Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Μπορεί να αντέξει ο Τσίπρας χωρίς τον Καμμένο; - Μάλλον όχι…

Μπορεί να αντέξει ο Τσίπρας χωρίς τον Καμμένο; - Μάλλον όχι…
Ρυθμιστικός παράγοντας οι πολιτικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ και το πότε θα έρθει προς κύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών
Παρά τα πολλά σενάρια που διακινούνται για το μέλλον της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, το πολιτικό σκηνικό δεν είναι και τόσο «απρόβλεπτο»
Μια σημαντική παράμετρος από την οποία θα εξαρτηθούν αρκετά είναι οι εξελίξεις στα Σκόπια και το εάν ο πρωθυπουργός Zaev θα καταφέρει να βρει τους 80 βουλευτές που χρειάζεται για να περάσει τη Συνταγματική Αναθεώρηση και κατ’επέκταση τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Εάν τα καταφέρει και τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πιθανό να φτάσει στην ελληνική Βουλή στα τέλη Ιανουαρίου.
Εάν δεν τα καταφέρει, θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές για τις αρχές Δεκεμβρίου και η όλη διαδικασία θα πάει χρονικά προς τα πίσω, με τη Συμφωνία των Πρεσπών να αναμένεται το νωρίτερο τον Μάρτιο.
Συνεπώς, «ραγδαίες» πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα θα υπάρξουν, μόνο και εφόσον η Συμφωνία των Πρεσπών προχωρήσει κανονικά και βάσει χρονοδιαγράμματος.
Μια και ο Π. Καμμένος, όπως διεμήνυσε και χθες, έχει καταστήσει σαφές πως όταν έρθει στην ελληνική Βουλή προς κύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών, οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση.
Εξέλιξη που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και μη αναστρέψιμη.
Διαφορετικά, αν οι ΑΝΕΛ και ο κ.Καμμένος δεν τηρήσουν αυτή τη «δέσμευση» τους, θα έχουν χάσει κάθε ίχνος πολιτικής αξιοπιστίας.
Η κίνηση αυτή των ΑΝΕΛ θα σημαίνει ότι ο Αλ. Τσίπρας θα αναγκαστεί να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας.
Διότι μπορεί η Συμφωνία των Πρεσπών να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στη Βουλή, αλλά σε καμία περίπτωση αυτή δεν θα μετουσιωθεί σε «ψήφο εμπιστοσύνης» προς την κυβέρνηση.
Και υπό αυτά τα δεδομένα, το επόμενο ερώτημα είναι πόσο μπορεί να αντέξει ο Τσίπρας;
Για να «πέσει» η κυβέρνηση Τσίπρα θα πρέπει να κατατεθεί σε βάρος της πρόταση δυσπιστίας και να βρεθούν 151 βουλευτές να την ψηφίσουν.
Αυτοί οι 151 δεν υπάρχουν, διότι – και παρά την αποχώρηση τους από την κυβέρνηση - δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συμπράξουν οι 7 των ΑΝΕΛ.
Διότι αν το πράξουν αυτό, θα προχωρήσουν στη μεγαλύτερη πολιτική «ακύρωση» τους» και θα σβήσουν μονομιάς κάθε πολιτικό τους επίτευγμα.
Άρα θα πρόκειται για μια μάλλον ανώφελη πολιτικά κίνηση από τη ΝΔ, η οποία δεν αποκλείεται να φέρει και τα αντίθετα αποτελέσματα, δηλαδή να συσπειρώσει στο πλευρό του κ.Τσίπρα όχι μόνο βουλευτές των ΑΝΕΛ αλλά και άλλους βουλευτές από τον προοδευτικό χώρο.
Αλλά το ζήτημα είναι ότι ο Τσίπρας με μια κυβέρνηση μειοψηφίας 145 βουλευτών συν την Κατερίνα Παπακώστα δεν θα μπορέσει να πάει μακριά.
Και κάπου εδώ είναι το κρίσιμο σημείο.
Απώτερος στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι οι εθνικές εκλογές να γίνουν το νωρίτερο το Μάιο, ακόμα και αν αυτό προϋποθέτει ότι θα στηθούν μαζί με τις υπόλοιπες εκλογές (ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές).
Αφενός για να προλάβει να αποδώσει το κυβερνητικό έργο και να φανούν τα όποια πιθανά θετικά οφέλη στην τσέπη των πολιτών αφετέρου για να «εκτονωθεί» και να «σβήσει» μεγάλο μέρος της δυσαρέσκειας των πολιτών για τα κυβερνητικά πεπραγμένα π.χ. στις ευρωεκλογές.
Κάλπες νωρίτερα του Μαΐου μάλλον θα συνιστούν μια παραδοχή ήττας από τον Αλέξη Τσίπρα.
Αλλά εάν η Συμφωνία των Πρεσπών έρθει στην ελληνική Βουλή τέλη Ιανουαρίου και οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από το κυβερνητικό σχήμα τον Φεβρουάριο και δεν υπάρξει μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία ωστόσο δεν φαίνεται να μπορεί να προκύψει βάσει των σημερινών πολιτικών δεδομένων, τότε η προσπάθεια του κ.Τσίπρα να φτάσει στο στόχο του, δηλαδή στο Μάιο, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί.
 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης