Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Σχεδιάζει μικρές αλλαγές στον προϋπολογισμό - Salvini: Ισχυρές οι τράπεζες, παρέμβαση αν χρειαστεί - Συνάντηση Tria - Centeno στις 9/11

Ιταλία: Σχεδιάζει μικρές αλλαγές στον προϋπολογισμό - Salvini: Ισχυρές οι τράπεζες, παρέμβαση αν χρειαστεί - Συνάντηση Tria - Centeno στις 9/11
Η ιταλική κυβέρνηση ποντάρει στην ενίσχυση του λαϊκισμού στις ευρωεκλογές του Μαϊου 2019
(upd2) Μικρές αλλαγές στον προϋπολογισμό του 2019 σχεδιάζει η ιταλική κυβέρνηση, οι οποίες δεν θα περιλαμβάνουν τους στόχους για τις δαπάνες, καθώς ποντάρει στην ενίσχυση του λαϊκισμού στις ευρωεκλογές του Μαίου, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το MNI.
Ειδικότερα, η Ιταλία προσανατολίζεται σε μικρές αλλαγές στον προϋπολογισμό του 2019, με στόχο να αποφύγει την ενεργοποίηση της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος.
Η ιταλική κυβέρνηση προσβλέπει σε άνοδο του λαϊκισμού στις ευρωεκλογές του Μαΐου κάτι που θα περιορίσει την επιμονή της ΕΕ στην επιβολή των δημοσιονομικών κανόνων.
Στο πλαίσιο αυτό, πηγές της ιταλικής κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι δεν θα μεταβληθούν οι στόχοι των συνολικών δαπανών.
«Ο μισθός των πολιτών μας, ο σταθερός φόρος και η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση θα παραμείνουν ανέπαφα.
Δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε τίποτα από αυτά ούτε να μειώσουμε τους στόχους μας για τις δαπάνες.
Το θέμα είναι πως θα καθορίσουμε τις λεπτομέρειες για να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων» τονίζουν πηγές της ιταλικής κυβέρνησης.
Παράλληλα, πηγές και από τα δύο κυβερνώντα κόμμα (Lega και Κίνημα Πέντε Αστέρων) απορρίπτουν το ενδεχόμενο ενεργοποίησης της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, επισημαίνοντας ότι σε αυτή την περίπτωση η ΕΕ θα χάσει περισσότερα από την Ιταλία.

Salvini: Ισχυρό το τραπεζικό σύστημα - Εάν χρειαστεί θα παρέμβουμε σε 15 λεπτά

Το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ιταλίας απέρριψε ο υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Matteo Salvini, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει κίνδυνος default.
Μάλιστα, ο Salvini για ακόμα μία φορά εγγυήθηκε για τη σταθερότητα του ιταλικού τραπεζικού συστήματος, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει σε περίπτωση που χρειαστεί.
«Το τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό.
Δεν υπάρχει ανάγκη για παρέμβαση» δήλωσε και πρόσθεσε «έχει ήδη συμφωνηθεί όταν εάν χρειαστεί, η κυβέρνηση μπορεί να παρέμβει μέσα σε 15 λεπτά».

Συνάντηση Tria - Centeno την Παρασκευή 9/11
 
Με τον επικεφαλής του Eurogroup Mario Centeno θα συναντηθεί ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Giovanni Tria την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018, για τον προϋπολογισμό 2019.
Η Ιταλία έχει διορία έως την Τρίτη 13 Νοεμβρίου ώστε να καταθέσει στην Κομισιόν τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό για το 2019.
Οι κρίσιμες ημερομηνίες είναι δύο: η 13η Νοεμβρίου, κατά την οποία η Ρώμη θα πρέπει να στείλει το αναθεωρημένο σχέδιο του προϋπολογισμού της στις Βρυξέλλες και η 21η Νοεμβρίου, κατά την οποία οι Βρυξέλλες θα επανεκτιμήσουν τη νέα πρόταση της Ιταλίας και θα αποφασίσουν αν θα εκκινήσουν τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
Υπό αυτά τα δεδομένα θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 7/11 νέα συνάντηση κορυφής ανάμεσα στον πρωθυπουργό Giuseppe Conte και τους δύο αντιπροέδρους Matteo Salvini και Luigi Di Maio προκειμένου να μελετήσουν και να αποφασίσουν τι απάντηση θα δώσουν στις Βρυξέλλες.
Μια απάντηση ιδιαίτερης σημασίας όχι μόνο για την Ιταλία αλλά και για το σύνολο της Ευρώπης, η οποία μάλιστα και λόγω των ευρωεκλογών του Μαΐου αποκτά ευρύτερες, όχι μόνο οικονομικές αλλά και πολιτικές διαστάσεις.

Μίνι επεισόδιο Draghi - Tria στο Eurogroup - "Τηρείστε τους κανόνες - Είμαστε πολιτικοί... όχι οικονομολόγοι"

Να τηρήσουν απαρέγκλιτα τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας ζήτησε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, από τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας, Giovanni Tria, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας (5/11), σύμφωνα με διαρροές των συζητήσεων που υπήρξαν.
Σύμφωνα με τις εν λόγω διαρροές, ο Draghi προσπάθησε να δώσει στον Tria να καταλάβει ότι το υψηλό χρέος της Ιταλίας, σε συνδυασμό με τη χαμηλή ανάπτυξη καθιστούν επιβεβλημένα τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Βέβαια, ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, απάντησε στον Draghi, ότι είναι "πρώτα πολιτικός... και μετά οικονομολόγος".

Ένταση στο εσωτερικό της ιταλικής κυβέρνησης

Ένταση επικρατεί για άλλη μια φορά στο εσωτερικό της ιταλικής κυβέρνησης, λίγες μέρες πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο της Κομισιόν για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού του 2019.
Αν και πέρασε από τη Γερουσία το νομοσχέδιο για την ασφάλεια (με 163 ναι και 59 όχι - δεν ψήφισαν 5 διαφωνούντες βουλευτές από το Κίνημα των 5 Αστέρων), η αναταραχή στο εσωτερικό της κυβέρνησης παραμένει.
Πρόκειται για μέτρα που αποτελούν, κυρίως μέρος του προεκλογικού προγράμματος της Lega, τα οποία συμπεριλαμβάνουν την ενίσχυση του δικαιώματος στην αυτοάμυνα, τη δυνατότητα πώλησης περιουσιακών στοιχείων που έχουν κατασχεθεί στη μαφία, αλλά και την ακύρωση της παροχής πολιτικού ασύλου, σε περίπτωση που διαπράττονται σοβαρά αδικήματα.
Τα Πέντε Αστέρια ζητούν εγγυήσεις από τoν υπουργό Εσωτερικών Matteo Salvini, ότι συγχρόνως με τη δέσμη μέτρων για την ασφάλεια, θα εγκριθεί και η αλλαγή των κανόνων για την παραγραφή των αδικημάτων, ώστε να μπορεί να υπάρχει περισσότερος χρόνος για την απόδοση δικαιοσύνης.
Tα ακροδεξιά «Αδέλφια της Ιταλίας» και το κεντροδεξιό κόμμα «Forza Italia», ενώ είχαν δηλώσει πρόθυμα να ψηφίσουν την συγκεκριμένη δέσμη μέτρων, έκαναν πίσω μετά την απόφαση της κυβέρνησης Conte να συνδέσει την υπερψήφισή τους με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Όσον αφορά την κόντρα με τις Βρυξέλλες, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πραγματοποιηθεί σήμερα κυβερνητική σύσκεψη με την συμμετοχή του πρωθυπουργού Giuseppe Conte και των αντιπροέδρων Matteo Salvini και Luigi Di Maio.
Ωστόσο, ο επικεφαλής της Lega και υπουργός Εσωτερικών Matteo Salvini ερωτώμενος σχετικά απάντησε σκωπτικά ότι η μόνη συνάντηση που θα έχει απόψε είναι μπροστά στην τηλεόρασή του με το…Champions League.

Salvini: Σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύει η ιταλική κυβέρνηση

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνηση επιχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες που διατυπώνονται για άλλη μια φορά για το μέλλον της ιταλικής κυβέρνησης.
«Σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύει η κυβέρνηση» υποστήριξε ο Salvini, ο οποίος έκανε λόγο για μια δυνατή κυβέρνηση, της οποίας η συνοχή δεν απειλείται.
Με αφορμή τις ενστάσεις που διατυπώνονται από το Κίνημα των 5 Αστέρων, ο Salvini ανέφερε πως είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικές φωνές και απόψεις και ότι στο τέλος η κυβέρνηση θα καταφέρει να βρει μια κοινή συνισταμένη.
Ωστόσο, ο Salvini εξέφρασε για ακόμα μια φορά την αντίδραση του στη συνάντηση που φέρεται – σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ – να έχει εντός της ημέρας με τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte και με τον αντιπρόεδρο Luigi Di Maio.
«Ποια συνάντηση κορυφής;
Σήμερα το βράδυ θα δω Champions League και η μόνη συνάντηση που θα έχω θα είναι με τα ριγκατόνι, το ραγού και την τηλεόραση» είπε ο Salvini, αναφέροντας πως είναι καθημερινά σε επαφή με τους Conte, Di Maio και ότι δεν χρειάζεται να τους συναντά κάθε 24 ώρες.
«Υπάρχει και το τηλέφωνο, κάποια πράγματα μπορούν να λυθούν και με αυτόν τον τρόπο» είπε ο Salvini.

Fitch: Η ιταλική κυβέρνηση δεν θα επιβιώσει – Πλήγμα για τα ομόλογα

Την εκτίμηση ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιβιώσει, εκτίμησε ο James McCormack, κορυφαίο στέλεχος του οίκου αξιολόγησης Fitch, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.
Ο McCormack υποστήριξε ότι η Lega Nord και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων δεν έχουν τίποτα κοινό και μεταξύ τους υπάρχουν τεράστιες διαφωνίες για μία σειρά θεμάτων, γεγονός το οποίο καθιστά το μέλλον της ιταλικής κυβέρνησης αμφίβολο.
«Δεν έχουμε πειστεί ότι η τρέχουσα κυβέρνηση θα επιβιώσει.
Έχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ τους.
Συμφωνούν σε πολύ λίγα θέματα», εκτίμησε το κορυφαίο στέλεχος του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης.
Κατά τον αναλυτή της Fitch η πολιτική αβεβαιότητα θα παραμείνει το βασικό χαρακτηριστικό της ιταλικής καθημερινότητας, γεγονός το οποίο θα αποτελέσει σαφώς πλήγμα για την πορεία των κρατικών ομολόγων.

Βελτίωση στα ομόλογα

Ανέκαμψαν σήμερα τα ιταλικά ομόλογα, καθώς ενισχύεται η διάθεση για ρίσκο, με φόντο την άνοδο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 3,35% από 3,41% στο χθεσινό κλείσιμο.


H απόδοση του 2ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 1,14% από 1,19% χθες.
Την ίδια ώρα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 1,42% κι έκλεισε στις 19.540,94 μονάδες.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης