Τα short hedge funds Lansdowne και Oceanwood κατήγγειλαν οι ελληνικές τράπεζες στην Βρετανική Αρχή FCA, για διασπορά ψευδών ειδήσεων

Τα short hedge funds Lansdowne και Oceanwood κατήγγειλαν οι ελληνικές τράπεζες στην Βρετανική Αρχή FCA, για διασπορά ψευδών ειδήσεων
Πηγή προσκείμενη σε κύκλους των hedge funds αναφέρουν ότι η επενδυτική τους πολιτική είναι ξεκάθαρα εντός των πλαισίων που ορίζουν οι ρυθμιστικές αρχές και αντικρούουν τις κατηγορίες για διασπορά ψευδών ειδήσεων.
Σε καταγγελία για διασπορά ψευδών ειδήσεων έχουν προβεί οι ελληνικές τράπεζες κατά των hedge funds που έχουν short θέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο Lansdowne και Oceawood, στην αρμόδια ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών της Μεγάλης Βρετανίας την FCA (Financial Conduct Authority)....σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του bankingnews.
Ως γνωστό εδώ και πολλούς μήνες από το Καλοκαίρι του 2017 πολλά hedge funds έχουν ανοίξει short θέσεις ειδικά στις ελληνικές τράπεζες.
Πριν και μετά τα stress tests οι θέσεις αυτές αυξήθηκαν και διατηρούνται παρά τα σημαντικά κέρδη που έχουν αποκομίσει λόγω της πτώσης των τραπεζικών μετοχών από 50% έως 75% από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015.
Πριν τα stress tests στις 5 Μαΐου 2018, υπήρχαν έλληνες τραπεζίτες που είχαν προβλέψει ότι θα κλείσουν οι short θέσεις.
Το bankingnews είχε προβλέψει ότι οι short θέσεις θα ενταθούν και όπως αποδείχθηκε οι shot θέσεις εντάθηκαν.
Γιατί όμως αποφάσισαν να καταγγείλουν Lansdowne και Oceanwood για διασπορά ψευδών ειδήσεων οι ελληνικές τράπεζες;
Να σημειωθεί ότι συνολικά διατηρούν short θέσεις που αντιστοιχούν σε 55 εκατ μετοχές Πειραιώς, Εθνικής, Eurobank, Alpha bank και ΔΕΗ.
Η καταγγελία έγινε γιατί αυτά τα δύο hedge funds με τις short θέσεις το Lansdowne και το Oceawood διέρρεαν στο Λονδίνο το τελευταίο διάστημα
1)Ότι ο SSM και η ΕΚΤ θα απορρίψει τους νέους αναθεωρημένους στόχους μείωσης των NPEs των προβληματικών δανείων
(Η πραγματικότητα είναι ότι οι νέοι στόχοι εγκρίθηκαν)
2)Ότι οι τράπεζες είναι ανεπαρκείς κεφαλαιακά
(Η πραγματικότητα είναι ότι η αλήθεια είναι κάπου στην μέση μεταξύ τραπεζών και short hedge funds)
3)Ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα πιάσουν τους στόχους μείωσης των προβληματικών ανοιγμάτων
(Μέχρι τώρα σχεδόν 6 τρίμηνα τους πιάνουν τους στόχους αλλά η σαφής εικόνα θα διαμορφωθεί μάλλον στο 9μηνο του 2019)
4)Ότι δεν διαθέτουν επαρκεί collaterals.
(Αυτή η προσέγγιση έχει πολλές ερμηνείες)
Με βάση καλά ενημερωμένες πηγές οι ελληνικές τράπεζες στις καταγγελίες που έχουν κάνει τόσο στην Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσο και στην αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας αναφέρουν ότι διαθέτουν ηχογραφημένα μηνύματα όπου στελέχη των Lansdowne και Oceanwood αναφέρονται σε πλήθος ζητημάτων που άπτονται των ελληνικών τραπεζών.
Πηγή προσκείμενη σε κύκλους των hedge funds αναφέρουν ότι η επενδυτική τους πολιτική είναι ξεκάθαρα εντός των πλαισίων που ορίζουν οι ρυθμιστικές αρχές και αντικρούουν τις κατηγορίες για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Συμπέρασμα

Το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί δεν είναι εάν το Lansdowne και το Oceanwood διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις αλλά γιατί έφθασαν τα hedge funds να ανοίξουν short θέσεις.
Όταν ανοίγονται short θέσεις αυτό μεταφράζεται απλά ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, κάποια αδυναμία.
Η αλήθεια είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες προσπαθούν να βρουν ξανά τον βηματισμό τους ενώ παραδόξως ενώ είναι σε καλύτερη θέση...χρηματιστηριακά έχουν καταρρεύσει.
Για την πτώση των μετοχών π.χ. η Eurobank κάτω από τα 0,50 ευρώ ή η Alpha 1,12 ευρώ ή η Εθνική 1,43 ευρώ ή η Πειραιώς 1,11 ευρώ δεν ευθύνονται οι short θέσεις.
Αυτό είναι αποτέλεσμα.
Θα πρέπει να αναζητηθούν οι γενεσιουργές αιτίες και να απαντηθεί το ερώτημα πόσο θωρακισμένες είναι οι ελληνικές τράπεζες;
Να θυμίσουμε ότι το bankingnews έχει πολλές φορές αναλύσει την κεφαλαιακή αδυναμία των τραπεζών και επίσης να τονίσουμε ότι π.χ. η Moody’s κάθε φορά που αναφέρεται στις ελληνικές τράπεζες δεν λησμονεί να αναφέρει ότι το DTC – DTA δηλαδή η αναβαλλόμενη φορολογία είναι ακραία υψηλή στα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών.
Η δύναμη των τραπεζών είναι μόνο μία να ισχυροποιήσουν τις λογιστικές τους καταστάσεις να δείξουν ότι βελτιώνουν το PPI τα προ προβλέψεων έσοδα, να δείξουν ότι μειώνουν το cost of risk και κυρίως να δείξουν ότι πιάνουν τους στόχους μείωσης των NPEs.
Μόνο έτσι οι τράπεζες θα ανακάμψουν χρηματιστηριακά.

Υποσημείωση

Πριν λίγο καιρό στο Λονδίνο βοούσε ότι ελληνική τράπεζα θα μετατρέψει τα cocos τα μετατρέψιμα ομόλογα σε μετοχές.
Την πληροφορία αυτή δεν την διέρρεαν τα short hedge funds αλλά…long επενδυτές.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS