Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Θεοδωρόπουλος και Olayan έχουν καλές σχέσεις, εικασίες το deal με Mondelez απαντούν κύκλοι της Chipita στο bankingnews

Θεοδωρόπουλος και Olayan έχουν καλές σχέσεις, εικασίες το deal με Mondelez απαντούν κύκλοι της Chipita στο bankingnews
Tα σενάρια που αφορούν στην εξαγορά της εταιρείας Chipita από τη Mondelez αποτελούν εικασίες, επομένως, δεν χρίζουν περαιτέρω σχολιασμού αναφέρουν κύκλοι της Chipita
Με αφορμή δημοσίευμα του bankingnews που έκανε λόγο για στρατηγική μείωσης του τιμήματος για την Chipita από τον αμερικανικό όμιλο Mondelez κύκλοι προσκείμενοι στην εταιρία αναφέρουν τα εξής.
«Δεν υπάρχει κάποιο προσωπικό δάνειο αξίας 90 εκατ. από την Τράπεζα Πειραιώς που να έχει πάρει ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος.
Σημειώνεται, ταυτόχρονα, ότι οι φήμες που αφορούν σε διατάραξη των σχέσεων μεταξύ του Ομίλου Olayan, βασικού μετόχου της εταιρείας CHIPITA, και του μετόχου και Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου δεν ευσταθούν.
Οι σχέσεις των δύο πλευρών παραμένουν αδιατάρακτες εδώ και 27 χρόνια, κατά τα οποία συνεργάζονται στενά και αδιάλειπτα, με εποικοδομητικό τρόπο για την επιτυχία των κοινών τους επιχειρηματικών σχεδίων.
Τέλος, να αναφερθεί ότι τα σενάρια που αφορούν στην εξαγορά της εταιρείας CHIPITA από τη Mondelez αποτελούν εικασίες, επομένως, δεν χρίζουν περαιτέρω σχολιασμού.

Το bankingnews ως υποχρεούται καλύπτει όλες τις πλευρές σφαιρικά ώστε πάντα να καταγράφονται όλες οι απόψεις.
Αν και διατηρούμε κάποιες ενστάσεις σε ορισμένα θέματα ωστόσο η θέση της εταιρίας είναι σαφής την οποία και παρουσιάζουμε.
Όμως με αφορμή το δημοσίευμα του bankingnews αναλυτής μας έστειλε την δική του προσέγγιση την οποία και παρουσιάζουμε επίσης χωρίς σχολιασμό.

Το κείμενο έχει ως εξής

«Για την Chipita, δεν ξεκαθαρίζεις αν το τίμημα 630-650 εκατ. είναι σε βάση enterprise value ή equity value.
Αν είναι το πρώτο, μοιάζει ίσως λογικό (αν και ελαφρά τσιμπημένο) γύρω στις 10 φορές το EBITA (59,8 εκ. βάσει ισολογισμού 2016, για κάποιο λόγο έχει αργήσει λίγο να δημοσιεύσει ισολογισμό του 2017, αν και η ΓΣ έγινε 26 Ιουνίου — πέρσι η ανάρτηση στο ΓΕΜΗ έγινε 12 Οκτωβρίου).
Όμως, σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αφαιρέσουμε τα 240 εκατ. δάνεια για να φτάσουμε στο equity value.
Άρα ο Θεοδωρόπουλος θα εισπράξει 12% x (650-240) = 49,2 εκατ.
Αν το τίμημα 630-650 είναι σε equity value, τότε όντως θα εισπράξει αυτά που λες, αλλά μοιάζει για πολύ ακριβή αποτίμηση:
 enterprise value πάνω από 14 φορές το EBITDA, P/E προ φόρων 40 (650 εκ. διά 16,5 εκ.) και P/E μετά από φόρους 70 (όπως υπολογίζεται σε όλο τον πλανήτη, 650 εκ. διά 9,3).
Αν δεν έχει υπάρξει κάποια δραματική βελτίωση των μεγεθών της εταιρείας το 2017, αυτές οι αποτιμήσεις μοιάζουν τρελές (για να μην πούμε για το 1,5 δισ που γραφόταν).
Κι αυτό προϋποθέτει να δεχτεί κανείς ότι η αξία του brand 7Days είναι κοντά 170 εκατομμύρια και δε μειώθηκε καθόλου το 2016.
Ενδιαφέρον είναι ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2016, ο Όμιλος είχε αναταξινομήσει κοινοπρακτικό δάνειο 200 εκ. «από τα μακροπρόθεσμα δάνεια στα βραχυπρόθεσμα δάνεια λόγω της μη τήρησης του δείκτη καθαρού δανεισμού προς EBITDA» και ότι «στις 14 Μαρτίου 2017 η Εταιρεία ζήτησε επίσημα από τους ομολογιούχους του κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου των € 200 εκατ. να συμφωνήσουν στην αναδρομική αναθεώρηση (αύξηση) στις 31 Δεκεμβρίου 2016 του χρηματοοικονομικού δείκτη καθαρό χρέος προς EΒITDA».
Το δάνειο αυτό δόθηκε Οκτώβριο του 2016 και Δεκέμβριο 2016 η εταιρεία είχε covenant breaches.
Κι ενώ λοιπόν η εταιρεία απέκτησε covenant breaches σε δύο μήνες μέσα, έκανε και μείωση μετοχικού κεφαλαίου κατά 10 εκ, που πήγαν προφανώς στους μετόχους, χωρίς βέβαια οι τράπεζες να πουν κουβέντα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης