Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς η Ευρώπη ενώνει ΕΕ, Ευρωζώνη, ΝΑΤΟ, Shengen - Το «σταυροδρόμι» 4 διαφορετικών οργανισμών

Πώς η Ευρώπη ενώνει ΕΕ, Ευρωζώνη, ΝΑΤΟ, Shengen - Το «σταυροδρόμι» 4 διαφορετικών οργανισμών
Τα κράτη της Ευρώπης που συμμετέχουν σε τέσσερις διαφορετικούς μεταξύ τους συνασπισμούς χωρών
Η Ευρώπη έχει κράτη, που ανήκουν σε τέσσερις μεγάλες διακρατικές ενώσεις με διαφορετική αποστολή μεταξύ τους, όπως αποτυπώνεται αυτή η πραγματικότητα στον κάτωθι χάρτη.
Η υπόμνηση της συμμετοχής των ευρωπαϊκών κρατών στις ενώσεις αυτές, έχει ιδιαίτερη σημασία ενόψει μεγάλων αλλαγών στην Ευρώπη λόγω και του Brexit.

EE

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κατά κύριο λόγο μια πολιτική οργάνωση.
Προωθεί την οικονομική, κοινωνική και πολιτική συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της, περιλαμβάνοντας περισσότερους από 510 εκατομμύρια πολίτες.
Το τελευταίο κράτος, που προσχώρησε ήταν η Κροατία το 2013, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι το πρώτο που θα αποχωρήσει επισήμως στις 29 Μαρτίου 2019.
Η ΕΕ διοικείται με υπερεθνικό κοινοβουλευτικό σύστημα, με αντιπροσώπους εκλεγμένους από τα κράτη- μέλη.
Η Ένωση διατηρεί κοινές πολιτικές για το εμπόριο, τη γεωργία και την περιφερειακή ανάπτυξη.
Έχει επίσης κοινή νομοθεσία για τη δικαιοσύνη και τις εσωτερικές υποθέσεις, διασφαλίζοντας την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, των αγαθών, των υπηρεσιών και των κεφαλαίων στα σύνορά της.
Η ΕΕ έλαβε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2017 για τη συμβολή της στην «προώθηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη».

Η Ευρωζώνη

Η Ευρωζώνη είναι μια νομισματική ένωση 19 χωρών της ΕΕ που υιοθέτησαν το ευρώ ως κοινό νόμισμά τους.
Ιδρύθηκε το 1999 για τον έλεγχο του πληθωρισμού και η Ευρωζώνη διοικείται από ένα διοικητικό συμβούλιο κεντρικών τραπεζών αλλά τα μέλη της δεν έχουν κοινές φορολογικές πολιτικές.
Τα υπόλοιπα κράτη - μέλη της ΕΕ υποχρεούνται να υιοθετήσουν το ευρώ κάποια στιγμή στο μέλλον, εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δανία, τα οποία απαλλάχθηκαν.
Το ευρώ χρησιμοποιείται επίσης σε ορισμένα μη κοινοτικά κράτη.
Η Ανδόρα, το Μονακό, ο Άγιος Μαρίνος και η πόλη του Βατικανού υπέγραψαν επίσημες συμφωνίες για την έκδοση και χρήση των δικών τους κερμάτων ευρώ.
Το Κοσσυφοπέδιο και το Μαυροβούνιο υιοθέτησαν επίσης το ευρώ, αλλά χωρίς επίσημη άδεια, δηλαδή δεν μπορούν νομίμως να εκδίδουν νόμισμα.

NATO

Το ΝΑΤΟ είναι μια στρατιωτική συμμαχία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, της Τουρκίας και 26 άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Ιδρύθηκε το 1949 ως απάντηση στη σοβιετική «επιθετικότητα» μετά το Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο και το ΝΑΤΟ έχει λόγο ύπαρξης τη συλλογική άμυνα και την ασφάλεια της ομάδας.
Τα μέλη του έχουν λιγοστούς κοινούς κανονισμούς, αλλά μια επίθεση εναντίον ενός αποτελεί επίθεση εναντίον όλων και τα κράτη του οργανισμού υποχρεούνται να ενεργούν για να υπερασπιστούν το ένα το άλλο.
Η Ισλανδία παραμένει το μοναδικό μέλος χωρίς ένοπλες δυνάμεις.
Η στρατηγική γεωγραφική θέση της, της πρόσφερε ιδρυτικό ρόλο στο ΝΑΤΟ.
Δεν διαθέτει σταθερό στρατό και εντάχθηκε χωρίς να χρειάζεται να δημιουργήσει.   

Shengen

Αυτή η ομάδα των  26 ευρωπαϊκών κρατών κατάργησε τα διαβατήρια και άλλα είδη ελέγχου των συνόρων στα κοινά σύνορά τους το 1995.
Για τα ταξίδια, τα κράτη της Shengen λειτουργούν ως ενιαία χώρα με μια κοινή πολιτική θεωρήσεων.
Η θεώρηση αυτή δεν καλύπτει την παραμονή ή τις άδειες εργασίας, αλλά επιτρέπει στους τουρίστες και τους επισκέπτες να αποκτήσουν ενιαία θεώρηση για ολόκληρη την περιοχή, καθιστώντας τους συνοριακούς περιορισμούς σχεδόν ανύπαρκτους.
Ενώ οι ταξιδιώτες αντιμετωπίζουν αυστηρούς ελέγχους κατά την είσοδο ή την έξοδο από τις ζώνες Shengen οι κάτοχοι θεωρήσεων μπορούν να περάσουν μεταξύ των χωρών aαυτών χωρίς διαβατήριο ή ταυτότητα.
Το Μονακό, ο Άγιος Μαρίνος και η πόλη του Βατικανού δεν αποτελούν επίσημα μέρος της ζώνης αυτής, αλλά διατηρούν ανοικτά σύνορα εντός του χώρου.
 
Europe's Member States

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης