Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμβιβασμό Ιταλίας με ΕΕ με μείωση του ελλείμματος από 2,4% σε 2,1% - Ο Salvini αποτρέπει το ρήγμα με το M5S

Συμβιβασμό Ιταλίας με ΕΕ με μείωση του ελλείμματος από 2,4% σε 2,1% - Ο Salvini αποτρέπει το ρήγμα με το M5S
Καθοριστική η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το Σάββατο 20/10
(upd) Κρίσιμες είναι οι εξελίξεις στην Ιταλία μετά την επιστολή της Κομισιόν προς την ιταλική κυβέρνηση για τις αλλαγές στον προϋπολογισμό του 2019.
Μάλιστα, οι Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν τα πνεύματα, άρχισαν να στέλνουν μηνύματα ότι η διαφωνία μπορεί να ξεπεραστεί μέσω διαλόγου και ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση παρέμβαση στην οικονομική πολιτική της Ρώμης. 
«Η ΕΕ δεν θα παρέμβει στις οικονομικές πολιτικές της Ιταλίας.
Καταλαβαίνουμε τις προτεραιότητες της ιταλικής κυβέρνησης όσον αφορά την οικονομία»
δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici στο πλαίσιο κοινών δηλώσεων του με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Giuseppe Conte, ο οποίος με τη σειρά του επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει ο προϋπολογισμός της Ιταλίας».
Παράλληλα, ο Moscovici επεσήμανε την ισχυρή δέσμευση της Ιταλίας στην ΕΕ και το ευρώ και τονίσει ότι «δεν βγάζει νόημα για την Ιταλία να αποχωρήσει από το ευρώ.
Οι περισσότεροι Ιταλοί θέλουν την παραμονή τους στο ευρώ»

Οι κοινές δηλώσεις Moscovici - Conte

«Κατά τις επαφές μου στην Ιταλία, είναι ξεκάθαρο ότι θέλουν να παραμείνουν στην καρδιά της Ευρώπης» δήλωσε o Moscovici και πρόσθεσε ότι «οι διαφορετικές απόψεις σχετικά με τον προϋπολογισμό μπορούν να ξεπεραστούν με διάλογο».
Παράλληλα, ο Moscovici επεσήμανε ότι «η ΕΕ δεν θα παρέμβει στις οικονομικές πολιτικές της Ιταλίας.
Καταλαβαίνουμε τις προτεραιότητες της ιταλικής κυβέρνησης όσον αφορά την οικονομία».
Από την πλευρά του, ο Conte τόνισε ότι «δεν υπάρχει λόγος να γίνουν αλλαγές στον προϋπολογισμό» και πρόσθεσε ότι τη Δευτέρα (22/10/2018) θα απαντήσουν στην επιστολή της Κομισιόν.
Τέλος επεσήμανε απευθυνόμενος στον Moscovici ότι η υπέρβαση στον προϋπολογισμό δεν είναι τόσο άσχημη όσο υποστηρίζει η Κομισιόν.

Παρεμβάσεις Salvini για αποφυγή της κυβερνητικής κρίσης

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Matteo Salvini, εξέφρασε την πρόθεση του να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αποφυγή της κρίσης με τον κυβερνητικό του εταίρο και επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων (Μ5S), Luigi Di Maio, με αφορμή το νόμο για τη φορολογική αμνηστία.
«Είμαστε έτοιμοι να αφαιρέσουμε από το φορολογικό νόμο κομμάτια για οποία έχει ενστάσεις το Κίνημα των Πέντε Αστέρων» τόνισε αν και σχολίασε ότι κάποιοι βουλευτές του Κινήματος λειτουργούν σαν να είναι στην αντιπολίτευση.
Πάντως, ο Salvini επανέλαβε την άποψη του ότι η ιταλική κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την 5ετή θητεία της.
Σε κάθε περίπτωση, τα βλέμματα στρέφονται πλέον στην έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για αύριο Σάββατο 20 Οκτωβρίου, εκεί όπου αναμένεται να συζητηθούν τόσο ο προϋπολογισμός όσο και η πολιτική αντιπαράθεση των κυβερνητικών εταίρων.
Σημειώνεται πως αν και ο Salvini αρχικά υποστήριξε ότι δεν θα παραστεί, στη συνέχεια άλλαξε γνώμη, αναφέροντας πως θα είναι παρών προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Παράλληλα κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η Ρώμη θα εκπληρώσει την υποχρέωσή της και θα απαντήσει στην Κομισιόν αναφορικά με τον πληθωρισμό έως το μεσημέρι της Δευτέρας 22/10.
Επίσης αναφέρουν ότι η Ιταλία επιθυμεί να έχει έναν «εποικοδομητικό διάλογο με την Κομισιόν» και ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις απομόνωσης της χώρας στους κόλπους της Ευρωζώνης».

Το ρήγμα Salvini - Di Maio

Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Luigi Di Maio κατήγγειλε ότι με κάποια «σκοτεινή παρέμβαση» μετά το υπουργικό συμβούλιο προστέθηκαν μέτρα τα οποία ευνοούν την νομιμοποίηση ποσών που μπορεί να προέρχονται από «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος».
Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εργασίας και επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, το θέμα είναι πολιτικό.
«Εάν ένα θέμα είναι πολιτικό πρέπει να υπάρξει και μια πολιτική διευθέτηση
Το κατάλληλο μέρος είναι το υπουργικό συμβούλιο, αλλά μπορεί να προηγηθεί μια σύνοδος κορυφής
Το spread έχει ενισχυθεί γιατί οι αγορές πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν είναι συμπαγής», εκτίμησε. 
Ο Di Maio δήλωσε έτοιμος να πληροφορήσει σχετικά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ιταλίας Sergio Matarella.
Τα Πέντε Αστέρια ουσιαστικά ζητούν αναλυτική επανεξέταση των μέτρων, για να αποφευχθεί ευνοϊκή μεταχείριση ατόμων που έχουν παραβιάσει τον νόμο.
Η Λέγκα του Salvini όμως αντέδρασε τονίζοντας ότι δεν υπήρξε ουδεμία «περίεργη παρέμβαση» και ότι το σύνολο των μέτρων εγκρίθηκε από τους κυβερνητικούς εταίρους.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Giuseppe Conte  έκανε γνωστό ότι θα ξαναδιαβάσει με προσοχή, «άρθρο προς άρθρο», τα φορολογικά μέτρα. Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης συγκάλεσε νέο υπουργικό συμβούλιο, για το Σάββατο.
 
Salvini: Θα λύσω τα προβλήματα - Οι Ιταλοί θα στηρίξουν την οικονομία

Το παρών στο αυριανό 20/10 έκτακτο υπουργικό συμβούλιο θα δώσει ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά Matteo Salvini ύστερα από την αντιπαράθεση που έχει προκύψει μεταξύ της Λέγκα του Βορρά και του Κινήματος των 5 Αστέρων σχετικά με το μέτρο της φορολογικής αμνηστίας.
"Μετά την καταιγίδα, επιστρέφει πάντα η ηρεμία.
Αυτοί που παραδίδονται, έχουν ήδη χάσει.
Μην εγκαταλείπετε.
Σήμερα είμαι στο Trentino, αύριο θα πετάξω για τη Ρώμη για να λύσω τα προβλήματα.
Φτάνει πια με τους καυγάδες" ανέφερε ο Salvini.
Επίσης ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης τόνισε ότι οι Ιταλοί είναι έτοιμοι να στηρίξουν την οικονομία με μετρητά, ώστε να αποφευχθεί η κρίση.
Υπενθυμίζεται ότι ο Salvini είχε καλέσει τους Ιταλούς πολίτες να επενδύσουν στα κρατικά ομόλογα.
Σημειώνεται πως αρχικά ο Salvini είχε αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα παραστεί στο υπουργικό συμβούλιο, στη συνέχεια ωστόσο άλλαξε γνώμη, αναφέροντας πως θα είναι παρών προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Σημαντική βελτίωση στα ομόλογα μετά τα υψηλά 4,5 ετών

Στο οικονομικό «μέτωπο», οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων «εκτοξεύθηκαν» μετά την επιστολή της Κομισιόν, ωστόσο μετά τις δηλώσεις Moscovici καταγράφεται σημαντική αποκλιμάκωση των πιέσεων.
Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς «εκτοξεύθηκε» στο υψηλό 4,5 ετών του 3,78%, ωστόσο αργότερα κατέγραψε σημαντική βελτίωση, στο 3,53%.


To spread, που νωρίτερα είχε «αγγίξει» τις 336 μονάδες, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 5,5 ετών, υποχώρησε στις 303 μ.β. 

Βελτίωση καταγράφηκε και στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, με τον FTSE MIB να κλείνει με οριακή πτώση 0,04% στις 19.080,16 μονάδες, ενώ νωρίτερα κατέγραφε απώλειες έως και 1,6%.



Fitch: Υπό πίεση οι αξιολογήσεις των ιταλικών τραπεζών

Αυξημένες πιέσεις αντιμετωπίζουν οι αξιολογήσεις των ιταλικών τραπεζών, λόγω κινδύνων για τη χώρα (sovereign-related risks) σύμφωνα με νέα έκθεση της Fitch.
Πρόκειται για κινδύνους που περιλαμβάνουν την κεφαλαιακή διάβρωση λόγω της πτώσης των τιμών των κρατικών ομολόγων, του υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης και της μακροοικονομικής αβεβαιότητας.
Ο οίκος αξιολόγησης αναθεώρησε το outlook για την αξιολόγηση «ΒΒΒ» σε αρνητικό τον Αύγουστο στον απόηχο του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης και λόγω της προοπτικής για επιπλέον δημοσιονομική χαλάρωση.
Αυτό οδήγησε σε αρνητικά outlook όσον αφορά τις αξιολογήσεις αρκετών ιταλικών τραπεζών: η Banca Nazionale del Lavoro (BBB+), Credito Emiliano, Intesa Sanpaolo, η Mediobanca και UniCredit (όλες BBB) και η Unipol Banca (BB+).
«Μια υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας μιας χώρας θα μπορούσε πιθανότατα να οδηγήσει σε υποβαθμίσεις αυτών των τραπεζών» επισημαίνεται στην ανάλυση.
Οι αξιολογήσεις άλλων ιταλικών τραπεζών θα μπορούσαν επίσης να βρεθούν υπό πίεση εάν οι συνθήκες αναχρηματοδότησης γίνουν πιο δύσκολες ή εάν η ποιότητα των τραπεζικών assets επιδεινωθεί σημαντικά.
Λόγω της μεγάλης έκθεσης των ιταλικών τραπεζών στα ιταλικά κρατικά ομόλογα, κάθε διεύρυνση του spread συνεπάγεται διάβρωση του κεφαλαίου.




Dijsselbloem: Έρχεται σύγκρουση ΕΕ – Ιταλίας – Θα πληγούν κυρίως η ιταλική οικονομία και οι ιταλικές τράπεζες


Την εκτίμηση πως επίκειται σύγκρουση ΕΕ – Ιταλίας με αφορμή τον προϋπολογισμό για το 2019 διατύπωσε ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, ο οποίος υποστήριξε πως αν αυτή η αντιπαράθεση εξελιχθεί σε μείζονα κρίση, τότε αυτή που θα πληγεί είναι η Ιταλία, η οικονομία της και οι τράπεζες της.
Σε δηλώσεις του στο CNBC ο Dijsselbloem υποστήριξε ότι εάν το ιταλικό ζήτημα εξελιχθεί σε μεγάλη κρίση, τότε θα υπάρξει μια έκρηξη, η οποία θα εκδηλωθεί στο εσωτερικό και όχι στο εξωτερικό της Ιταλίας.
«Εάν η ιταλική κρίση εξελιχθεί σε μια μείζονα κρίση, αυτή κυρίως θα εκραγεί στην ιταλική οικονομία και δεν θα εξαπλωθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Λόγω του τρόπου με τον οποίο η ιταλική οικονομία και οι ιταλικές τράπεζες χρηματοδοτούνται, θα υπάρξει μια έκρηξη στο εσωτερικό παρά μια έκρηξη στο εξωτερικό» τόνισε ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος υποστήριξε ότι η Κομισιόν δεν είχε άλλη εναλλακτική από το να γυρίσει πίσω στη Ρώμη τον προϋπολογισμό του 2019, ζητώντας να υπάρξουν βελτιώσεις καθώς υπάρχει σαφής παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.
Σημειώνεται πως η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Giuseppe Conte έχει προθεσμία έως την ερχόμενη Δευτέρα 22/10 για να απαντήσει στις Βρυξέλλες.
Εάν από την απάντηση αυτή οι Βρυξέλλες κρίνουν ότι ο προϋπολογισμός της Ιταλίας εξακολουθεί να μη συμμορφώνεται με τις επιταγές της ΕΕ, τότε έχει περιθώριο δύο εβδομάδων για να αποφασίσει και να ζητήσει ένα νέο προσχέδιο προϋπολογισμού που θα πρέπει να κατατεθεί εντός τριών εβδομάδων.
Ωστόσο ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup προβλέπει ότι θα υπάρξει σύγκρουση.
«Κοιτάζοντας τι έχουν βάλει στο τραπέζι οι Ιταλοί αξιωματούχοι, η Κομισιόν δεν είχε άλλη εναλλακτική από το να στείλει πίσω.
Αυτό δεν είναι το τέλος της διαδικασίας, αλλά η αρχή της» είπε ο Dijsselbloem, αναφέροντας πως δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα πρόγραμμα διάσωσης για την Ιταλία.
«Πολιτικά και οικονομικά δεν θα συμβεί.
Δεν βλέπω στήριξη από τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης που να λέει ότι «είναι τελείως εκτός πορείας ας τους βοηθήσουμε».
Ένα πρόγραμμα διάσωσης της Ιταλίας θα εξαφάνιζε τον ESM μέσα σε δύο χρόνια.
Επομένως, τι κάνουμε;
Δύο χρόνια δεν είναι αρκετά για να διευθετηθεί αυτό το ζήτημα.
Η Ιταλία πρέπει να σώσει μόνη της τον εαυτό της» υποστήριξε ο Dijsselbloem, αναγνωρίζοντας πως η κατάσταση είναι ανησυχητική.
«Είναι πολύ ανησυχητικό, θα υπάρξει σύγκρουση και πιστεύω ότι η Κομισιόν δεν έχει εναλλακτική από το να αποδεχθεί και να διαχειριστεί αυτή τη σύγκρουση.
Οι τραπεζικές αρχές θα πρέπει να εξετάσουν τι θα σημάνει αυτό για τις ιταλικές τράπεζες.
Ωστόσο, ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι η ιταλική κρίση δεν έχει καμία σχέση με την κρίση στην Ελλάδα.
«Είναι πολύ διαφορετικό και βρισκόμαστε ήδη σε διαφορετική εποχή.
Η ελληνική κρίση ενείχε τον τεράστιο κίνδυνο να μεταδοθεί στην υπόλοιπη Ευρωζώνη και να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην Ευρωζώνη και στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης.
Αντιθέτως, η Ιταλία χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό μόνη της» υποστήριξε ο Dijsselbloem.

«Άνευ προηγουμένου» η παρέκκλιση

Στην επιστολή γίνεται αναφορά σε «παρέκκλιση χωρίς προηγούμενο από το Σύμφωνο Σταθερότητας, η οποία αγγίζει το 1,5% σε ότι αφορά τους συμφωνημένους στόχους».
Μια παρέκκλιση η οποία «θέτει σε κίνδυνο την μείωση του ιταλικού δημόσιου χρέους, που αγγίζει το 132% του ΑΕΠ».
Σε κοινή συνέντευξη τύπου, στο ιταλικό υπουργείο οικονομικών, ο Moscovici τόνισε ότι «η Επιτροπή δεν αναφέρεται στο περιεχόμενο των μέτρων του προϋπολογισμού, αλλά αυτό που την ενδιαφέρει είναι με ποιό τρόπο τα μέτρα αυτά θα χρηματοδοτηθούν».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που θα πρέπει να γίνουν, βάσει των οποίων ο διάλογος με την Ρώμη θα συνεχιστεί».
Ο Moscovici θέλησε να καταστήσει σαφές ότι «η Κομισιόν είναι ένας ουδέτερος κριτής» και ότι «και ο ίδιος βάζει κατά μέρος τις προσωπικές του, πολιτικές εκτιμήσεις».
Η Επιτροπή ζήτησε από την Ιταλία να απαντήσει στην επιστολή της μέχρι τις 22 Οκτωβρίου.
Ο Ιταλός υπουργός οικονομικών, Tria, τόνισε ότι ο προσωπικός του διάλογος με τον γάλλο επίτροπο και με όλη την Επιτροπή πραγματοποιείται σε άριστο κλίμα, και με αυτό τον τρόπο πρόκειται να συνεχιστεί.
Επανέλαβε, δε, ότι η Ιταλία έχει θέσει τους συγκεκριμένους στόχους στον προϋπολογισμό της, διότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να πετύχουν την αναγκαία οικονομική ανάπτυξη».
 


 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης