Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Συνεχίζεται η φυγή των εταιρειών από το ΧΑ – Θα απουσιάζουν σε λίγο ολόκληροι κλάδοι

Συνεχίζεται η φυγή των εταιρειών από το ΧΑ – Θα απουσιάζουν σε λίγο ολόκληροι κλάδοι
Καμία προσπάθεια προσέγγισης μεγάλων ομίλων που δεν διαπραγματεύονται οι μετοχές τους προκειμένου να ανακάμψει λίγο το κύρος του χρηματιστηρίου
Με ελάχιστες εισηγμένες και με απουσία ολόκληρων κλάδων κινδυνεύει πλέον να μείνει το ελληνικό χρηματιστήριο και κάποια στελέχη της αγοράς κάνουν λόγο, για μία εξαιρετικά μικρή αγορά χωρίς πληθώρα επιλογών, ενώ κάποιοι άλλοι κάνουν λόγο για «υποκατάστημα μεγάλων χρηματιστηρίων» αφού αρκετές θα είναι πλέον οι μεγάλες εταιρείες που θα έχουν μεταφέρει την έδρα τους και θα είναι στην Ελλάδα ως «δεύτερη επιλογή».
Αυτό που ενοχλεί κάποια στελέχη της αγοράς δεν είναι ότι κάποιοι επιχειρηματίες κοιτάζουν το καλό της επιχείρησης και των μετόχων, αλλά ότι ακόμα και σήμερα γίνεται λόγος για country risk.
Γιατί σου λένε «γιατί να κάτσει ένας επιχειρηματίας και να βλέπει να φορολογείται με τέτοια υψηλά ποσοστά, την ώρα που οι ανταγωνιστές του πληρώνουν λιγότερα».
Όμως έχοντας υποτίθεται βγει από τα μνημόνια, η άποψη ότι υπάρχει ακόμα θέμα με τη χώρα μόνο κακό μπορεί να κάνει στο ΧΑ και στην ουσία δείχνει αυτό που πραγματικά συμβαίνει και όχι αυτό που νομίζουν οι πολιτικοί ότι συμβαίνει.
Κάποιοι άλλοι σχολιάζουν τις δημόσιες προτάσεις που βγήκαν σε συνδυασμό με ανάληψη σημαντικών έργων εξέλιξη που δείχνει ότι απουσιάζει η εταιρική διακυβέρνηση.
Αν προστεθούν και οι επικείμενες δημόσιες προτάσεις τότε το ΧΑ μικραίνει ακόμα περισσότερο.
Δηλαδή με την επικείμενη αποχώρηση των Νηρέα και Σελόντα, το ΧΑ μένει χωρίς ιχθυοκαλλιέργειες, έναν κλάδο καθαρά εξαγωγικό μεταξύ των κορυφαίων εξαγωγικών κλάδων της χώρας.
Από την άλλη δεν υπάρχει κάποια κίνηση να προσεγγίσει το ΧΑ μεγάλες εταιρείες που είναι εκτός χρηματιστηρίων.
Άρα για τους εναπομείναντες επενδυτές του ΧΑ μένουν μερικές καλές ποιοτικές εταιρείες, μερικές που παλεύουν με ένα βουνό δάνεια και φυσικά οι προβληματικές που βρίσκονται στην επιτήρηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης