Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Strategic Culture: Γιατί αυξάνεται η στρατιωτική κλιμάκωση στην Ευρώπη - Ο ρόλος της FYROM

tags :
Strategic Culture: Γιατί αυξάνεται η στρατιωτική κλιμάκωση στην Ευρώπη - Ο ρόλος της FYROM
Strategic Culture: Το ΝΑΤΟ αυξάνει τη στρατιωτικoποίηση της Ευρώπης - Ο ρόλος της FYROM
Πολλά έχουν ειπωθεί για την άσκηση Trident Junction 2018 στο ΝΑΤΟ που διεξάγεται σε άμεση γειτνίαση με τα σύνορα της Ρωσίας.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, αλλά αποτελεί μόνο μέρος μιας ευρύτερης εικόνας, στην οποία οι στρατιωτικές προετοιμασίες που έχουν σα στόχο τη Ρωσία βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη αναφέρει σε ανάλυσή του το Strategic Culture Foundation.
Οι στρατιωτικές ασκήσεις συντονίζονται, μαζί με τις υποδομές που χτίζονται, επεκτείνονται και εκσυγχρονίζονται.
Για παράδειγμα, την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η κατασκευή μιας μονάδας συντήρησης αεροσκαφών στην Εσθονία, το πρώτο στρατιωτικό έργο που χρηματοδοτήθηκε πλήρως από την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Αποτροπής (European Deterrence Initiative, EDI).
Εκτός από την εκπαίδευση, μια κοινή μονάδα συντήρησης θα υποστηρίζει επίσης τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ που διεξάγουν περιπολίες στην Ανατολική Ευρώπη.
Ο διοικητής των αεροπορικών δυνάμεων των ΗΠΑ Tod Wolters, υποσχέθηκε ότι ακόμη περισσότεροι πόροι θα διοχετευτούν για την κατασκευή στρατιωτικών υποδομών.
«Εξετάζοντας το οικονομικό έτος 2019, προτείνουμε έναν προϋπολογισμό [Ευρωπαϊκής Αμυντικής Πρωτοβουλίας] που αποδεικνύει τη δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «το συνολικό αίτημά μας για την ευρωπαϊκή διοίκηση των ΗΠΑ περιλαμβάνει μια σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης από 4,7 δισεκατομμύρια σε 6,5 δισεκατομμύρια» δολάρια».
Τα σχέδια εκσυγχρονισμού υποδομών του ΝΑΤΟ περιλαμβάνουν αναβαθμίσεις στην Αεροπορική Βάση Kecskemet της Ουγγαρίας, ώστε να μπορούν να φιλοξενήσουν μαχητικά αεροσκάφη -15, αεροπλάνα τύπου A-10 και αεροσκάφη μεταφοράς C-5, εκτός από την κατασκευή μιας αποθήκης πυρομαχικών στη βάση αερομεταφορών Malacky , τη Σλοβακία και μια στρατιωτική βάση στο Rygge της Νορβηγίας.
Αυτά τα βήματα αποτελούν μέρος μιας μεγαλύτερης προσπάθειας για προετοιμασία για επιθετικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσίας.
Ο δημοσιονομικός προϋπολογισμός για την άμυνα του 2018 εξουσιοδοτεί τον επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ να αγοράζει γη και να κατασκευάζει στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε άλλες χώρες.
Υπάρχουν σχέδια για επενδύσεις περίπου 214 εκατ. δολαρίων σε αεροπορικές βάσεις στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της επένδυσης 13,9 εκατ. δολαρίων στην αεροπορική βάση της Εσθονίας, η Amari.
Η αεροπορική βάση Lielvarde στη Λετονία θα λάβει επίσης επένδυση ύψους 3,85 εκατ. δολαρίων.
Το μεγαλύτερο κομμάτι των χρημάτων, 67,4 εκατομμύρια δολάρια, πηγαίνει στη βάση αεροπορικών μεταφορών Sanem στο Λουξεμβούργο.
Η αεροπορική βάση Kecskemet στην Ουγγαρία θα λάβει άλλη επένδυση ύψους 55,4 εκατ. δολαρίων.
Σε όλα αυτά μπορεί να προστεθεί η Προκατασκευασμένη Αποθήκη των ΗΠΑ (APS) για μόνιμη αποθήκευση όπλων στην Ευρώπη που έχει εκσυγχρονιστεί και ανασυγκροτηθεί από το 2017.
Η APS θα είναι αρκετή για να δεχθεί ακόμα μια τεθωρακισμένη ταξιαρχία.
Η στρατιωτικοποίηση της Βόρειας Ευρώπης βρίσκεται σε εξέλιξη και η Πολωνία ανασυγκροτείται και είναι έτοιμη να φιλοξενήσει αμερικανικές βάσεις, όπως το Fort Trump.
Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ διευρύνει την παρουσία της στην ευρωπαϊκή ήπειρο, μαζί με την αύξηση της ναυτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα.
Τον Οκτώβριο, η αεροπορική βάση Ramstein της Γερμανίας έλαβε τη μεγαλύτερη αποστολή πυρομαχικών εδώ και πολλά χρόνια (από το 1999).
«Περίπου 100 εμπορευματοκιβώτια έχουν παραδοθεί για να υποστηρίξουν την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Αποτροπής του ΝΑΤΟ (EDI) και να αυξήσουν το υλικό αποθεμάτων πολέμου της Πολεμικής Αεροπορίας στην Ευρώπη», δήλωσε ο κύριος Sgt Arthur Myrick, 86ος αρχηγός πτήσεων πυρομαχικών MUNS.
Το ΝΑΤΟ στοχεύει στην εδαφική επέκταση.
Μόνο το 36,9% των ψηφοφόρων συμμετείχαν στο δημοψήφισμα της FYROM στις 30 Σεπτεμβρίου για την αλλαγή του ονόματος της χώρας και ανοίγοντας έτσι το έδαφος για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ James Mattis και η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel ήταν μέρος της ομάδας «Δέσμευσης της FYROM» για να επηρεάσει τα αποτελέσματα αυτής της ψηφοφορίας.
Οι ψηφοφόροι είπαν ναι, αλλά η συμμετοχή ήταν εκπληκτικά χαμηλή - αρκετά φτωχή για να προκαλέσει αμφιβολίες για τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος.
Στις 18 Οκτωβρίου, η απόφαση για μετονομασία της χώρας προωθήθηκε μέσω του κοινοβουλίου της FYROM.
Η κίνηση αυτή στερήθηκε επίσης από τη συντριπτική υποστήριξη από τους νομοθέτες, με τον κυβερνώντα συνασπισμό να είναι σε θέση να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 80 από τις 120 ψήφοι για να ξεπεράσει το μέτρο και να ξεκινήσει επίσημες ενταξιακές συνομιλίες του ΝΑΤΟ.
Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην FYROM ήταν στην πραγματικότητα στο εσωτερικό του κτιρίου του κοινοβουλίου κατά τη στιγμή της ψηφοφορίας, αλλά οι αμερικανοί αξιωματούχοι δεν πιστεύουν ότι αυτό μετράει ως «πίεση».
Η αποκατάσταση του στρατιωτικού κέντρου εκπαίδευσης Krivolak στη FYROM, στο πλήρες δυναμικό του, που θα προσφέρει σε χιλιάδες  στρατιώτες του ΝΑΤΟ τόπο διεξαγωγής ασκήσεων, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Το 2019 η FYROM θα φιλοξενήσει την κοινή άσκηση Decimative Strike 2019 που θα περιλαμβάνει περίπου 1.000 στρατιώτες των ΗΠΑ και της FYROM.
Η Αλβανία προσφέρει το έδαφός της για τις βάσεις του ΝΑΤΟ.
Το Κοσσυφοπέδιο βρίσκεται στο δρόμο για τη δημιουργία του δικού του στρατού.
Πρόκειται για καταφανή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του  ΟΗΕ δεν το έχει εγκρίνει ποτέ.
Αλλά τα έθνη του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν την κίνηση.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ευρώπη και την Ευρασία, Wess Mitchell, πιστεύει ότι «κανένας δεν μπορεί να ασκήσει βέτο στο δικαίωμα του Κοσσυφοπεδίου να αναπτύξει τις ένοπλες δυνάμεις του».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Κοσσυφοπέδιο «έχει το δικαίωμα να διαμορφώσει επαγγελματικές δυνάμεις» δεν θα αποτελούσε απειλή ούτε για τη Σερβία ούτε για τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου.
Το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ορίζει ρητά ότι δεν επιτρέπεται καμία άλλη στρατιωτική παρουσία εκτός της KFOR και του στρατού της Σερβίας χωρίς την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η κήρυξη της ανεξαρτησίας του κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου το 2008 χωρίς προηγούμενο δημοψήφισμα που διενεργήθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση του εν λόγω ψηφίσματος.
Το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο είναι μέρος της Σερβίας, μετατρέπεται σε «γη του ΝΑΤΟ» χωρίς τη συγκατάθεση της σερβικής κυβέρνησης.
Αυτή η οντότητα δημιουργήθηκε επίσης ειδικά σε αντίθεση με τη Ρωσία.
Ο Hashim Thaci, ο ηγέτης του Κοσσυφοπεδίου ισχυρίζεται ότι υπάρχει απειλή από «τις ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στη Σερβία, από τα αεροσκάφη MIG της Ρωσίας στη Σερβία και από τις ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις στη Σερβία».
Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας (NRC) έχει προγραμματιστεί για τις 31 Οκτωβρίου.
Ίσως κάθε προσδοκία για την πρόοδο δεν είναι παρά πιο ισχνή από τις ελπίδες.
Εξάλλου, αυτή θα είναι η όγδοη φορά που η NRC έχει συναντήσει τα τελευταία δύο χρόνια και δεν έχει επιτευχθεί καμία πρόοδος σε κανέναν τομέα.
Αλλά η ελπίδα είναι η τελευταία που πεθαίνει.
Η κλιμάκωση έχει ενταθεί.
Οι πολεμικές προετοιμασίες του ΝΑΤΟ έγιναν πολύ μεγάλης κλίμακας και προκλητικές και έχουν μετατρέψει την Ευρώπη σε εστία.
Ο χρόνος είναι σωστός για τη συμμαχία - ή τουλάχιστον για τα ευρωπαϊκά μέλη της που έχουν επηρεαστεί αρνητικά από αυτές τις εξελίξεις - να αρχίσουν να μιλούν σοβαρά.
Στις 31 Οκτωβρίου θα έχουν μια τέτοια ευκαιρία.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης