Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εκτάκτως συνεδρίασαν τα μη εκτελεστικά μέλη της Alpha bank για τον νέο CEO – Διχογνωμία στο nomination committee μεταξύ Αρώνη – Ψάλτη

Εκτάκτως συνεδρίασαν τα μη εκτελεστικά μέλη της Alpha bank για τον νέο CEO – Διχογνωμία στο nomination committee μεταξύ Αρώνη – Ψάλτη
Το nomination committee η αρμόδια επιτροπή προκρίνει δύο υποψηφίους για CEO της Alpha bank... τον Γιώργο Αρώνη αναπληρωτή CEO της Alpha bank και  Βασίλη Ψάλτη οικονομικό διευθυντή της Alpha bank.
Εκτάκτως συνεδρίασαν τα μη εκτελεστικά μέλη της Alpha bank σήμερα 6 Νοεμβρίου 2018 για να αποσαφηνίσουν την διαδικασία για τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο.
Με βάση νεότερες πληροφορίες οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο καθώς δεν υπάρχει ενιαία γραμμή για το ζήτημα του διευθύνοντος συμβούλου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο βασικός λόγος που συνεδρίασαν εκτάκτως τα μη εκτελεστικά μέλη είναι ότι καταγράφεται διχογνωμία στο nomination committee, η αρμόδια επιτροπή προκρίνει δύο υποψηφίους τον Γιώργο Αρώνη αναπληρωτή CEO της Alpha bank και  Βασίλη Ψάλτη οικονομικό διευθυντή της Alpha bank για την θέση του νέου διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας. 
Πρακτικά το nomination committee έπρεπε να εισηγηθεί ένα υποψήφιο για CEO οπότε η υφιστάμενη διχογνωμία για να επιλυθεί κλήθηκε το διοικητικό συμβούλιο ή κατά το ορθότερο τα μη εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου να αντιμετωπίσουν το όλο ζήτημα που έχει ανακύψει. 

Να σημειωθεί ότι υπάρχει και τρίτος υποψήφιος ο Σπύρος Φιλάρετος αναπληρωτής CEO στην Alpha bank που δεν προκρίνεται.
Τα μη εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου συνεδριάζουν γιατί η επιτροπή αξιολόγησης δεν προκρίνει 1 αλλά 2 υποψηφίους οπότε καλείται το διοικητικό συμβούλιο να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, χωρίς όμως τους εκετλεστικούς Μαντζούνη CEO, Φιλάρετο αναπληρωτή CEO, Aρώνη αναπληρωτή CEO και Θεοδωρίδη αναπληρωτή CEO που απέχουν από την διαδικασία.
Οι παράγοντες κλειδιά που θα καθορίσει την τελική έκβαση μιας αμφίρροπης μάχης είναι
1)Εάν τα εκτελεστικά μέλη θα ψηφίσουν για τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο
2)Τι θα κάνουν πως θα συνταχθούν οι ξένοι του διοικητικού συμβουλίου της Alpha bank.
3) Το nomination committee η Επιτροπή Αξιολόγησης της Alpha bank θα εισηγηθεί τον ένα από τους τρεις υποψηφίους στο διοικητικό συμβούλιο το οποίο θα αποφασίσει ή το nomination committee θα παρουσιάσει και τους τρεις υποψηφίους στο διοικητικό συμβούλιο για να αποφασίσει το 12μελές διοικητικό συμβούλιο;
Αυτές οι τρεις παράμετροι, για όσους παρακολουθούν στενά – έως πολύ στενά – τις εξελίξεις στην Alpha bank είναι καθοριστικής σημασίας.
Στο διοικητικό συμβούλιο της Alpha bank συμμετέχουν 12 μέλη πλην του Γιάννη Κωστόπουλου που ούτως ή άλλως δεν ψηφίζει εκ των οποίων 6 ξένοι και 6 έλληνες.
Οι έλληνες φαίνεται ότι έχουν διαμορφώσει μια στρατηγική και μαζί με τον εκπρόσωπο του ΤΧΣ στο διοικητικό συμβούλιο.
Το βασικό ερώτημα είναι εάν τα εκτελεστικά μέλη ψηφίζουν ή όχι, θα ακολουθηθεί το μοντέλο Εθνικής ή κάποια παραλλαγή αυτού του σεναρίου;
Εάν ψηφίσουν όλοι κανονικά τότε η μάχη θα είναι αμφίρροπη.
Εάν δεν ψηφίσουν οι εκτελεστικοί του ΔΣ που είναι συνολικά 4 εκ των οποίων οι δύο υποψήφιοι τότε επίσης θα ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Ποια είναι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου;

Ο Γιάννης Κωστόπουλος ως επίτιμος πρόεδρος της Alpha bank δεν ψηφίζει.
Ο Βασίλης Ράπανος ως πρόεδρος της Alpha bank μάλλον έχει καταλήξει στην ψήφο του.
Ο Δημήτρης Μαντζούνης είναι ο σημερινός CEO της Alpha bank και συγγενής με τον Σπύρο Φιλάρετο.
Ο Σπύρος Φιλάρετος ως αναπληρωτής CEO πρέπει να έχει την δυνατότατα ψήφου στην κρίσιμη ψηφοφορία
Ο Αρτέμης Θεοδωρίδης ως αναπληρωτής CEO έχει την δυνατότατα ψήφου στην κρίσιμη ψηφοφορία
Ο Γιώργος Αρώνης ως αναπληρωτής CEO πρέπει να έχει την δυνατότατα ψήφου στην κρίσιμη ψηφοφορία
Ο Ευθύμιος Βιδάλης είναι μέλος ΔΣ μεγάλων εταιριών και από το 2014 είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου.
Ο Jean Cheval είναι τραπεζίτης και πρόσφατο μέλος στο διοικητικό συμβούλιο
Carolyn Dittmeier με εξειδίκευση στον εσωτερικό έλεγχο
Ο Richard Gildea με εξειδίκευση στην διαχείριση κινδύνων από το 2016 βρίσκεται στην τράπεζα και έχει κάνει λίγο δύσκολη την ζωή κάποιων.
Ο Shahzard Shahbaz από τα Εμιράτα είναι από τους παλαιότερους ξένους στο διοικητικό συμβούλιο.
Ο Jan Vanhevel από το Βέλγιο έχει πάνω από 2 χρόνια στο διοικητικό συμβούλιο.
Ο Umbgrove από την Ολλανδία εκπροσωπεί το ΤΧΣ που κατέχει το 11% της Alpha bank.

Η άποψη του bankingnews

H Alpha bank χρειάζεται ένα έμπειρο στέλεχος για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου που θα επιφέρει ηρεμία στο εσωτερικό και κύρος στο εξωτερικό εντός και εκτός Ελλάδος.
Αυτό το στέλεχος υπάρχει στην Alpha bank που συγκεντρώνει αυτά τα χαρακτηριστικά και αποτελεί την πιο συναινετική λύση και κατ΄ ουσία την καλύτερη λύση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης