Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Μέτρια επίπεδα δημοσίου και ιδιωτικού χρέους στη Λατινική Αμερική

Moody's: Μέτρια επίπεδα δημοσίου και ιδιωτικού χρέους στη Λατινική Αμερική
Έκθεση της Moody's για τη Λατινική Αμερική
Για μέτρια επίπεδα δημόσιου και ιδιωτικού χρέους στη Λατινική Αμερική κάνει λόγο σε έκθεσή της η Moody's Investors Service, αναμένοντας, ωστόσο, αύξηση των ποσών προσεχώς, εξαιτίας της νομισματικής σύσφιξης που έχουν βάλει εμπρός οι μεγάλες τράπεζες και ειδικά η Federal Reserve.
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, τα υψηλότερα επιτόκια θα αυξήσουν το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους για τις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών με υψηλή μόχλευση.
«Τα επίπεδα δημόσιου και ιδιωτικού χρέους στη Λατινική Αμερική είναι συγκρατημένα σε σύγκριση με εκείνα στις αναδυόμενες αγορές της Ασίας και της Ευρώπης, με κάποιες χώρες να εμφανίζονται πιο αδύναμες, όπως η Βενεζουέλα, η Χιλή, η Βραζιλία, η Αργεντινή και η Καραϊβική.
Το χρέος του ιδιωτικού τομέα είναι σχετικά χαμηλό, ήτοι περίπου 100% του ΑΕΠ της περιοχής, σε σύγκριση με πάνω από 200% στη Βόρεια Αμερική, τη Δυτική Ευρώπη και την Ασία», σχολιάζεται.
Βέβαια, στην περίπτωση της Βραζιλίας, το υψηλό χρέος εκφράζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε τοπικό νόμισμα, περιορίζοντας τον κίνδυνο εξωτερικής χρηματοδότησης.
Η Moody's σημειώνει πως το χρέος των περισσότερων κρατών και επιχειρήσεων στη Λατινική Αμερική αυξήθηκε κατά την τελευταία δεκαετία.
«Οι περισσότερες οικονομίες της Λατινικής Αμερικής παρουσιάζουν χαμηλό χρέος του ιδιωτικού τομέα σε σχέση με άλλες περιοχές.
Το ιδιωτικό χρέος ανέρχεται στο 56% του ΑΕΠ της περιοχής, σε σύγκριση με πάνω από 150% στην Ασία και τη Δυτική Ευρώπη.
Το εταιρικό χρέος κυμαίνεται από 44% του ΑΕΠ στη Βραζιλία και σε μόλις 12% στην Αργεντινή».
Τον περασμένο Οκτώβριο, ένας άλλος αμερικανικός οίκος, η Fitch Ratings, έκανε λόγο για καθοδικές πιέσεις στις αξιολογήσεις κρατών της Λατινικής Αμερικής κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, εξαιτίας των αυστηρότερων συνθηκών εξωτερικής χρηματοδότησης και των ειδικών κινδύνων ανά χώρα.
Όπως σημειώνει ο οίκος, αν και οι περισσότερες χώρες έχουν σταθερό outlook (προοπτικές), οι πιθανότητες για υποβάθμιση των προοπτικών είναι σημαντικά υψηλότερη από αυτήν μίας αναβάθμισης.
Δύο χώρες υποβαθμίστηκαν κατά τα τελευταία δύο τρίμηνα, ενώ σε τρεις τα outlooks αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω, επισημαίνεται.
Συγκεκριμένα, Νικαράγουα και Εκουαδόρ υποβαθμίστηκαν κατά μία βαθμίδα, ενώ το οutlook της Αργεντινής αναθεωρήθηκε σε σταθερό (από θετικό), Αρούμπα και Ουρουγουάης σε αρνητικό (από σταθερό).
Αν και ορισμένοι μακροοικονομικοί κίνδυνοι, όπως οι αυστηρότεροι εξωτερικοί χρηματοδοτικοί όροι, επηρεάζουν πολλές χώρες της περιοχής, υπάρχουν επίσης αξιοσημείωτοι διαφοροποιητικοί παράγοντες.
Για παράδειγμα, ο οίκος αναφέρει πως οι οικονομίες ανακάμπτουν σημαντικά στη Χιλή, την Κολομβία και το Περού, αντανακλώντας εν μέρει τις υψηλότερες τιμές των βασικών προϊόντων και το βελτιωμένο επενδυτικό κλίμα, μετά τις αντίστοιχες προεδρικές εκλογές.
Αρκετές χώρες, όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Κόστα Ρίκα και ο Ισημερινός, αντιμετωπίζουν, προβλήματα δημοσιονομικού χαρακτήρα και δημοσίου χρέους.
Παράλληλα, ορισμένες βιώνουν περιορισμούς στην εξωτερική πρόσβαση (Αργεντινή και Εκουαδόρ) χρηματοδότησης ή την εγχώρια κεφαλαιαγορά (Κόστα Ρίκα).
«Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής είναι έτοιμες για αλλαγή ηγεσίας.
Στη Βραζιλία, τα αποτελέσματα των πρώτων γύρων των εκλογών αποκάλυψαν ότι ο Jair Bolsonaro έχει πλεονέκτημα έναντι του Fernando Haddad.
Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 28 Οκτωβρίου.
Αν και η αγορά αντέδρασε θετικά στο αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, η αβεβαιότητα παραμένει όσον αφορά το ρυθμό και το εύρος των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων (συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης της κοινωνικής ασφάλισης) που μπορούν να εφαρμοστούν από την επόμενη κυβέρνηση, υπό το φως του μεγάλου δημοσιονομικού ελλείμματος της Βραζιλίας, της αυξανόμενης επιβάρυνσης του χρέους και το μεγάλο βάρος των υποχρεωτικών δαπανών.
Στο Μεξικό, ο προϋπολογισμός του 2019, που θα υποβληθεί στα μέσα Δεκεμβρίου, θα παράσχει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με το πώς η κυβέρνηση Lopez Obrador στοχεύει στην εξισορρόπηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας με τις φιλοδοξίες της να αυξήσει τις κοινωνικές και κεφαλαιουχικές δαπάνες».
Οι αξιολογήσεις:


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης