Τελευταία Νέα
Διεθνή

Goldman Sachs: Οι επιπτώσεις του διαιρεμένου Κογκρέσου στην οικονομία των ΗΠΑ

Goldman Sachs: Οι επιπτώσεις του διαιρεμένου Κογκρέσου στην οικονομία των ΗΠΑ
Οριακές θα είναι οι μεταβολές στην ασκούμενη πολιτική των ΗΠΑ από τη φορολογία έως και την εμπορική πολιτική, εκτιμά η Goldman
Οι δημοσκοπήσεις αποδείχθηκαν σωστές και τελικώς μετά τις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ υπάρχει ένα διαιρεμένο Κογκρέσο.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων στο Δημοκρατικό Κόμμα και η Γερουσία στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.
Ο πολιτικός – οικονομικός αναλυτής της Goldman Sachs, Alec Phillips, καταγράφει τις εκτιμήσεις του για το τι μπορεί να σημάνει αυτή η εξέλιξη για την αμερικάνικη οικονομία αλλά και εν γένει την πολιτική των ΗΠΑ τα επόμενα έτη.

Καμία αλλαγή στο φορολογικό: Καμία νέα σημαντική φορολογική νομοθεσία δεν πρόκειται να καταστεί νόμος. Οι ηγέτες των Δημοκρατικών στη Βουλή, ενδέχεται να επιχειρήσουν να περάσουν τη φορολογική νομοθεσία που ανακατανέμει τις φορολογικές μειώσεις του  2017, ώστε να υπάρξει μείωση φορολογικών συντελεστών για τα κατώτερα οικονομικά στρώματα και περιορισμός ορισμένων άλλων φορολογικών περικοπών.
Μια πρόταση για την μερική αναστροφή των φορολογικών περικοπών είναι επίσης μια πιθανότητα.
Ωστόσο, μια πρόταση που θα κάνει ουσιαστικές αναθεωρήσεις της νομοθεσίας για τη φορολογική μεταρρύθμιση του 2017 είναι πολύ απίθανο να επιτύχει τις 60 ψήφους που απαιτούνται στη Γερουσία.

Οι δαπάνες θα διατηρηθούν στα τρέχοντα επίπεδα: Το Κογκρέσο θα εγκρίνει τα ανώτατα όρια για τις αμυντικές και μη αμυντικές δαπάνες για τα δημοσιονομικά έτη 2020 και 2021.
Η πρόταση Trump για μείωση των δαπανών διακριτικής ευχέρειας κατά 5% δεν εκτιμάται ότι θα περάσει ως έχει.
Πιθανώς να εγκριθεί μικρότερη μείωση.
Ό,τι αποφασίζεται είναι απίθανο να επηρεάσει τις τάσεις των δαπανών μέχρι το 2020, καθώς τα ανώτατα όρια δαπανών για το οικονομικό έτος 2019 συμφωνήθηκαν ήδη στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Απίθανη η συμφωνία για τις υποδομές: Ένα διαιρεμένο Κογκρέσο είναι απίθανο να εγκρίνει ένα μεγάλο πρόγραμμα βελτίωσης υποδομών. Αν και τόσο ο Trump όσο και οι ηγέτες των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο έχουν ταχθεί υπέρ δύο συγκεκριμένων προγραμμάτων βελτίωσης υποδομών, οι προτάσεις τους διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους.

«Κόντρα» για το Σύστημα Υγείας: Η υγειονομική περίθαλψη ήταν ένα βασικό ζήτημα για τους περισσότερους ψηφοφόρους, με το 42% να το κατατάσσει ως το κορυφαίο ζήτημα.
Η Βουλή μπορεί να περάσει τη νομοθεσία για τη νέα τιμολόγηση των φαρμάκων, αλλά αυτό θα μπορούσε να το μπλοκάρει η Γερουσία.
Εκτιμάται ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα δεχθούν πιέσεις για να στηρίξουν τις προτάσεις Trump για τις νέες τιμές φαρμάκων.

Οριακές διαφορές στην εμπορική πολιτική: Ενδέχεται να υπάρξουν κάποιες δυσκολίες στην ψήφιση της νέας εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά (USMCA), αλλά δεν εκτιμάται ότι θα υπάρξει κάποιο σοβαρό πρόβλημα και τελικώς αυτή θα εγκριθεί.
Δεν θα υπάρξει αλλαγή στην εμπορική πολιτική Trump έναντι της Κίνας και είναι πιθανό να τεθούν σε εφαρμογή και νέοι δασμοί κατά του Πεκίνου εντός του 2019.

Οριακές διαφορές στη μεταρρύθμιση των ρυθμιστικών αρχών: Ο έλεγχος της Βουλής από τους Δημοκρατικούς δεν μπορεί να αλλάξει την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων για τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, καθώς όλες οι προτάσεις μπορούν να μπλοκαριστούν από τη Γερουσία.

Δημοσιονομικά μεγέθη και χρέος: Σε αυτόν τον τομέα μπορεί να υπάρξουν αρκετές δυσκολίες.
Η επόμενη ημερομηνία-σταθμός για το χρέος των ΗΠΑ είναι η 7η Δεκεμβρίου 2018.
Τότε θα πρέπει να αποφασιστεί εάν θα υπάρξει ή όχι αύξηση του ορίου του χρέους.
Η Goldman Sachs εκτιμά ότι θα υπάρξει μετάθεση αυτού του deadline είτε για το τέλος του α’ τριμήνου 2019 , είτε για τον Σεπτέμβριο 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης