Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι καθαρές θέσεις η βασική αιτία της ανόδου της ακροδεξιάς και των Πρασίνων στην Ευρώπη, η δημοκρατία λειτουργεί

Οι καθαρές θέσεις η βασική αιτία της ανόδου της ακροδεξιάς και των Πρασίνων στην Ευρώπη, η δημοκρατία λειτουργεί
Οι σοσιαλιστές πεθαίνουν στην Ευρώπη, οι ακροδεξιοί εθνικιστές ενισχύονται και οι Πράσινοι αποτελούν την δεξαμενή των δυσαρεστημένων.
Οι περιπτώσεις της Ιταλίας και του κρατιδίου της Βαυαρίας της Γερμανίας αποτελούν απόδειξη ότι τα κόμματα που έχουν καθαρές θέσεις ισχυροποιούνται, κόμματα που στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στους ψηφοφόρους ισχυροποιούνται.
Στην Ιταλία οι εθνικιστές – ακροδεξιοί του M. Salvini αποτελούν την πρώτη πολιτική δύναμη της Ιταλίας και σίγουρα η εξέλιξη αυτή είναι εντυπωσιακή.
Οι καθαρές θέσεις για την οικονομία και το μεταναστευτικό τροφοδότησαν την Lega το εθνικιστικό κίνημα της Ιταλίας.
Στην Γερμανία και στις εκλογές που διεξήχθησαν στην Βαυαρία οι εθνικιστές του AfD – τα άλλα κόμματα τους αποκαλούν ακροδεξιούς – από 0% εκτινάχθηκε στο 10,2%.
Έχει σημασία ο λόγος ενίσχυσης των εθνικιστών του AfD η καθαρή άποψη για τους μετανάστες.
Η αντιμεταναστευτική πολιτική χωρίς ήξεις αφίξεις σε ένα κρατίδιο που η ανεργία είναι στο ναδίρ – δεν είναι η Ανατολική Γερμανία που μαστίζεται από ανεργία – αποτελεί απόδειξη ότι οι πολίτες θέλουν καθαρές θέσεις.
Το ίδιο ισχύει και για την άνοδο των Πρασίνων – Grune στο 17,5% από 8,6% το 2013.
Και οι Πράσινοι δεν εστιάστηκαν μόνο στην διάσωση της μέλισσας, ήταν σημαντικό θέμα στην Βαυαρία αλλά πήραν ξεκάθαρη θέση για το μεταναστευτικό.
Θέλουμε τους μετανάστες ήταν το μήνυμα των Πρασίνων.
Τα κόμματα που έχουν καθαρές θέσεις, τα κόμματα που έχουν στέλνουν ξεκάθαρα μηνύματα στους ψηφοφόρους είναι αυτά που καταγράφουν ξεκάθαρα πολιτικά κέρδη.
Τα κόμματα που ακολουθούν επαμφοτερίζουσα πολιτική στρατηγική, δεν στέλνουν καθαρά μηνύματα στους πολίτες και η στάση τους αυτή έχει πολιτικό κόστος.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πολιτική πρόταση της ακροδεξιάς και των εθνικιστών είναι πιο ολοκληρωμένη με όρους οικονομικούς και πολιτικούς ενώ λαμβάνουν ενεργητική ψήφο.
Οι πολίτες ψηφίζουν τα εθνικιστικά κόμματα συνειδητά, είναι μια δημοκρατική επιλογή.
Οι Πράσινοι περισσότερο λειτουργούν ως δεξαμενή δυσαρεστημένων παρά ως κόμμα που έχει διαμορφωμένη πολιτική γραμμή.
Οι Πράσινοι είναι ετερόκλητα πολιτικά σχήματα και ρεύματα π.χ. όπως στην Γερμανία που κάποιοι δίνουν μάχη για τις μέλισσες και κάποιοι δίνουν μάχες για τους μετανάστες.
Παρ΄ όλα αυτά τόσο στην Ιταλία όσο και στην Γερμανία το πολιτικό διακύβευμα είναι οι καθαρές θέσεις.
To καθαρό πολιτικό μήνυμα είναι αυτό που επιδιώκει η ευρωπαϊκή κοινωνία.
Ένας από τους βασικούς λόγους που η εθνικιστική ακροδεξιά σημειώνει ραγδαία πολιτική άνοδο στην Ευρώπη είναι ότι στέλνει ένα πολύ καθαρό πολιτικό μήνυμα στους πολίτες.
Αυτή η μετατόπιση στην Ευρώπη έχει νικητές αλλά έχει και σίγουρα και ηττημένους.
Ο μεγάλος ηττημένος της Ευρώπης και αυτό θα καταφανεί στις ευρωεκλογές θα είναι οι σοσιαλοδημοκράτες.
Οι σοσιαλιστές της Ευρώπης βρίσκονται σε φάση έντονης παρακμής πολιτικής και ιδεολογικής και αυτό δεν μπορεί να ανατραπεί.
Οι σοσιαλιστές πεθαίνουν στην Ευρώπη, οι ακροδεξιοί εθνικιστές ενισχύονται και οι Πράσινοι αποτελούν την δεξαμενή των δυσαρεστημένων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης