Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπό πίεση οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών - Η υποβάθμιση από την Goldman Sachs επισκιάζει τα ισχυρά stress tests

Υπό πίεση οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών - Η υποβάθμιση από την Goldman Sachs επισκιάζει τα ισχυρά stress tests
Η Goldman Sachs υποβάθμισε την Intesa και τη BPER Banca σε «sell», ενώ διατήρησε την UniCredit σε «buy»
Υπό πίεση βρίσκονται σήμερα (5/11/2018) οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών, με την υποβάθμιση της Intesa SanPaolo από την Goldman Sachs να επισκιάζει τις ισχυρές επιδόσεις της ιταλικής τράπεζας στα stress tests που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ).
Η άνοδος στο κόστος δανεισμού της Ρώμης έχει δημιουργήσει προβλήματα στις ιταλικές τράπεζες, μειώνοντας την αξία των μεγάλων χαρτοφυλακίων χρέους τους και διαβρώνοντας τα κεφαλαιακά αποθέματά τους.
Οι αυξανόμενες αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων αυξάνουν επίσης το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών και καθιστούν πιο δαπανηρή την «εκφόρτωση» συσσωρευμένων χρεών.
Παρά τις αυξημένες ανησυχίες, οι τέσσερις ιταλικές τράπεζες που συμμετείχαν στο stress test της ΕΒΑ συνέχισαν να ευθυγραμμίζονται με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 48 τραπεζών που συμμετείχαν στην άσκηση, στο πλαίσιο του αποκαλούμενου δυσμενούς σεναρίου.
Τα αποτελέσματα της Παρασκευής (2/11) έδειξαν ότι ακόμη και η ιταλική τράπεζα με τη χειρότερη επίδοση, η Banco BPM, θα είχε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 6,67% στο δυσμενές σενάριο, πολύ πάνω από το «όριο» του 5,5%.
Σημειώνεται ότι στα φετινά stress tests δεν υπήρχε επισήμως κάποιο κατώτατο όριο που να υποδηλώνει εάν έχει «περάσει» ή όχι μια τράπεζα, ωστόσο τράπεζες με CT1 χαμηλότερο από το 5,5% θα θεωρούντο αρκετά αδύναμες.
Ωστόσο, αναλυτές επισημαίνουν ότι η αγορά δίνει περισσότερη προσοχή σε ένα σημείωμα της Goldman Sachs, η οποία υποβάθμισε τόσο την Intesa όσο και τη μικρότερη BPER Banca σε «sell», ενώ διατήρησε την UniCredit ως τη μόνη «buy» μεταξύ των ιταλικών τραπεζών.
Περί τις 15:30, η μετοχή της Intesa Sanpaolo υποχωρεί κατά 1,5%, της Banco BPM καταγράφει απώλειες 2,2%, ενώ της BPER σημειώνουν βουτιά 3,4%.


Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί κατά 0,5% στις 19.293 μονάδες, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας σημειώνει άνοδο 5,6 μονάδων βάσης στο 3,36%.



«Η Intesa ... είναι ένα καλά οργανωμένο ίδρυμα με μια επαρκή κεφαλαιακή θέση. Τούτου λεχθέντος, τα αποτελέσματά της υπόκεινται σε μια επιδείνωση των μακροοικονομικών προοπτικών», ανέφερε το σημείωμα της Goldman, με ημερομηνία 2 Νοεμβρίου 2018.
«Με μια αποτίμηση αντίστοιχη με εκείνη της ολλανδικής τράπεζας ING ή της BBVA της Ισπανίας και με premium 50% έναντι της ανταγωνιστικής της στην Ιταλία, UniCredit, η θέση της Intesa δείχνει ευάλωτη», συνέχισε η Goldman.
Η Intesa αναμένεται να ανακοινώσει αποτελέσματα τρίτου τριμήνου αύριο, Τρίτη, και οι αναλυτές αναμένουν ότι η βασική της επιχείρηση διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων θα έχει υποστεί πιέσεις λόγω των αναταραχών στην αγορά.
«Αναμένουμε μια αδύναμη δέσμη αποτελεσμάτων λόγω της περαιτέρω επιβράδυνσης της παραγωγής εσόδων, ειδικά στο τμήμα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε ο Giovanni Razzoli, αναλυτής της Equita.
Μια σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης της Ιταλίας και των ευρωπαϊκών αρχών σχετικά με τον ιταλικό προϋπολογισμό για το 2019, έχει πλήξει την εμπιστοσύνη στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ενώ οι προοπτικές για την ιταλική οικονομία έχουν εξασθενίσει τις τελευταίες εβδομάδες.
Η ανάπτυξη του ιταλικού ΑΕΠ επιβραδύνθηκε στο τρίτο τρίμηνο και η κατασκευαστική δραστηριότητα της χώρας υποχώρησε τον Οκτώβριο, για πρώτη φορά σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης