Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κων. Φέγγος (VERSAL): Φτιάχνουμε την οικονομία ροκανίζοντας το μαξιλάρι των 24 δισ.

Κων. Φέγγος (VERSAL): Φτιάχνουμε την οικονομία ροκανίζοντας το μαξιλάρι των 24 δισ.
Τη βδομάδα που πέρασε είχαμε την Jumbo να μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
Έπεσε και ο τελευταίος των ΜΟΗκανών.
Μετά την Follie που είναι εκτός διαπραγμάτευσης, τον Τιτάνα που ξενιτεύεται, την Jumbo που διερευνάται, έπεσε και η Motor Oil (σύμβολο ΜΟΗ για τους μη μυημένους).  
Μια - μια οι αγαπημένες των θεσμικών δημιουργούν ανασφάλεια, ενώ οι τράπεζες σταθερά βρίσκονται σε αμφισβήτηση. Ήρθε και η πιθανή αναπροσαρμογή των δεικτών MSCI λόγω πτώσης των τιμών των τραπεζών και δέσαμε.
Τη βδομάδα που πέρασε είχαμε την Jumbo να μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, αν και από ότι τουλάχιστον ανακοινώνεται η εταιρία δεν έχει άμεση ανάμιξη στο σπάσιμο των κινέζικων capital controls.  
Άσε που και όλη η ιστορία, αφορά ενίσχυση της Ελληνικής οικονομίας σε βάρος της κινέζικης και δεν είναι άμεσα κατανοητό γιατί αυτό είναι εις βάρος της Ελλάδας.
Επίσης είχαμε τη διαφοροποίηση των επενδύσεων της Motor Oil (άλλαξε και το καταστατικό της για αυτό το λόγο), που τώρα μπαίνει στον τραπεζικό χώρο αγοράζοντας την Επενδυτική Τράπεζα (IBG) και στον χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, αγοράζοντας πλειοψηφικό πακέτο του ALPHA TV.  
Αυτό προφανώς δεν άρεσε σε κάποιους μετόχους που αποστασιοποιήθηκαν.  
Με τη ΜΟΗ να είναι από τις λίγες εταιρίες που έχουν προσφέρει σταθερά κέρδη κατά τη διάρκεια της κρίσης, η απότομη διόρθωση είχε άσχημες επιπτώσεις στην ψυχολογία.
Τέλος οι εκτιμήσεις ότι η πτώση των τιμών των τραπεζών τις έχει φέρει κάτω από τα απαιτούμενα επίπεδα για συμμετοχή τους δείκτες MSCI, έχει επιδεινώσει την κατάσταση, αν και η τελική αναπροσαρμογή των δεικτών θα ανακοινωθεί 13 Νοεμβρίου.
Το χρηματιστήριο παραμένει σε επίπεδα απαξίωσης και περιμένει το επόμενο χτύπημα.
Όταν ο Σοϊμπλε μας πρότεινε «να πάρουμε ένα μαξιλαράκι 50 δισ. ευρώ και να κάτσουμε στην άκρη μέχρι να φτιάξουμε την οικονομία μας», μας φαινόταν άσχημο.
Τελικά επιλέξαμε να πάρουμε ένα μαξιλαράκι 24 δις ευρώ και να κάτσουμε στην άκρη.  Οι δανειστές φυσικά εννοούσαν ότι παραμένει ο όρος «μέχρι να φτιάξουμε την οικονομία μας».  
Εμείς φαίνεται να καταλάβαμε «μέχρι να φάμε το μαξιλαράκι και να μας δώσουν δεύτερο».
Έτσι αντί να εκμεταλλευτούμε το μαξιλαράκι για βελτιώσουμε τους όρους δανεισμού της οικονομίας σαν σύνολο (δημόσιο και ιδιωτικός τομέας) και συγχρόνως να προσπαθήσουμε να εκπλήξουμε ευχάριστα τις αγορές με αναπτυξιακά μέτρα, επιλέξαμε να αρχίσουμε να μοιράζουμε το μαξιλαράκι για προεκλογικές παροχές.
Οι αγορές περίμεναν εγγυήσεις για το δανεισμό των επιχειρήσεων, επιτάχυνση των  αποκρατικοποιήσεων, επίλυση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες και διαρθρωτικά μέτρα για να διατηρηθεί και να γίνει μακροπρόθεσμα βιώσιμο το πλεόνασμα.
Αντί για αυτά, οι αγορές είδαν μια προεκλογική παροχολογία, που τους θύμισε άλλες εποχές.
Και οι αγορές είναι ανελέητες.
Όσον αφορά τους δανειστές, αυτοί θεωρούν ότι το μαξιλαράκι που μας έδωσαν, τους απαλλάσσει από άμεση ανησυχία και είναι δικό μας θέμα να φτιάξουμε την οικονομία μας.  
Αν φυσικά θέλουμε.
Τεχνικά παραμένουμε σε επίπεδα πάνω από τις 600 μονάδες, οπότε οι ελπίδες διατηρούνται.
Όμως μόνο μια γρήγορη υπέρβαση των 650 μονάδων θα σηματοδοτήσει ότι τα παρόντα επίπεδα αποτελούν τα χαμηλά του έτους.  
Για να γίνει αυτό, θα απαιτηθούν σοβαρά νέα και φυσικά χρήματα.
Μέχρι να συμβεί αυτό, παραμένουμε σε επιφυλακή.
 
Κωνσταντίνος Φέγγος
Πρόεδρος VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης