Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θρίλερ στην ΠΓΔΜ - Πληροφορίες ότι ο Zaev εξασφάλισε τις 80 ψήφους για τη Συνταγματική Αναθεώρηση - Διαψεύδει το VMRO

tags :
Θρίλερ στην ΠΓΔΜ - Πληροφορίες ότι ο Zaev εξασφάλισε τις 80 ψήφους για τη Συνταγματική Αναθεώρηση - Διαψεύδει το VMRO
Αισιόδοξος ο Zaev για τους 80 βουλευτές - Δεν θα έχουμε καμία απώλεια διαμηνύει η αξιωματική αντιπολίτευση
(upd) Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το τηλεοπτικό δίκτυο 1TV, ο πρωθυπουργός Zoran Zaev έχει εξασφαλίσει τις ψήφους των 80 βουλευτών που απαιτούνται για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Ωστόσο πηγές του VMRO - DPMNE έσπευσαν να διαψεύσουν τις πληροφορίες, κάνοντας λόγο για fake news.
Το πρακτορείο Ειδήσεων MIA μεταδίδει επίσης τις πληροφορίες, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν έχουν επιβεβαιωθεί.
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η κρίσιμη ψηφοφορία, η οποία πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί σήμερα.
Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία θα οδηγήσει στην ένταξη της ΠΓΔΜ σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα θα προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Μάλιστα, η έναρξη της συζήτησης στο κοινοβούλιο έχει καθυστερήσει, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξει διαβουλεύσεις στους κόλπους των κομμάτων.
Η κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής θα ξεκινήσει στις 15:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας), προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την τροποποίηση του Συντάγματος.
Αρχικά η συνεδρίαση είχε προγραμματιστεί για τις 12:00 τοπική ώρα.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Συνεδριάζει εκ νέου σήμερα Παρασκευή 19 Οκτωβρίου η Βουλή της ΠΓΔΜ για το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης ενώ είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας και η πρώτη αλλά ιδιαίτερα κρίσιμη ψηφοφορία. από την οποία και θα φανεί αν πράγματι ο πρωθυπουργός Zoran Zaev μπορεί να εξασφαλίσει τους απαιτούμενους 80 βουλευτές έτσι ώστε να προχωρήσει στις συνταγματικές αλλαγές που θα ανοίξουν το δρόμο και για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Αν και ο Zaev δηλώνει αισιόδοξος ότι θα καταφέρει να συγκεντρώσει τις 80 ψήφους και να προχωρήσει στην τροποποίηση του Συντάγματος αποφεύγοντας το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, δεν υπάρχει καμία ένδειξη διαρροών βουλευτών από το VMRO – DPMNE, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ενόψει της πρώτης ψηφοφορίας, το VMRO επανέλαβε πως δεν πρόκειται να στηρίξει τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντας χάσιμο χρόνου τη σχετική συζήτηση που πραγματοποιείται από την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή της ΠΓΔΜ.
«Η συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της χώρας είναι νομικά και πολιτικά νεκρή.
Ο ανούσιος διάλογος στη Βουλή δεν είναι παραγωγικός και παραβιάζει τη θέληση του λαού» υποστήριξε σε ανακοίνωση του το VMRO ενώ ο γραμματέας του κόμματος Igor Janushev υποστήριξε σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Telma ότι κανείς βουλευτής του κόμματος δεν θα διαφοροποιηθεί από αυτή τη γραμμή και ότι όλοι θα καταψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση για την τροποποίηση του Συντάγματος.
Ωστόσο, ο Zaev ευελπιστεί ότι θα υπάρξουν βουλευτές του VMRO που θα αγνοήσουν τη γραμμή του κόμματος και θα στηρίξουν την κυβερνητική πρωτοβουλία.
Σημειώνεται ότι ο Zaev χρειάζεται 8 ακόμα βουλευτές για να καταφέρει να φτάσει τους 80 και να προχωρήσει τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Αν δεν τα καταφέρει, δεν έχει άλλη εναλλακτική από το να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, οι οποίες χρονικά τοποθετούνται στις αρχές Δεκεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης