώνεται και η εναλλακτική εκδοχή για πρωτογενές πλεόνασμα 4,14% του ΑΕΠ με κομμένες όμως τις συντάξεις και εφαρμογή μέρους των προνομοθετημένων αντίμετρων.
Η κυβέρνηση «συνέγραψε» τον προϋπολογισμό του 2019 με τους θεσμούς για να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα κατά τη διαδικασία εξέτασης που θα ακολουθήσει και, το κυριότερο, να περιμένει χωρίς καμία αγωνία το «πράσινο φως» (σε επίσημο επίπεδο) για την οριστική ακύρωση του μέτρου των συντάξεων.
Οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις, αν δεν υπάρξει χρόνος να συζητηθούν στο Εurogroup της 5ης Νοεμβρίου που είχε σημαδέψει από νωρίς η ελληνική πλευρά λόγω του επίσημου σχεδίου που πρέπει να καταθέσει στις 21 Νοεμβρίου, τότε το θέμα θα πάει για την τελευταία σύνοδο της ευρωομάδας που έχει προγραμματιστεί για τις 3 Δεκεμβρίου.
Εκτός και αν η κατάσταση στην Ιταλία οδηγήσει σε κάποιο έκτακτο Εurogroup μεταξύ των δύο αυτών ημερομηνιών και το ελληνικό θέμα μπει εμβόλιμα μαζί με τις εκθέσεις για την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, που θα κρίνει και την εκταμίευση της πρώτης δόσης από τα ANFAs (επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα).
Πρόκειται για ένα ποσό που φτάνει τα 600 εκατ. ευρώ επί συνόλου 4,8 δισ. ευρώ που θα λάβει η χώρα την τετραετία 2019-2022 και, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, η ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων δεν δημιουργεί πρόβλημα με την επιστροφή αυτών των χρημάτων.
Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επιστρέφει με χαμόγελα από το εξωτικό Μπαλί, αφού η συνάντησή του με την Christine Lagarde και το δεξί χέρι της στην Ευρώπη, Poul Thomsen, πήρε την τροπή που επιθυμούσε η ελληνική πλευρά.
Το ΔΝΤ άναψε το πράσινο φως στα ελληνικά σχέδια δίνοντας έμφαση στη χρήση του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου για να στηριχτεί η ανάπτυξη και να προστατευτούν οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Από την άλλη βέβαια οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής παραμένουν ως έχουν, όχι μόνο για το ΔΝΤ αλλά και για την Ελλάδα που θα πρέπει να δώσει δείγματα γραφής προς τις αγορές για να εξασφαλίσει φτηνό χρήμα.
Το μόνο που μένει σταθερό στο προσχέδιο προϋπολογισμού 2019 που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι το μακροοικονομικό σενάριο.
Το πραγματικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 2,5% σε ετήσια βάση, έναντι 2,1% το 2018.
Νερό στον μύλο της ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα ρίξουν η ιδιωτική κατανάλωση και η μεγαλύτερη επενδυτική δραστηριότητα σε σχέση με αυτήν του 2018.
Μάλιστα, η συνεισφορά των επενδύσεων στην αύξηση του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα ανέλθει το 2019 σε 1,5% περιορίζοντας σημαντικά το τέρας που λέγεται ανεργία.
Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης σε όρους ενισχυμένης εποπτείας μετά την ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων προβλέπεται να φτάσει σε 6,775 δισ. ευρώ ή 3,56% του ΑΕΠ, μειωμένο κατά 742 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (2019–2022), το οποίο θα πρέπει και αυτό με τη σειρά του να προσαρμοστεί (μετά την επίσημη απόφαση του Eurogroup) στη νέα δημοσιονομική πολιτική.
Πιθανότατα το νέο Μεσοπρόθεσμο θα κατατεθεί μαζί με το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού του 2019 στις 21 Νοεμβρίου στη Βουλή.
Σε δημοσιονομική βάση το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 7,319 δισ. ευρώ ή 3,8% του ΑΕΠ, μειωμένο επίσης κατά 477 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο.
Το σχέδιο με το βασικό σενάριο που θα σταλεί σήμερα στις Βρυξέλλες ενσωματώνει το πακέτο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ που προβλέπει μείωση ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικών εισφορών και φόρων για τις επιχειρήσεις και το οποίο θα απλωθεί μέσα στην τετραετία.
Στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή με περικοπή των συντάξεων και εφαρμογή των ψηφισμένων αντίμετρων, το προσχέδιο προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει στο 4,14% του ΑΕΠ (1,22 δισ. ευρώ πάνω από τον στόχο).

Μάριος Χριστοδούλου

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης