Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι επιπτώσεις του Brexit στη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία – Στα 5,7 δισ. ευρώ το ετήσιο κόστος

Οι επιπτώσεις του Brexit στη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία – Στα 5,7 δισ. ευρώ το ετήσιο κόστος
Οι επιπτώσεις του Brexit στη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία
Κάθε μέρα περίπου 1.100 φορτηγά διασχίζουν το τούνελ της Μάγχης μεταφέροντας στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτοκίνητα, μηχανές, ανταλλακτικά και λοιπά εξαρτήματα.
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες σχεδόν εκλιπαρούν τους διαπραγματευτές να αποφύγουν το αρνητικό σενάριο του Brexit χωρίς συμφωνία, καθώς σε αυτήν την περίπτωση όχι απλά θα επιβραδυνθεί σημαντικά η διαδικασία διέλευσης των συνόρων αλλά αυτόματα θα επιβληθούν και οι δασμοί ύψους 10% που προβλέπει άνευ διαφορετικής συμφωνίας ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, όπως μεταδίδει το κανάλι «Euronews».
Σε περίπτωση «σκληρού Brexit», το κόστος για την βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία εκτιμάται στα 5,7 δισ. ευρώ τον χρόνο.
Αν οι κατασκευαστές επιχειρήσουν να επιμερίσουν το κόστος στους καταναλωτές, τότε τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στη Μεγάλη Βρετανία θα κοστίζουν στην ΕΕ περίπου 3.000 ευρώ ακριβότερα ενώ τα ευρωπαϊκά θα κοστίζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο 1.700 ευρώ πιο ακριβά.
Ήδη κάποιοι κατασκευαστές επεξεργάζονται εναλλακτικά σχέδια, όπως η BMW που σχεδιάζει να σταματήσει την παραγωγή τον Απρίλιο, ένα μήνα μετά το Brexit, απειλώντας να μεταφέρει μέρος της παραγωγής των (βρετανικών) Mini στην Ολλανδία.
Η ανησυχία στον κλάδο επιτείνεται και από τις αλλαγές στη νομοθεσία για τις εκπομπές αερίων.
Όπως αναμενόταν, μετά από αυτές οι πωλήσεις έπεσαν τον Σεπτέμβριο, παρόλο που σε ευρωπαϊκό επίπεδο παρέμειναν σε θετικό πρόσημο στο σύνολο του 9μήνου.
Ωστόσο, στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτήν την ίδια περίοδο σημειώθηκε μείωση της τάξεως του 7,5% και οι ανησυχίες πολλαπλασιάζονται καθώς πλησιάζουμε στην ημερομηνία ορόσημο της 29ης Μαρτίου και συμφωνία δεν έχει ακόμα επιτευχθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης