Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bild:«Kουζίνα πειραματισμών» της γερμανικής πολιτικής η Έσση – Πτώση των Χριστιανοδημοκρατών

Bild:«Kουζίνα πειραματισμών» της γερμανικής πολιτικής η Έσση – Πτώση των Χριστιανοδημοκρατών
Δεν αποκλείεται τα 4,4 εκατομμύρια ψηφοφόρων του κρατιδίου της Έσσης να προκαλέσουν έναν  πολιτικό σεισμό στη Γερμανία
Ως την «κουζίνα πειραματισμών» της γερμανικής πολιτικής περιγράφει η εφημερίδα Bild το κρατίδιο της Έσσης, σημειώνοντας ότι «(σχεδόν) όλα μπορούν να συμβούν», αναφερόμενη στις περίφημες «πρωτιές» κυβερνητικών συνασπισμών των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) με τους Πράσινους το 1985 και των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) με τους Πράσινους το 2013.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται, παρά την επίμονη διαβεβαίωση της Καγκελαρίου Merkel ότι «οι κρατιδιακές εκλογές δεν είναι μίνι ομοσπονδιακές εκλογές» και ότι «το διακύβευμα αφορά κυρίως τους κατοίκους της Έσσης», τα 4,4 εκατομμύρια ψηφοφόρων του κρατιδίου να προκαλέσουν έναν άνευ προηγουμένου  πολιτικό σεισμό στη Γερμανία.
Στις σημερινές εκλογές το λιγότερο που προβλέπεται ότι θα προκύψει είναι ένα νέο κυβερνητικό σχήμα, π.χ. μεταξύ CDU, Πρασίνων και Φιλελευθέρων (FDP).
Βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων, ο  υποψήφιος του CDU και σημερινός κρατιδιακός Πρωθυπουργός Volker Bouffier και οι επικεφαλής των συνδυασμών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και των Πρασίνων έχουν σχεδόν ίσες πιθανότητες να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση.
Ωστόσο, το 28% που δίνουν  οι δημοσκόποι στο κόμμα της Merkel είναι απέχει από το 38,3% που συγκέντρωσε το 2013, όπως και το 20% του SPD από το 30,7% των προηγούμενων εκλογών, ενώ αντίθετα, οι Πράσινοι φαίνεται ότι θα διπλασιάσουν το ποσοστό τους, από το 11,1% με το οποίο μπήκαν στην τοπική κυβέρνηση, στο 20%, αν επαληθευτούν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.


Ειδικότερα,  όπως δείχνουν τα ευρήματα δημοσκόπησης της Kυριακάτικης Bild, η οποία δημοσιεύεται σήμερα, ανήμερα των κρίσιμων εκλογών στο κρατίδιο της Έσσης, σε εθνικό επίπεδο συνεχίζεται η πτώση των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU), καθώς εάν διεξάγονταν σήμερα εκλογές μόλις το 24% των Γερμανών πολιτών θα τους ψήφιζε, δηλαδή -2% συγκριτικά με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εφημερίδας πριν από δύο εβδομάδες (26%), που σημαίνει ότι θα συγκέντρωναν σήμερα 6% λιγότερο σε σχέση με τις εκλογές του 2017.
Στην δεύτερη θέση οι Πράσινοι που συγκεντρώνουν ποσοστό 20% (+1% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της Bild), πλησιάζοντας έτσι τους συντηρητικούς, στην τρίτη θέση η ακροδεξιά "Εναλλακτική για την Γερμανία " (AfD) με 16% (+1%) και στην τέταρτη το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) με το (σταθερό) ποσοστό 15%.
Τέλος, Φιλελεύθεροι (FDP) και Αριστερά (Die Linke) παραμένουν σταθεροί με 10% αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι η πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος από τις εκλογές στην Έσση θα δοθεί από τα δύο κανάλια της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD, ZDF) περί τις 19:00 (ώρα Ελλάδος).
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης