Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Strategic Culture Εκτός ελέγχου ο «πόλεμος» πληροφοριών του ΝΑΤΟ - Προωθεί τις σχέσεις με τη Ρωσία στην άβυσσο

Strategic Culture Εκτός ελέγχου ο «πόλεμος» πληροφοριών του ΝΑΤΟ - Προωθεί τις σχέσεις με τη Ρωσία στην άβυσσο
Strategic Culture: Το ΝΑΤΟ συντονίζει τον πόλεμο πληροφοριών κατά της Ρωσίας
Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλοι σύμμαχοι τους στο ΝΑΤΟ προχώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα με μια συντονισμένη εκστρατεία ενημέρωσης κατά της Ρωσίας.
Η Μόσχα απέρριψε τις ευρείες απαιτήσεις ως «κατασκοπευτική μανία».
Αλλά οι συνέπειες συνιστούν μια σοβαρή επίθεση που αυξάνει τις διεθνείς εντάσεις με τη Ρωσία αναφέρει σε ανάλυσή του το Strategic Culture Foundation.
Οι κατηγορίες ότι το Κρεμλίνο διεξάγει μια παγκόσμια επιχείρηση στον κυβερνοχώρο ισοδυναμούν με την καταγγελία της Ρωσίας για «πράξεις πολέμου».
Αυτό, με τη σειρά του, δημιουργεί ένα πρόσχημα για τις εξουσίες του ΝΑΤΟ να εκτελεί «αμυντικές» ενέργειες κατά της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων οικονομικών και διπλωματικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, καθώς και των «αντιμέτρων» των κυβερνοεπιθέσεων στη ρωσική επικράτεια.
Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη δυναμική που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ των πυρηνικά ενόπλων κρατών.
Υπάρχουν ιδιαίτερα ύποπτα σημάδια ότι οι τελευταίες κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας είναι μια συντονισμένη προσπάθεια να δημιουργηθούν ψευδείς κατηγορίες.
Πρώτον, υπάρχει ο συντονισμένος χαρακτήρας των ισχυρισμών.
Η βρετανική κρατική υπηρεσία πληροφοριών ξεκίνησε την τελευταία φάση του πολέμου πληροφοριών υποστηρίζοντας ότι η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία, η GRU, διεξήγαγε κυβερνοεπιθέσεις σχετικά με τις υποδομές και τις βιομηχανίες σε διάφορες χώρες.
Στη συνέχεια, μέσα σε λίγες ώρες από τις βρετανικές αξιώσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς, καθώς και οι εταίροι του ΝΑΤΟ, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, ακολούθησαν με παρόμοιες κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας.
Είναι σημαντικό ότι αυτές οι αγγλόφωνες χώρες, γνωστές ως «Πέντε Μάτια», έχουν μια μακρά ιστορία συνεργασίας που πηγαίνει πίσω στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου κατά της Σοβιετικής Ένωσης.
Η Ολλανδία, ένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ, προστέθηκε στην «κατασκοπευτική μανία» ισχυριζόμενη ότι είχε απελάσει  τέσσερα μέλη της ρωσικής κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών νωρίτερα μέσα στο 2018 για φερόμενη προσπάθεια να εισέλθουν στην έδρα του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) στη Χάγη.
Στη συνέχεια ακολούθησαν καταδίκες της Ρωσίας από την ηγεσία του ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 Το ΝΑΤΟ διοργάνωσε σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα.
 Είναι λοιπόν εύλογο το γεγονός ότι το χρονοδιάγραμμα των τελευταίων ισχυρισμών της ρωσικής «κακοήθους δραστηριότητας» αποσκοπούσε να συντονιστεί με τη διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ.
Αναμένονται περισσότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας - αυξάνοντας περαιτέρω τις εντάσεις από τις υπάρχουσες κυρώσεις. Απειλητικές ήταν οι προειδοποιήσεις του ΝΑΤΟ ότι η στρατιωτική συμμαχία θα αναλάμβανε συλλογική δράση για το τι ισχυρίζονται ότι είναι οι ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις.
Αυτό δημιουργεί μια κατάσταση «casus belli», κατά την οποία τα 29 μέλη του ΝΑΤΟ μπορούν να επικαλεστούν μια κοινή ρήτρα άμυνας για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Δεδομένης της αχαλίνωτης φύσης των ισχυρισμών της «ρωσικής παρέμβασης» και ότι ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ είναι πολύ εύκολα επικίνδυνο να βρεθούν «ψεύτικες σημαίες» στον κυβερνοχώρο προκειμένου να ποινικοποιηθεί η Μόσχα.
Ένας άλλος ξεκάθαρος παράγοντας είναι ότι οι ισχυρισμοί που έκαναν αυτή τη βδομάδα η Βρετανία και οι άλλοι εταίροι του ΝΑΤΟ είναι μια προσπάθεια να ενσωματωθούν όλες οι προηγούμενες αξιώσεις της ρωσικής «κακοήθους δραστηριότητας».
Η εικαζόμενη κυβερνο - πειρατεία από τη Ρωσία, σύμφωνα με ισχυρισμούς, αποσκοπούσε να διαταράξει τις έρευνες του OPCW σχετικά με την φερόμενη δολοφονία δηλητηρίασης-δολοφονίας εναντίον του S. Skripal, πρώην ρώσου ρώσικου που ζει στη Βρετανία. η φερόμενη κυβερνοεπίθεση επιχείρησε επίσης να διαταράξει τις έρευνες για φερόμενες φρικαλεότητες χημικών όπλων που διέπραξε η συριακή κυβέρνηση και κατ 'επέκταση η σύμμαχός της στη Συρία η Ρωσία.
Οι υποτιθέμενοι ισχυρισμοί για κυβερνοεπιθέσεις της Ρωσίας συνδέονταν επίσης με τις κατηγορίες των ντόπινγκ των  αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς και με την «παρέμβαση στις εκλογές στις ΗΠΑ»  και μάλιστα, υποστηρίχθηκε, ότι η Ρωσία προσπαθεί να σαμποτάρει έρευνες για την κατάρριψη  του πολιτικού αεροπλάνου της Malaysian Airlines στην Ουκρανία το 2014.
Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι όλες αυτές οι κατηγορίες κατά της  Ρωσίας  δεν κατάφεραν να κερδίσουν έλξη στην παγκόσμια κοινή γνώμη, απλά λόγω της έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων για την υποστήριξη αυτών των δυτικών κατηγοριών.
Η υπόθεση Skripal μπορεί να μετατραπεί σε μεγαλύτερη φάρσα.
Είναι γνωστό από τις εκρηκτικές αποκαλύψεις του Edward Snowden, ανάμεσα σε άλλους καταγγελλόμενους, ότι η αμερικανική CIA και οι συνεργάτες της διαθέτουν τα εργαλεία του κυβερνοχώρου για τη δημιουργία ψευδών «ψηφιακών δακτυλικών αποτυπωμάτων» με σκοπό την διαμόρφωση και τη δημιουργία των εχθρών.
Επιπλέον, οι τεράστιες επιχειρήσεις επιτήρησης του κυβερνοχώρου που διεξάγονται από τις ΗΠΑ και τους εταίρους της «Five Eyes» - πολλές από τις οποίες είναι παράνομες - αποτελούν ειρωνεία σε αντίθεση με τις κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας.
Είναι επίσης δυνατό στον σκοτεινό κόσμο όλων των ξένων κρατών που διεξάγουν κατασκοπεία και συλλογή πληροφοριών ότι η αποδυνάμωση των παραπτωμάτων από τη Ρωσία μπορεί εύκολα να υπερβληθεί και να γίνει σαν μια εκστρατεία κυβερνοεπιθέσεων.
Αλλά αυτό που είναι ακόμη πιο επικριτικό και απερίσκεπτη είναι η εντατικοποίηση της ποινικοποίησης της Ρωσίας - που βασίζεται σε σαθρά «αποδεικτικά στοιχεία» ή καθόλου στοιχεία.
Όταν μια τέτοια ποινικοποίηση στη συνέχεια χρησιμοποιείται για να «δικαιολογήσει» τις εκκλήσεις για ναυτικό μπλοκάρισμα του ρωσικού εμπορικού πετρελαϊκού εμπορίου υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, οι συνθήκες κινούνται αναπόφευκτα προς στρατιωτική αντιπαράθεση.
Η ευθύνη για την πολεμική αντίδραση βρίσκεται ακριβώς στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.
Στη λυπηρή απουσία κανονικής διπλωματικής συμπεριφοράς και σεβασμού του διεθνούς δικαίου, ο πόλεμος πληροφοριών του ΝΑΤΟ είναι εκτός ελέγχου.
Προωθεί τις σχέσεις με τη Ρωσία στην άβυσσο.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης