Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κων. Φέγγος (Versal): Η έξοδος από τα Μνημόνια έφερε την απαξίωση στο Χρηματιστήριο

Κων. Φέγγος (Versal): Η έξοδος από τα Μνημόνια έφερε την απαξίωση στο Χρηματιστήριο
Πρώτες αντιστάσεις στις 650, αλλά κυρίως στις 660 μονάδες
Για δεύτερη βδομάδα, ο δείκτης συνεχίζει τη χαμηλή πτήση, χωρίς να δίνει σημάδια ότι θα κινηθεί σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.  
Αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας πολύ αρνητικής εβδομάδας για τα ξένα χρηματιστήρια και ενώ τα νέα για την Ελλάδα δεν έχουν βελτιωθεί.
Με αυτά τα δεδομένα, η βδομάδα δεν ήταν κακή.
Όπως έχουμε ξαναπεί, η «έξοδος από τα μνημόνια» έφερε μεγάλη απαξίωση στο Ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά και γενικά στην Ελληνική οικονομία, εν αντιθέσει με άλλες χώρες που βρέθηκαν στο ίδιο ορόσημο.
Ο βασικός λόγος είναι ότι η έξοδος από τα μνημόνια χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση σαν ευκαιρία για να δώσει νέα bonus στο κρατικοδίαιτο κομμάτι της οικονομίας και αυτό δεν άρεσε στις αγορές.
Οι εκτιμήσεις όλων των ξένων αξιολογήσεων είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται μαζικές επενδύσεις της τάξης των 100 δις ευρώ τας επόμενα πέντε χρόνια για να μπορέσει να πιάσει τους στόχους της.
Αυτό φυσικά δεν είναι συμβατό με την πραγματική κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας, αλλά κανείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για το γεγονός, εκτός φυσικά από τις αγορές που καλούνται να χρηματοδοτήσουν αυτές τις επενδύσεις.
Για όσο διάστημα είμασταν στα μνημόνια, όλα ήταν καλά και οι εκτιμήσεις χρησιμοποιούσαν την παραδοχή ότι οι επενδύσεις θα έρθουν.  
Τώρα, όλοι θυμήθηκαν ότι οι αποκρατικοποιήσεις δεν προχωρούν, ότι οι τράπεζες καθυστερούν με την επίλυση των κόκκινων δανείων, ότι η αγορά δεν έχει τη δύναμη να απορροφήσει το πλήθος ακινήτων που εκπλειστηριάζονται, ότι η Ελλάδα παραμένει εξαιρετικά υπερφορολογημένη οικονομία και άλλα πολλά.  Έτσι η χρηματιστηριακή αγορά βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση, αντικατοπτρίζοντας στην ουσία το τι συμβαίνει και στην πραγματική οικονομία.
Το γεγονός ότι στη διάρκεια μιας πολύ κακής εβδομάδας για τα διεθνή χρηματιστήρια, το δικό μας κρατήθηκε, θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα επίπεδα τιμών που κινούμαστε προσφέρουν κάποια ασφάλεια.
Η Ελλάδα φαίνεται να έχει μπει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με κυρίαρχο χαρακτηριστικό την όξυνση των αντιθέσεων και κυρίαρχο όπλο την τιμωρία της διαφθοράς, όταν αυτή αφορά τους αντιπάλους.  
Είναι προφανές ότι αυτή η μέθοδος, κάθε άλλο παρά προσφιλής είναι για τους διεθνείς επενδυτές.
Από την άλλη, υπάρχουν και θετικά.
Η Ελλάδα κάθεται σε ένα μαξιλαράκι προστατευτικής ρευστότητας.  
Τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων ακόμη δεν δουλεύουν παραγωγικά και αυτό μπορεί να επιταχυνθεί. Κάποιες αποκρατικοποιήσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο.  
Τα εμπόδια στην επίλυση των κόκκινων δανείων έχουν αρθεί.  
Οι τράπεζες δεν χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση ακόμη και με βάση τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Οπότε τα πράγματα θε μπορούσαν να βελτιωθούν σύντομα, αν γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις.
Πρόβλημα αποτελεί η ένταση της διόρθωσης που γίνεται στα ξένα χρηματιστήρια και η όλη κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή μας, όσον αφορά την Ιταλία, αλλά και τις γεωπολιτικές αμφισβητήσεις των γειτόνων.
Τεχνικά όσο κινούμαστε πάνω από τις 610, αλλά κυρίως πάνω από τις 600 μονάδες του Γενικού Δείκτη, υπάρχει κάποια αισιοδοξία.
Πρώτες αντιστάσεις στις 650, αλλά κυρίως στις 660 μονάδες.

Κωνσταντίνος Φέγγος
Πρόεδρος της Versal Α.Ε.Π.Ε.Υ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης