Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κάτι πολύ επικίνδυνο συμβαίνει στην Ιταλία

Κάτι πολύ επικίνδυνο συμβαίνει στην Ιταλία
Ο Matteo Salvini εφαρμόζει ανενόχλητος την ξενοφοβική του ατζέντα
Ήταν Ιούλιος του 1998 όταν οι πρώτοι μετανάστες έφτασαν στο Ριάτσε, ένα μικρό χωριό της Καλαβρίας, το οποίο βρισκόταν στο χείλος της ερήμωσης.
Ο ανθρωπιστής δήμαρχος Mimmo Lucano, είδε στην άφιξη αυτών των ανθρώπων μια μοναδική ευκαιρία να δώσει και πάλι ζωή στη μαραζωμένη κοινότητα.
Είκοσι χρόνια μετά, το Ριάτσε θεωρείται προσφυγικό χωριό - πρότυπο, όχι μόνο για την Ιταλία αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.
Ένα χωριό,  σύμβολο ανεκτικότητας, αρμονικής συμβίωσης και σεβασμού στη διαφορετικότητα.
Ωστόσο, στις μέρες της κυριαρχίας της Λέγκας του Βορρά στην Ιταλία, το επιτυχημένο μοντέλο κινδυνεύει να πέσει θύμα της ξενοφοβικής ατζέντας του Matteo Salvini.
Ο δήμαρχος του Ριάτσε, ο οποίος στο παρελθόν βρέθηκε στο στόχαστρο της ιταλικής μαφίας και γλίτωσε από δολοφονική απόπειρα σε βάρος του, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με τον ανένδοτο αγώνα που έχει κηρύξει ο υπουργός Εσωτερικών και ηγέτης της Λέγκας, κατά της ενσωμάτωσης προσφύγων και μεταναστών στην ιταλική κοινωνία.
Την ώρα που η προσοχή του διεθνούς Τύπου είναι στραμμένη στη μετωπική σύγκρουση Ρώμης - Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό του 2019, ο Salvini εφαρμόζει ανενόχλητος την πολιτική των διακρίσεων.
Ο δήμαρχος του Ριάτσε τέθηκε σε κατ΄οίκον περιορισμό με την κατηγορία ευνοϊκής μεταχείρισης παράτυπων μεταναστών, ωστόσο, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο Lucano δεν κατηγορείται για κανένα οικονομικό αδίκημα, όπως υπεξαίρεση ή διαφθορά.
Η έρευνα αφορά τη χρήση οικονομικών πόρων από το υπουργείο Εσωτερικών, οι οποίοι καταλήγουν στην περιφέρεια της Καλαβρίας και στους δήμους της, για τη φιλοξενία και στήριξη των μεταναστών.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας, με το πρόσχημα της αδιαφανούς διαχείρισης,  αποφάσισε να απομακρύνει τους μετανάστες από το χωριό και να διακόψει τη χρηματοδότηση.
Η απόφαση έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, γεγονός που ανάγκασε τον Salvini σε μερική αναδίπλωση, με το υπουργείο Εσωτερικών να διευκρινίζει ότι η μετακίνηση των μεταναστών θα γίνει σε εθελοντική βάση και να εμμένει ωστόσο στην απόφαση για διακοπή της χρηματοδότησης.

Ξενοφοβική ατζέντα και πολιτική των διακρίσεων

Η περίπτωση του Ριάτσε δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό αλλά εντάσσεται σε μια συνολική πολιτική διακρίσεων σε βάρος των ξένων, την οποία επιχειρεί να καθιερώσει ο Salvini.
Ο ακροδεξιός αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης έβαλε στο στόχαστρο τα μικρά μπακάλικα που διατηρούν οι μετανάστες στην Ιταλία, ζητώντας να κλείνουν στις 9 το βράδυ, γιατί όπως κατήγγειλε αποτελούν «σημεία διακίνησης ναρκωτικών για ανθρώπους που δημιουργούν την κόλαση»!
Την ίδια ώρα, η Sara Casanova, δήμαρχος της Λέγκας στην πόλη Λόντι (Λομβαρδία, Βόρεια Ιταλία), απέκλεισε την πρόσβαση των αλλοδαπών μαθητών στη σχολική σίτιση και μεταφορά!
Πρόκειται για μια απαράδεκτη και απάνθρωπη διάκριση, ντροπιαστική για την ιταλική κοινωνία, η οποία θυμίζει σκοτεινές - αλλά όχι και τόσο μακρινές - εποχές.
Η πολιτική μίσους που εφαρμόζει ο Salvini και η παρέα του στην Ιταλία έχει προκαλέσει την οργή κοινωνικών οργανώσεων,  πολιτικών αντιπάλων και μαθητών, ωστόσο το κύμα της αντίδρασης δεν δείχνει ικανό προς το παρόν να ανακόψει τα σχέδια του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών.
Σχέδια τα οποία δεν θα έπρεπε να εκπλήσσουν κανένα, καθώς ο ηγέτης της ξενοφοβικής Λέγκας, ο οποίος καβάλησε το κύμα της δυσαρέσκειας των Ιταλών για τη μεταναστευτική κρίση που γιγαντώθηκε λόγω ανεπάρκειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε καταστήσει σαφείς τις προθέσεις του προεκλογικά.
Η Ιταλία οδεύει σε ένα σκοτεινό δρόμο, με πρόσχημα το υπαρκτό πρόβλημα της μεταναστευτικής κρίσης, το οποίο ωστόσο δεν είναι δυνατό να νομιμοποιήσει την πολιτική των διακρίσεων.


Μαρία Παπαδάτου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης