Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Αναβαθμίζονται προγράμματα καλυμμένων ομολόγων για Πειραιώς και ΕΤΕ

Fitch: Αναβαθμίζονται προγράμματα καλυμμένων ομολόγων για Πειραιώς και ΕΤΕ
Αναβαθμίζονται προγράμματα καλυμμένων ομολόγων για ελληνικές τράπεζες από τη Fitch
Στην αναβάθμιση προγραμμάτων καλυμμένων ομολόγων (με στεγαστικά δάνεια) της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας προχώρησε η Fitch Ratings, στον απόηχο της αναβάθμισης για την πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών.
Συγκεκριμένα, αναβαθμίστηκαν σε «BBB-» -από «ΒΒ-»- και «ΒΒ» -από «ΒΒ-»- τα προγράμματα καλυμμένων ομολόγων για την Εθνική (Programme II) και την Πειραιώς (όλα τα προγράμματα), αντίστοιχα -με σταθερό outlook.
Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε σε «ΒΒ-» (σταθερό outlook) ένα άλλο πρόγραμμα (Programme I) της Εθνικής, ενώ τέθηκε εκτός επιτήρησης για αναβάθμιση.
Στις 8 Οκτωβρίου 2018, ο αμερικανικός οίκος προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ελληνικών τραπεζών μετά από τρία χρόνια, επικαλούμενος την απόσυρση των κεφαλαιακών ελέγχων που αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών.
Ειδικότερα, η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα αναβαθμίστηκε σε «CCC+» για τις Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα, και σε «CCC» για τις Πειραιώς και Eurobank Ergasias.
Η βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα αναβαθμίστηκε σε «C» για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Υπενθυμίζεται πως οι μέχρι πρότινος αξιολογήσεις ήταν «περιορισμένης χρεοκοπίας» (restricted default, RD).
Λίγο νωρίτερα, ο αμερικανικός οίκος ανέφερε πως «η δημιουργία ενός μηχανισμού προστασίας ενεργητικού (Asset Protection Scheme), κατά το οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα παράσχει ασφάλιση για τα επισφαλή χρέη του τραπεζικού τομέα, θα εξαλείψει με κάποιο τρόπο τον κίνδυνο dilution των ελληνικών μετοχών της τράπεζας, αν δεν απαιτεί ζημιές από επενδυτές του ιδιωτικού τομέα».
Επίσης, τόνιζε, σε ανάλυσή του, στην οποία «μια τέτοια κατάσταση θα μετατοπίσει τους κινδύνους από τον ελληνικό τραπεζικό τομέα στην ελληνική κυβέρνηση».
Ωστόσο, οποιαδήποτε εξάντληση του ίδιου του ελληνικού ρυθμιστικού πλαισίου χρηματοδότησης ή μια λύση που μπορεί να συνεπάγεται κυβερνητική χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια θα μπορούσε πιθανώς να προκαλέσει εκ νέου ανησυχίες για τη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, αναφέρει η Fitch.
Πάντως, σύμφωνα με τη Fitch, «παραμένει βασική της άποψη ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους κύριους στόχους για πλεόνασμα του προϋπολογισμού της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και το 2019, ωστόσο η διάσωση του τραπεζικού τομέα θα δημιουργήσει σημαντικούς κινδύνους προς την κατεύθυνση αυτή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης