Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα Καληδονία: Ο μικρός Γαλλικός παράδεισος στον Ειρηνικό ψηφίζει για την ανεξαρτησία του από το Παρίσι

Νέα Καληδονία: Ο μικρός Γαλλικός παράδεισος στον Ειρηνικό ψηφίζει για την ανεξαρτησία του από το Παρίσι
Το Παρίσι είχε συμφωνήσει από το 1998 για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος μετά από μια σειρά βίαιων συγκρούσεων
Με τα 2/3 των κατοίκων της εξωτικής Νέας Καληδονίας να επιθυμούν την παραμονή τους στη Γαλλία διεξάγεται σήμερα (4/11) δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του νησιού.
Ο μικρός παράδεισος στον Ειρηνικό Ωκεανό που αποτελεί αποικία της Γαλλίας από το 1853 αποφασίζει σήμερα για το εάν θα παραμείνει μέρος της γαλλικής δημοκρατίας ή εάν θα γίνει το πιο μικρό ανεξάρτητο κράτος του πλανήτη.

Voters cast their ballots for or against the independence of New Caledonia, November 4, 2018 in Noumea, New Caledonia
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το 59,5% των γάλλων και ιθαγενών κατοίκων του νησιού επιθυμούν να παραμείνουν μέρος της Γαλλίας παρόλα αυτά
Το Παρίσι είχε συμφωνήσει το 1998 για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος μετά από μια σειρά βίαιων συγκρούσεων μεταξύ των ιθαγενών Κάνακς και των εθνικιστών γάλλων που ζουν στο νησί, όπου ζητούσαν την ανεξαρτησία τους.
Το νησί που βρίσκεται ανατολικά της Αυστραλίας είναι πλούσιο σε νικέλιο που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ηλεκτρονικών ενώ η τοποθεσία του αποτελεί σημαντικό στρατηγικό και πολιτικό σημείο στην περιοχή για τα γαλλικά συμφέροντα.

New Caledonia map

Από τους 175 χιλιάδες κατοίκους του νησιού που έχουν δικαίωμα ψήφου το 39,15 είναι ιθαγενείς Κάνακ ενώ το 27,1% των κατοίκων είναι Γάλλοι.
Σε περίπτωση που οι κάτοικοι του νησιού ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας τους η Νέα Καληδονία θα είναι η πρώτη αποικία που θα ανεξαρτητοποιηθεί από τη Γαλλία μετά το Τζιμπουτί το 1977 και τα νησιά Βανουάτου στον Ειρηνικό το 1980.
Την ίδια στιγμή θα χάσουν ωστόσο την γενναία ετήσια επιχορήγηση του Παρισιού το οποίο στέλνει κάθε χρόνο πάνω από 1,3 δις ευρώ στην τοπική κυβέρνηση.
Αν το αποτέλεσμα είναι το ΟΧΙ θα υπάρξουν άλλα δύο δημοψηφίσματα έως το 2022 στο πλαίσιο της Συμφωνίας που υπάρχει μεταξύ Γαλλίας και Νέας Καληδονίας.
Ο Γάλλος πρόεδρος Macron που επισκέφθηκε το νησί τον περασμένο Μάιο δήλωσε ότι «εάν η Νέα Καληδονία ανεξαρτητοποιηθεί, η Γαλλία δεν θα είναι πια τόσο όμορφη» ενώ αναμένεται να απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

French President Emmanuel Macron takes part in a welcome ceremony in Ouvéa island in New Caledonia on May 5, 2018

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης