Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Strategic Culture: Σε πολεμικό «θέρετρο» μετατρέπεται η Αρκτική - Ρωσία και ΝΑΤΟ σε θέση μάχης

Strategic Culture: Σε πολεμικό «θέρετρο» μετατρέπεται η Αρκτική - Ρωσία και ΝΑΤΟ σε θέση μάχης
Η Αρκτική είναι μια περιοχή γεωπολιτικής αντιπαλότητας αναφέρει σε ανάλυσή του το Strategic Culture Foundation
Η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Ασία - Ειρηνικός δεν είναι τα μόνα πιθανά θέατρα στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Η Αρκτική είναι μια περιοχή γεωπολιτικής αντιπαλότητας αναφέρει σε ανάλυσή του το Strategic Culture Foundation.
Η Ρωσία έχει υποβάλει στον ΟΗΕ αίτημα διεκδίκησης 1,2 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων στον ΟΗΕ. Σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), ένα παράκτιο κράτος μπορεί να διεκδικεί δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα πέραν των 200 ναυτικών μιλίων, προσκομίζοντας επιστημονικές αποδείξεις ότι αποτελεί φυσική παράταση του ηπειρωτικού χώρου του.
Η αποκλειστική οικονομική ζώνη των ρωσικών παράκτιων περιοχών μπορεί να επεκταθεί, παρέχοντας στο κράτος αποκλειστικά δικαιώματα εκμετάλλευσης φυσικών πόρων στον βυθό της θάλασσας και στον ωκεανό.
Στην πραγματικότητα, η Ρωσία «κάθεται» πάνω σε αποθέματα πετρελαίου ύψους 8,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Μόσχα θεωρεί τη διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας που βρίσκεται ανατολικά της Novaya Zemlya και εκτείνεται κατά μήκος της ρωσικής ακτής της Αρκτικής από τη θάλασσα Kara, κατά μήκος της Σιβηρίας, μέχρι το Bering Strait ως ζώνη ύδατος εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Ρωσίας (ΑΟΖ) βάση της Σύμβασης (άρθρο 234) των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Το άρθρο αυτό παρέχει σε όλες τις παράκτιες χώρες το δικαίωμα, εντός των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών τους (200 ναυτικά μίλια), να θεσπίσουν νόμους και κανονισμούς που δεν εισάγουν διακρίσεις όσον αφορά τη ναυσιπλοΐα σε περιοχές της Αρκτικής.
Οι ΗΠΑ το έχουν υπογράψει, αλλά το Κογκρέσο δεν έχει επικυρώσει το έγγραφο.
Η Ουάσινγκτον δεν αναγνωρίζει τους ισχυρισμούς της Ρωσίας και επιδιώκει να διεθνοποιήσει την περιοχή.
Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Δανία και η Νορβηγία έχουν τις δικές τους αξιώσεις.
Η Αρκτική πιστεύεται ότι έχει φυσικού πόρους αξίας άνω των 22 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που βρίσκονται κάτω από τον πάγο, συμπεριλαμβανομένων 90 δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου και 47 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.
Είναι φυσικό τα κράτη να έχουν διαφωνίες, εφόσον αντιμετωπίζονται βάσει του διεθνούς δικαίου μέσω διαπραγματεύσεων.
Αλλά η σταδιακή κλιμάκωση των εντάσεων στην Αρκτική είναι γεγονός.
Σύμφωνα με τις οδηγίες της κυβέρνησης της Δανίας για το 2018-2023, θα υπάρξει εντυπωσιακή αύξηση κατά 20% στις αμυντικές δαπάνες τα επόμενα έξι χρόνια.
Η Αρκτική αναφέρεται ως περιοχή αυξημένης δραστηριότητας και στρατιωτικής παρουσίας.
Το καλοκαίρι, η Νορβηγία επανέλαβε τη δέσμευση να επιδιώξει τον στόχο του ΑΕΠ για αμυντικούς πόρους τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ με το νέο μακροπρόθεσμο σχέδιο της για το 2021-2024 να έχει αυτή τη δέσμευση ως βασική προϋπόθεση. Το Όσλο πρόκειται να επενδύσει σε «στρατηγικές ικανότητες», όπως το νέο μαχητικό αεροσκάφος  stealth F-35, τα υποβρύχια και τα αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας P-8.
Ο Καναδάς πρόκειται να αναπτύξει μέρος του ναυτικού του στην Αρκτική.
Το 2017ι, η Οττάβα παρουσίασε ένα σχέδιο για την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών κατά 70% (ήτοι πάνω από 30 δισεκατομμύρια δολάρια) κατά την επόμενη δεκαετία - ένα μεγάλο μέρος των οποίων θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά  νέων πολεμικών πλοίων και μαχητικών αεροσκαφών.
Η κορυφογραμμή Lomonosov είναι το κύριο αντικείμενο της εδαφικής διαμάχης μεταξύ Ρωσίας και Καναδά.
Εκτείνεται 1.800 χιλιόμετρα από τα νησιά New Siberian που διασχίζουν τον Αρκτικό Ωκεανό έως το καναδικό νησί Ellesmere.
Ο Καναδάς διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή.
Οι αμερικανικοί πεζοναύτες  εκπαιδεύονται για την καταπολέμηση της Ρωσίας στην περιοχή.
Έτσι τα αμερικανικά υποβρύχια προχωρούν επίσης ασκήσεις.
Τον Μάρτιο, συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 1.500 αμερικανοί στρατιωτικοί από 20 μονάδες επιπλέον για τη στρατιωτική άσκηση Arctic Edge 2018.
Η Αμερικανική Ακτοφυλακή προσπαθεί να «οπλίσει» τα παγοθραυστικά πλοία που χρησιμοποιούνται για να καθαρίσουν τα μονοπάτια από τις παγωμένενες θάλασσες.
Οι ΗΠΑ έχουν τοποθετήσει μαχητικά αεροσκάφη F-22 και F-35 μαχητές stealth στην Αλάσκα.
Η ανάπτυξή τους, παρέχει στις ΗΠΑ εναέρια υπεροχή σε όλο το βόρειο ημισφαίριο.
Η Ρωσία εφαρμόζει την κρατική πολιτική στην Αρκτική μέχρι το 2020 και για μια μελλοντική προοπτική.
Η Αρκτική αποτελεί πηγή απειλής για τη Ρωσία.
Αμερικανοί βαλλιστικοί πύραυλοι που θα πυροδοτηθούν από υποβρύχια από τα ύδατα της Νορβηγίας θα αφήσουν στο ρωσικό στρατό λιγότερο από 15 λεπτά για να αποφασίσει εάν ένα εισερχόμενο αντικείμενο αποτελεί  απειλεί ή όχι και πώς να ανταποκριθεί.
Η Αρκτική είναι η μοναδική περιοχή που επιτρέπει στους πυραύλους Tomahawks να μπορούν να χτυπήσουν τις ρωσικές διηπειρωτικές βάσεις βαλλιστικών πυραύλων (ICBM) στις περιοχές Orenburg και Krasnoyarsk, καθώς και στα Ουράλια.
Ο ρωσικός στόλος της Βόρειας Θάλασσας είναι μια δύναμη που αποτελείται από 38 μεγάλα πλοία επιφάνειας, πάνω από 40 υποβρύχια και ένα Σώμα Στρατού που περιλαμβάνει δύο ταξιαρχίες πεζικού.
Η 61η ναυτική ταξιαρχία είναι υπό την κοινή στρατηγική διοίκηση του Βόρειου Στόλου.
Επτά από τα δέκα υποβρύχια  που είναι οπλισμένα με βαλλιστικούς πυραύλους.
Το σύστημα καταπολέμησης του πεζικού Ratnik ζυγίζει 19-20 κιλά. Έχει σχεδιαστεί για τις λειτουργίες στις αρκτικές καιρικές συνθήκες για να συμπεριλάβει κράνος νυχτερινής όρασης, θωράκιση σώματος, εξοπλισμό επικοινωνιών και ακουστικά. Συνολικά, το σετ περιλαμβάνει 10 υποσυστήματα και περίπου 60 μεμονωμένα αντικείμενα.
Με βάρος 7,5 κιλών, η θωράκιση τάξης 6 προστατεύει σχεδόν το 90% του σώματος ενός στρατιώτη από γύρους 7,62 χιλιοστών, ακόμα και αν πυροδοτείται σε σύντομο χρονικό διάστημα.
 Διαθέτει ειδική προστασία από την ανίχνευση με υπέρυθρες συσκευές.
Κατασκευασμένο από ελαφριές ίνες άνθρακα, ο εξωσκληρυντήρας υποστηρίζει το μυοσκελετικό σύστημα για να βοηθήσει έναν στρατιώτη να φέρει βάρη μέχρι 50 κιλά κατά τις μεγάλες αποστάσεις.
Το σύστημα επικοινωνίας φωνής και βίντεο Strelets-2 περιλαμβάνει μια μονάδα πλοήγησης GLONASS που επιτρέπει σε έναν αρχηγό της ομάδας να βλέπει την τοποθεσία κάθε στρατιώτη στον υπολογιστή του σε μέγεθος βιβλίου καθώς και να στέλνει βίντεο και φωτογραφίες στα κεντρικά του γραφεία του στρατού.
Κάθε στρατιώτης έχει έναν ατομικό υπολογιστή τακτικού τηλεφωνικού μεγέθους.
Οι στρατιώτες διαθέτουν το όχημα παντός εδάφους Ruslan, το GAZ-3344-20 Tracked Vehicle και το αμφίβιο φορέα DT-10PM.
Αν και είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εναέριο χώρο από επιθέσεις εναέριων εχθρών σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων, τα νέα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας Tor-M2DT είναι το μοναδικό σύστημα της κατηγορίας του σχεδιασμένο ειδικά για τις μετεωρολογικές συνθήκες της Αρκτικής.
Το T-80BVM είναι ιδανικό για τις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες της Αρκτικής.
Είναι το πρώτο ρωσική άρμα μάχης που διαθέτει αυτή τη νέα εκρηκτική αντιδραστική θωράκιση.
Οι αναβαθμισμένοι αεριοστρόβιλοι έχουν καλύτερες επιδόσεις σε αρκτικές συνθήκες, ξεκινώντας από θερμοκρασίες έως 40 βαθμούς Κελσίου και είναι έτοιμες για δράση σε λίγα μόνο λεπτά.
Οι δεξαμενές με συμβατικές μηχανές ντίζελ χρειάζονται περίπου 40 λεπτά για να ζεσταθούν στις καιρικές συνθήκες της Αρκτικής.
Αυτό το έτος, η Ρωσία παρουσίασε το νέο buggy M-3 Chaborz που προορίζεται για επιχειρήσεις στην έκδοση της Αρκτικής.
Πρόκειται για ελαφρύ όχημα off-road πολλαπλών χρήσεων 4 × 2 σχεδιασμένο για λειτουργία από μονάδες ειδικών δυνάμεων σε συνθήκες εκτός δρόμου. Μπορεί να επιταχύνει το δρόμο σε ταχύτητα 130 χλμ / ώρα.
Τρία ακόμη βαλλιστικά υποβρύχια στόλου (τύπου  955) και τρία πυρηνικά υποβρύχια (τύπου 885) καθώς και δύο ακόμη φρεγάτες (τύπου 22350) θα τεθούν σε υπηρεσία με τον Βόρειο Στόλο στο εγγύς μέλλον.
Η σταδιακή στρατιωτικοποίηση της Αρκτικής είναι πραγματικότητα.
Υπάρχουν δύο επιλογές.
Η πρώτη λόγω της στρατιωτικοποίηση της περιοχής να ξεσπάσει μια πολεμική σύρραξη.
Η δεύτερη να ξεκινήσει ένας πλήρης διάλογος για την αντιμετώπιση ζητημάτων ασφαλείας που σχετίζονται με την περιοχή.
Πέντε από τα οκτώ μέλη του Συμβουλίου της Αρκτικής είναι μέλη του ΝΑΤΟ, με τη Σουηδία και τη Φινλανδία να είναι  προνομιούχοι εταίροι της Συμμαχίας.
Τα γεγονότα που σχετίζονται με την απόφαση των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τη Συνθήκη INF, τη Συρία, τις κυρώσεις πολέμων και άλλα πράγματα στο επίκεντρο της προσοχής του κοινού δεν θα πρέπει να εκλείψουν το θέμα αυτό ύψιστης σημασίας.
Η συνεργασία με τον άλλον είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί η ασφάλεια και η περιφερειακή τάξη στην περιοχή της Αρκτικής.
Μια συντονισμένη περιφερειακή προσέγγιση στη διακυβέρνηση της Αρκτικής στο πλαίσιο της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη και θα αποτρέψει την στρατιωτικοποίηση της περιοχής.
Η ώρα είναι σωστή για το Συμβούλιο της Αρκτικής να μετατραπεί σε φόρουμ με επίκεντρο την ασφάλεια.


www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης