Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Υποχώρησαν κατά -1,2% οι εξαγωγές της χώρας, σε ετήσια βάση, τον Σεπτέμβριο 2018 - Στο +7% οι εισαγωγές

Ιαπωνία: Υποχώρησαν κατά -1,2% οι εξαγωγές της χώρας, σε ετήσια βάση, τον Σεπτέμβριο 2018 - Στο +7% οι εισαγωγές
Οι εξαγωγές της Ιαπωνίας σημείωσαν την πρώση του πτώση μετά από σχεδόν δύο χρόνια
Την πρώτη τους πτώση μετά από σχεδόν δύο χρόνου κατέγραψαν τον Σεπτέμβριο του 2018 οι εξαγωγές της Ιαπωνίας, σύμφωνα με τα σημερινά (18/10) στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών της χώρας, καθώς ο συνεχιζόμενος εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, σε συνδυασμό με τα σημάδια επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, επηρέασαν τη ζήτηση προς τα ιαπωνικά προϊόντα.
Ειδικότερα, οι εξαγωγές της χώρας υποχώρησαν κατά -1,2% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2017, την ίδια στιγμή που οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο της τάξεως του +7%, κυρίως εξαιτίας του ενεργειακού τομέα.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας να υποχωρήσει στα 139,6 δισ. γεν (1,25 δισ. δολ.) με τα στοιχεία ωστόσο να αποδεικνύονται καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών για έλλειμμα 53 δισ. γεν.
Παράλληλα, οι εξαγωγές προς την Κίνα υποχώρησαν για πρώτη φορά μετά από επτά μήνες, εξαιτίας της πτώσης στη ζήτηση για τους ημιαγωγούς και τα κινητά τηλέφωνα, ενώ το μηνιαίο εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ υποχώρησε κατά -4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στα 590 δισ. γεν.
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους του Υπουργείου, πέραν των εμπορικών εντάσεων, οι εξαγωγές της Ιαπωνίας επηρεάστηκαν και από τις ζημιές που προκλήθηκαν σε τόπους παραγωγής και δίκτυα εφοδιασμού από φυσικές καταστροφές, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος ενός διεθνούς αεροδρομίου στην επαρχία Κανσάι.
Όπως επεσήμανε ο οικονομολόγος της Capital Economics, Marcel Thieliant, η συνεχιζόμενη αδυναμία στις εξαγωγές υποδηλώνει ότι η οικονομική δραστηριότητα ενδέχεται να έχει παραμείνει στάσιμη, με τον ίδιο να προσθέτει ότι η πτώση στον όγκο των εξαγωγών ότι η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης