Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Στο 2,1% σκαρφάλωσε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο 2018 - Παραμένει πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ

Ευρωζώνη: Στο 2,1% σκαρφάλωσε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο 2018 - Παραμένει πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ
Σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2018, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 0,5%
Άνοδο σημείωσε ο ετήσιος πληθωρισμός για τον Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (17/10) στοιχεία της Eurostat, τα οποία επιβεβαίωσαν τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που είχαν δημοσιευθεί τον προηγούμενο μήνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 2,1% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2017, έναντι ετήσιας ανόδου 2% τον Αύγουστο, παραμένοντας υψηλότερα σε σχέση με τον στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λίγο κάτω από το 2%.
Παράλληλα, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,5%, έναντι αύξηση 0,2% τον Αύγουστο, επιβεβαιώνοντας επίσης τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.
Σύμφωνα με την Eurostat, η μεγαλύτερη συμβολή στον ΔΤΚ προήλθε από τον τομέα της ενέργειας, όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,9% σε ετήσια βάση, καθώς και από τον τομέα υπηρεσιών, όπου σημειώθηκε άνοδος της τάξεως του +0,57%.
Οι τιμές τροφίμων, οινοπνευματώδων ποτών και καπνού ενισχύθηκαν κατά +0,51% σε ετήσια βάση, την ίδια στιγμή που οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών σημείωσε οριακή άνοδο της τάξεως του +0,08%.
Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 0,9% σε ετήσια βάση, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις.
Σε ότι αφορά το σύνολο των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ετήσιος ΔΤΚ διαμορφώθηκε στο 2,2% για τον Σεπτέμβριο του 2018, διατηρώντας τον ίδιο ρυθμό ανόδου με τον προηγούμενο μήνα.
Μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ, τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στη Δανία (0,5%) και την Ελλάδα (1,1%) ενώ αντίθετα τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν σε Ουγγαρία (3,7%) και Ρουμανία (4,7%).
Σε σχέση με τον Αύγουστο του 2018, ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε σε 9 κράτη της ΕΕ, παρέμεινε σταθερός σε 4 και αυξήθηκε σε 14.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης