Τελευταία Νέα
Οικονομία

Διαφορά 540 εκατ. ή 0,3% του ΑΕΠ που έχουν Ελλάδα - Βρυξέλλες στο πλεόνασμα του 2019 ανακατεύει την τράπουλα για τις συντάξεις

Διαφορά 540 εκατ. ή 0,3% του ΑΕΠ που έχουν Ελλάδα - Βρυξέλλες στο πλεόνασμα του 2019 ανακατεύει την τράπουλα για τις συντάξεις
Διαφορά 540 εκατ. ευρώ ή 0,3% του ΑΕΠ που έχουν Αθήνα - Βρυξέλλες στο πλεόνασμα του 2019
Μπορεί το κλίμα στο EuroWorkingGroup (EWG) της περασμένης Πέμπτης (25/10) να ήταν σε γενικές γραμμές καλό για τις συντάξεις, όμως υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος μέχρι τις οριστικές αποφάσεις.
Η κυβέρνηση βιάστηκε να προεξοφλήσει ότι η μείωση της προσωπικής διαφοράς για 1 εκατομμύριο παλιούς συνταξιούχους δεν θα προχωρήσει χωρίς προηγουμένως να έχει διασφαλίσει την συναίνεση του Βερολίνου σε αυτό το ζήτημα.
Στη συνεδρίαση του EWG ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Ο. Scholz ήταν επιφυλακτικός στο ελληνικό αίτημα για τη μη περικοπή των συντάξεων, υποστηρίζοντας ότι αυτό απαιτεί κοινοβουλευτική έγκριση. Με την γραμμή Scholz «ευθυγραμμίστηκαν» και οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της Φιλανδίας και της Σλοβακίας ανακατεύοντας έτσι πλήρως την τράπουλα.
Είχε προηγηθεί η ενημέρωση από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη για την πρόθεση των ελληνικών αρχών να μην εφαρμόσουν την περικοπή των συντάξεων που αποφασίστηκε το 2017 ως ένα μέτρο «έκτακτης ανάγκης» για τον προϋπολογισμό και τα πλεονάσματα.
Η Ελλάδα, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ επιχειρηματολόγησε ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% θα εκπληρωθεί χωρίς τη νέα περικοπή, η οποία εάν εφαρμοστεί θα οδηγήσει σε περισσότερη ανισότητα.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, τα κράτη-μέλη συμφώνησαν με την Ελλάδα στην ανάγκη για μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης και υπήρχαν μέσα στο EWG και φωνές που ήταν αρκετά θετικές στο να μη εφαρμοστεί η περικοπή.
Οι διαπραγματεύσεις για τις συντάξεις, σε τεχνικό επίπεδο, δεν έχουν ολοκληρωθεί, καθώς οι θεσμοί αναμένουν τα οριστικά στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.
Ανάλογα με την εξέλιξη των συζητήσεων, θα κριθεί το θέμα και σε πολιτικό επίπεδο. Για «μεγάλα βήματα σύγκλισης» με τους Ευρωπαίους και «λίγες εκκρεμότητες» αλλά πάντως όχι για συμφωνία κάνουν λόγο πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, εκτιμώντας όμως ότι «μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου θα έχουν διευθετηθεί και τα τελευταία εκκρεμή ζητήματα.
Το θέμα πάντως δεν θα είναι στην ατζέντα του επόμενου Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου, όπως αυτή διαμορφώθηκε από το EWG αλλά ενδεχομένως σε αυτή του έκτακτου της 19ης Νοεμβρίου.
Επόμενος σταθμός είναι η 21η Νοεμβρίου όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δημοσιοποιήσει τότε την έκθεσή της για τους προϋπολογισμούς της ευρωζώνης, ενώ η κυβέρνηση καλείται να καταθέσει στη Βουλή το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού του 2019.
Είναι πολύ πιθανό την ίδια ημέρα να δημοσιοποιηθεί και η πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση αξιολόγησης της Ελλάδας.
Οι τελικές αποφάσεις για τις συνάξεις θα κλειδώσουν στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου.
Προς το παρόν οι θεσμοί εκτιμούν ότι το πλεόνασμα του 2019 θα είναι μικρότερο το 2019, από αυτό που υπολογίζει η ελληνική πλευρά με βάση το σενάριο της μη περικοπής των συντάξεων.
Εκτιμούν ότι χωρίς την εφαρμογή του μέτρου αυτό θα ανέλθει στο 3,2% του ΑΕΠ έναντι 3,6% του ΑΕΠ που το υπολογίζει η Αθήνα.
Υπάρχει δηλαδή μία διαφορά 0,3 του ΑΕΠ ή 540 εκατ. ευρώ που μπερδεύει τα πράγματα και αφήνει όλα τα ενδεχόμενα για τις συντάξεις ανοικτά: Από τον περιορισμό των παροχών 765 εκατ. ευρώ που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και την μερική μείωση των συντάξεων έως τη μικρή μείωση του αφορολογήτου ορίου από το προσεχές έτος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν είναι σταθερά θετική στη μη περικοπή των συντάξεων, αλλά αμφιβάλλει για την ύπαρξη «επαρκούς» χώρου για όλα τα αντίμετρα. Το ΔΝΤ έχει μεν εκφράσει τη διαφωνία του αλλά και την πρόθεσή του να παραπέμψει τις αποφάσεις στην Ευρώπη. Το θέμα συνδέεται  με το πώς θα διατυπωθεί νομοθετικά η αλλαγή πολιτικής στο θέμα των συντάξεων, αλλά και με το τι διαβεβαιώσεις/ρήτρες θα ζητηθούν από την ελληνική πλευρά για τη λήψη πρόσθετων μέτρων στο μέλλον σε περίπτωση που τα δημοσιονομικά αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια φανεί ότι δεν είναι τα αναμενόμενα.
Υπάρχει και μία άλλη παράμετρος: η υλοποίηση των απαιτήσεων της «Ενισχυμένης Εποπτείας» που αποτελεί για μεγάλο μέρος των δανειστών το "αντίβαρο" για να καμφθούν οι αντιδράσεις. Διενεργείται απολογισμός προόδου (με προγραμματισμένη και την παρουσία τεχνικών κλιμακίων – τεχνικής βοήθειας στην Αθήνα η οποία συστηματοποιείται στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας).
 
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης