Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Θετική επίδραση στην ισπανική οικονομία από την αύξηση του κατώτατου μισθού, το 2019

DBRS: Θετική επίδραση στην ισπανική οικονομία από την αύξηση του κατώτατου μισθού, το 2019
Έκθεση της DBRS για την Ισπανία 
Ο προϋπολογισμός 2019 που δημοσιοποίησε πρόσφατα η νέα σοσιαλιστική κυβέρνησης της Ισπανίας, εκτιμάται ότι θα επιδράσει θετικά στη μείωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών, αναφέρει σε έκθεσή της η DBRS, κάνοντας λόγο για αύξηση ανάπτυξης της απασχόλησης, απόρροια της τόνωσης των μισθών που θα επιφέρουν οι υψηλότεροι φόροι.
Σύμφωνα με τον καναδικό οίκο αξιολόγησης, συνολικά, ο προϋπολογισμός επιβεβαιώνει την προσδοκία της DBRS ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) παραμένει δεσμευμένο στη δημοσιονομική εξυγίανση.
Σύμφωνα με το σχέδιο, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα συρρικνωθεί αισθητά, από 2,7% του ΑΕΠ το 2018 στο 1,8% του ΑΕΠ το 2019.
Η κυβέρνηση αναμένει από το πακέτο μέτρων να αυξηθεί ο δείκτης εσόδων προς ΑΕΠ, στο 39,1% στο τέλος του 2019, από 38,5% το 2018.
Επίσης, αναμένει υποχώρηση στο ποσοστό δαπανών, σε 40,9% του ΑΕΠ το 2019, από 41,2% το 2018.
«Η DBRS αποτιμά ως εφικτούς τους στόχους, αν και υπάρχει κίνδυνος απόκλισης από το στόχο για το έλλειμμα το 2019.
Η επίτευξη της μείωσης του ελλείμματος θα είναι πιο δύσκολη εάν η υψηλότερη δημοσιονομική πίεση στον ιδιωτικό τομέα και η απότομη αύξηση που προβλέπεται στον κατώτατο μισθό, επιβραδύνει η ανάπτυξη της οικονομίας και της απασχόλησης.
Η DBRS αναμένει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με τον αντίκτυπο της αύξησης του κατώτατου μισθού, δεδομένου του μεγέθους και της ταχύτητας της αύξησης.
Τόσο η κατανάλωση όσο και η απασχόληση, ενδέχεται να επηρεαστούν.
Το σχέδιο ενσωματώνει μια σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά 22,3% σε 900 ευρώ το μήνα από τον Ιανουάριο του 2019.
Αυτό ακολουθεί μια περίοδο στασιμότητας στον κατώτατο μισθό, με διάβρωση σε πραγματικούς όρους.
Η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων θα μπορούσε να πληγεί οριακά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, υποθέτοντας ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις σε ευρύτερες διαπραγματεύσεις μισθών», σχολιάζεται.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης