Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα 5 σενάρια για τις ελληνικές συντάξεις που θα απασχολήσουν το σημερινό 25/10 EuroWorking Group - Φόροι 14 δισ έως τέλος 2018

Τα 5 σενάρια για τις ελληνικές συντάξεις που θα απασχολήσουν το σημερινό 25/10 EuroWorking Group - Φόροι 14 δισ έως τέλος 2018
Απώτερος στόχος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών είναι να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των ευρωπαίων τεχνοκρατών για τις συντάξεις και τα αντίμετρα
Με τον προϋπολογισμό του 2019 υπό μάλης προσέρχεται στο σημερινό 25/10/2018 EuroWorking Group (EWG), o Γιώργος Χουλιαράκης για να συζητήσει με τους εκπροσώπους των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τα δύο σενάρια δημοσιονομικής πολιτικής που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο.
Απώτερος στόχος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών είναι να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των ευρωπαίων τεχνοκρατών για τις συντάξεις και τα αντίμετρα, αν και η ψαλίδα που χωρίζει τις δύο πλευρές στις εκτιμήσεις  αναφορικά με το ύψος του υπερπλεονάσματος της φετινής και της ερχόμενης χρονιάς, είναι ακόμα μεγάλη.


Εξίσου μεγάλο είναι και το παζάρι που λαμβάνει χώρα με τις συντάξεις με όλα τα σενάρια να είναι πλέον ανοικτά.
Συγκεκριμένα πάνω στο τραπέζι βρίσκονται οι εξής 5 εκδοχές:


1. Να ανασταλεί η περικοπή των συντάξεων για όσο διάστημα η Ελλάδα επιτυγχάνει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα (3,5% του ΑΕΠ).

2. Να επιβληθούν από την 1η Ιανουαρίου 2019 μικρότερες μειώσεις στις συντάξεις, σε σχέση με τις ήδη ψηφισμένες, οι οποίες φθάνουν έως το 18%.
Ένα σενάριο που έχει ακουστεί προβλέπει περικοπές έως 6%, που δεν θα θίξουν περισσότερους από 220.000 παλιούς συνταξιούχους.


3. Συντάξεις και αφορολόγητο ποσό (μέτρο που κανονικά είναι να ισχύσει από το 2020)να μειωθούν κατά το ίδιο ποσοστό.
Η μείωση στο αφορολόγητο θα έρθει όμως ένα χρόνο πιο μπροστά.


4. Να ανασταλεί το μέτρο για ένα χρόνο και να επανεξεταστεί αργότερα ανάλογα και με την πορεία της Ελλάδας στη μεταμνημονιακή περίοδο.

5.      Να ακυρωθούν οι περικοπές στις συντάξεις αλλά η κυβέρνηση να θυσιάσει ορισμένα από τα αντίμετρα που έχει εξαγγείλει.

Το θέμα των συντάξεων έχει ακόμα πολύ δρόμο και είναι σίγουρο ότι θα συζητηθεί σε δύο τουλάχιστον Eurogroup.
Συγκεκριμένα στο περιθώριο του Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου, ενδεχομένως και στην έκτακτη σύνοδο που προβλέπεται για τις 19 του μήνα.
Σίγουρα όμως στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου όπου αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι θα πρέπει να καταθέσει νωρίτερα στη Βουλή, στις 21 Νοεμβρίου, το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2019. Εκτός και αν καταθέσει τον ίδιο προϋπολογισμό που προέβλεπε το προσχέδιο και προχωρήσει μετά τις οριστικές αποφάσεις σε συμπληρωματικό.

Φόροι 14 δισ μέχρι το τέλος του 2018

Πάντως για να επιτευχθούν οι στόχοι του φετινού προϋπολογισμού και να δημιουργηθεί το υπερπλεόνασμα το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για ένα νέο κοινωνικό μέρισμα, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν φόρους 14 δις. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.
Στο τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου, η φοροδοτική αντοχή των φορολογούμενων θα δοκιμαστεί εκ νέου με τις απαιτήσεις πληρωμών τριών ακόμα δόσεων ΕΝΦΙΑ (τέλος Οκτωβρίου, τέλος Νοεμβρίου και τέλος Δεκεμβρίου), της τελευταίας δόσης φόρου εισοδήματος (τον Νοέμβριο) και των τελών κυκλοφορίας που ακολουθούν τον τελευταίο μήνα του έτους.

Η ανάλυση στο μέτωπο των φορολογικών εσόδων στο 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2018 δείχνει ότι:

1.            Τα φορολογικά έσοδα που εισπράχθηκαν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ανήλθαν σε 33,801 δις ευρώ.
Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπει σύνολο ετήσιων εισπράξεων 47,948 δις ευρώ. Επομένως για να επιτευχθεί ο στόχος θα πρέπει να μπουν στα ταμεία μέχρι το τέλος του έτους  14,147 δις ευρώ.

2.            Οι εισπράξεις από έμμεσους φόρους έσωσαν την παρτίδα των φορολογικών εσόδων αφού είναι 6 δις ευρώ  παραπάνω σε σχέση με τις εισπράξεις άμεσων φόρων. Έχουν μπει στο ταμείο 19,993 δις ευρώ έμμεσων φόρων έναντι 13,808 δις ευρώ από άμεσους.
Έως το τέλος του έτους αναζητούνται εισπράξεις 7 δις ευρώ από άμεσους  για να φτάσουν στα 20,870 δις ευρώ  και  άλλων 7 δις. ευρώ από έμμεσους φόρους για να φτάσουν στα 27,078 δις ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης