Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Σύννεφα» πάνω από το Euro Working Group στις 25/10...για τις ελληνικές συντάξεις – Τα σενάρια που κυκλοφορούν στις Βρυξέλλες

«Σύννεφα» πάνω από το Euro Working Group στις 25/10...για τις ελληνικές συντάξεις – Τα σενάρια που κυκλοφορούν στις Βρυξέλλες
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης που θα μετάσχει σε αυτή την συνάντηση θα έχει την Πέμπτη το βράδυ ένα δύσκολο έργο, με τα 19 μέλη της oμάδας εργασίας.
Μουδιασμένη από τις δηλώσεις Regling για τις συντάξεις, και το κλίμα αβεβαιότητας που προκάλεσαν σε 1 εκατομμύριο παλιούς συνταξιούχους που ξύπνησαν με τον εφιάλτη της περικοπής, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει στο αυριανό 25/10 Euro Working Group (EWG) να βολιδοσκοπήσει τις νεότερες προθέσεις των ευρωπαίων εταίρων σχετικά με αυτό το ζήτημα. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης που θα μετάσχει σε αυτή την συνάντηση θα έχει την Πέμπτη το βράδυ ένα δύσκολο έργο, με τα 19 μέλη της Ομάδας εργασίας.
Επειδή το EWG θα είναι πιθανότατα ο πρώτος σταθμός συζήτησης του ελληνικού προϋπολογισμού, άρα και των συντάξεων, ο Γιώργος Χουλιαράκης  θα πρέπει να μετρήσει τις αντιδράσεις του Βερολίνου για το αν σιγοντάρει το αίτημα της ελληνικής πλευράς ή το αμφισβητεί.
Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα πάρει επίσημη θέση για το θέμα των συντάξεων διατηρώντας έτσι ανοικτό το πεδίο για την άσκηση πιέσεων στην Αθήνα.
Μόνο τυχαίες δεν ήταν οι χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), Κλάους Ρέγκλινγκ σχετικές με το αν η δημοσιονομική υπεραπόδοση της Ελλάδας καλύπτει πλήρως τις απώλειες εσόδων από τη μη εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων.
Η υπεραπόδοση υπάρχει, είπε, αλλά δεν είναι τόσο μεγάλη που να δικαιολογεί την κατάργηση του μέτρου. Βέβαια, «πρέπει να δούμε τι περιθώρια υπάρχουν» πρόσθεσε ο γενικός διευθυντής του ESM.
Μάλιστα οι δηλώσεις αυτές έγιναν σε μια στιγμή που στους διαδρόμους των Βρυξελλών άρχισαν να κυκλοφορούν διάφορα περίεργα σενάρια για τις συντάξεις.
Ένα από αυτά είναι να προτείνει το Βερολίνο μία μικρότερη μείωση των συντάξεων έως 4% που θα αφορά περιορισμένο αριθμό συνταξιούχων έως 200.000 ή να ζητηθεί από την ελληνική πλευρά να αναλάβει δεσμεύσεις με συγκεκριμένους αυστηρούς όρους. Ακόμη και η αναστολή των περικοπών για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα βρίσκεται πάνω στο τραπέζι.
Το τοπίο με τις συντάξεις θα αρχίσει να καθαρίζει μετά από δέκα ημέρες, στις 5 Νοεμβρίου στη συνεδρίαση του Eurogroup το οποίο θα αξιολογήσει τον ελληνικό προϋπολογισμό και θα δώσει ένα πρώτο στίγμα για τις αποφάσεις που θα ακολουθήσουν.
Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στην τελευταία σύνοδο της ευρωζώνης στις 3 Δεκεμβρίου 2018.
Νωρίτερα όμως η κυβέρνηση στις 21 Νοεμβρίου θα πρέπει να καταθέσει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019 όπου στόχος είναι να «σφυρίξει» θριαμβευτικά την λήξη  αυτής προσπάθειας.
Η ίδια έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως δεν συζητά τίποτα λιγότερο από ακύρωση του μέτρου.
Στους κόλπους των θεσμών οι τάσεις είναι για μία ακόμα φορά διχασμένες.
Η Κομισιόν, τηρεί ξεκάθαρα την πιο θετική στάση και μέσω του επιτρόπου Μοσκοβισί πριν καλά-  καλά ολοκληρωθεί το τρίτο Μνημόνιο, είχε βάλει στο τραπέζι την «ευελιξία» αναφορικά με τις προνομοθετημένες μειώσεις.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα , όπως φάνηκε και από δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι, δεν θέλει καν να εμπλακεί στη συζήτηση για το εάν θα κοπούν ή όχι οι συντάξεις στην Ελλάδα.
Ούτως ή άλλως ο Ντράγκι πιθανότατα θα κληθεί αργά ή γρήγορα να σβήσει πολύ μεγαλύτερες φωτιές που θα προκύψουν από τον ιταλικό προϋπολογισμό.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βγάζει την ουρά του απ΄ έξω και λέει στην Αθήνα «βρείτε τα με τους ευρωπαίους».
Ο ESM είναι ο πιο σκληρός της υπόθεσης.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης