Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurasia Group: Προς όφελος του Τσίπρα το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το Μακεδονικό

Eurasia Group: Προς όφελος του Τσίπρα το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το Μακεδονικό
Οι ΑΝΕΛ έχουν απειλήσει με αποχώρηση από την κυβέρνηση λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών
Προς όφελος του Αλέξη Τσίπρα θα μπορούσε να εξελιχθεί ένα «διαζύγιο» από το Πάνο Καμμένο με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Αυτό προκύπτει από τη δήλωση του Mujtaba Rahman από την Eurasia Group που περιλαμβάνεται σε δημοσίευμα των Financial Times σχετικά με την ενδοκυβερνητική κόντρα σχετικά με τη συμφωνία Ελλάδας-πΓΔΜ.
«Εάν ο Τσίπρας "χωρίσει" από τον Καμμένο λόγω της συμφωνίας με την πΓΔΜ, στην ουσία θα βελτιωθεί το προφίλ του στους αναποφάσιστους Αριστερούς που βλέπουν επικριτικά τον συνασπισμό» επισημαίνει ο Rahman.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, με αφορμή τις δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πίσω από τη ΝΔ κατά 10 μονάδες, αλλά αναμένεται να περιορίζει κατά το ήμισυ τη διαφορά πριν τις εκλογές, αυξάνοντας τις πιθανότητες του Αλέξη Τσίπρα να παραμείνει στην εξουσία.
Όσον αφορά την έντονη ρητορική του Πάνου Καμμένου οι αναλυτές τη συνδέουν άμεσα με την υποχώρηση των ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το ποσοστό των ΑΝΕΛ δεν υπερβαίνει το όριο του 3% που θα του έδινε το εισιτήριο για την είσοδο στη Βουλή.

Σε κίνδυνο η Συμφωνία των Πρεσπών

Εν τω μεταξύ, οι Financial Times σχολιάζουν ότι «η διαφωνία μεταξύ εθνικιστών και Αριστερών στον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό υπονομεύει τις προοπτικές διευθέτησης μια διαφωνίας 30 ετών για την όνομα της πΓΔΜ, που έχει "μπλοκάρει" τον δρόμο της χώρας προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».
Ως γνωστόν, ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τη Συμφωνία που επιτεύχθηκε με τα Σκόπια τον Ιούνιο.
Ωστόσο, οι ΑΝΕΛ έχουν απειλήσει με αποχώρηση από την κυβέρνηση.
«Σε πολλούς παρατηρητές, η επιλογή του κυβερνητικού εταίρου από τον Αλέξη Τσίπρα φαίνεται περίεργη.
Στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται πρώην μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος, ενώ ο κ. Κάμενος υπηρέτησε ως υπουργός Ναυτιλίας σε μια συντηρητική κυβέρνηση πριν ιδρύσει το δικό του εθνικιστικό πολιτικό κόμμα» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Ωστόσο, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές «ακόμα και αν ο κ. Καμμένος κάνει πραγματικότητα την απειλή του, ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει ότι θα μπορούσε να επιβιώσει ως κυβέρνηση μειοψηφίας έως τις εθνικές εκλογές, που είναι προγραμματισμένος για τον επόμενο Οκτώβριο αλλά πολλοί αναμένουν ότι θα διεξαχθούν τον Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης