Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η Lamda Development «κοιτάει» προς τα «Αττικά Πολυκαταστήματα»

Η Lamda Development «κοιτάει» προς τα «Αττικά Πολυκαταστήματα»
Οι τράπεζες βιάζονται να πουλήσουν το 35,7% των μετοχών της εταιρείας
Εδώ και τώρα αγοραστή ψάχνουν οι τράπεζες για το 35,7% των μετοχών της εταιρείας «Αττικά Πολυκαταστήματα, και να σημειωθεί συζητούν μόνο σοβαρές προτάσεις.
Ο χρόνος μεταφράζεται σε χρήμα για τις συστημικές τράπεζες που επιθυμούν να κλείσουν το συντομότερο δυνατό την εκκρεμότητα έτσι ώστε το ενέχυρο που έλαβαν από τη διοίκηση  της Folli – Follie για την κάλυψη του τραπεζικού της δανεισμού που  ανέρχεται περίπου στα 40 εκατ. ευρώ.
Στο σχέδιο πώλησης του 35,7% εμπλέκονται και νομικοί καθώς πρόκειται για ενέχυρο το οποίο στην παρούσα φάση το 25,3% βρίσκεται εκτός του καθεστώτος προστασίας μετά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.
Οι υπεύθυνοι των συστημικών τραπεζών που έχουν αναλάβει την πώλησης του ενέχυρου θέλουν να αποκλείσουν τους συμβιβασμούς και να αναζητήσουν αγοραστή  που θα διαθέτει «ζεστό χρήμα» και κυρίως να διερευνήσουν το ενδιαφέρον τους για το 35,7% των μετοχών της εταιρείας «Αττικά Πολυκαταστήματα.»
Τα πρώτα διερευνητικά τηλέφωνα έχουν γίνει και περιμένουν τις τελικές απαντήσεις.
Οι τραπεζίτες έχουν αποκλείσει το σενάριο να χρηματοδοτήσουν την αγορά των μετοχών με νέο τραπεζικό δανεισμό και να βάλλουν ως εγγύηση τις ίδιες τις μετοχές.
Τα μετοχοδάνεια ανήκουν στο παρελθόν με την πλειοψηφία των εκπροσώπων των τραπεζών να επιλέγει τη λύση της πληρωμής  με ρευστό.  
Η προοπτική αυτή βάζει περιορισμούς στους μετόχους που κατέχουν το 51% δηλαδή τους κ.κ. Κ  Λαμπρόπουλο, Κ. Τσουβελεκάκη και  Αλ. Σγουρόπουλο αφού για να αποκτήσουν το υπόλοιπο ποσοστό των μετοχών θα πρέπει να διαθέτουν την αξία του τιμήματος ή να βρουν τραπεζική χρηματοδότηση.
Με τις υπάρχουσες πληροφορίες καμία τράπεζα δεν θέλει να πληρώσει τις άλλες και η ίδια να  διακρατήσει τις εγγυήσεις για την εκταμίευση τραπεζικού δανεισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι το προτιμησιακό δικαίωμα για τους κατόχους του 51% των μετοχών της «Αττικά Πολυκαταστήματα», σύμφωνα με νομικούς κύκλους ήταν σε ισχύ μόνο στην περίπτωση που ο πωλητής ήταν η Folli – Follie ενώ στην παρούσα στιγμή είναι οι τράπεζες.  
Πάντως η προοπτική του πλειστηριασμού για το 35.7% ενέχει κινδύνους  για τους πωλητές καθώς στο ενδεχόμενο να μην εξασφαλισθεί το πολυπόθητο τίμημα, πιθανόν να υποχρεώσει τους πωλητές να «παρέμβουν» στον πλειστηριασμό και να αγοράσουν τις μετοχές βάζοντας ίδιοι τα απαιτούμενα κεφάλαια. Πάντως το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους βασικούς μετόχους καθώς στο ενδεχόμενο να εμφανισθεί αγοραστής με ισχυρή κεφαλαιακή βάση μπορεί να φέρει ανατροπές στη μετοχική σύνθεση καθώς θα κατέχει σημαντικό ποσοστό στην εταιρεία το οποίο είναι αρκετό να  προκαλέσει ανακατατάξεις στο μετοχικό σχήμα της εταιρείας.
Το όνομα που έπεσε στο τραπέζι και «καλοβλέπει» την προοπτική να εισέλθει ως μέτοχος στα «Αττικά Πολυκαστήματα» είναι η Lamda Development.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν και άλλα ισχυρά επιχειρηματικά ονόματα και αρχικά  αντιμετώπισαν θετικά την τοποθέτηση τους ως επένδυση.
Τέλος να σημειωθεί ότι τα «Αττικά Πολυκαταστήματα» παρουσίασαν κύκλο εργασιών στα επίπεδα των 180 εκατ. ευρώ και τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν στα 11 εκατ.  ευρώ το 2017.     

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης