Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Διευρύνθηκε στα 34 δισ. δολ. το εμπορικό πλεόνασμα τον Οκτώβριο 2018, παρά τις εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ

Κίνα: Διευρύνθηκε στα 34 δισ. δολ. το εμπορικό πλεόνασμα τον Οκτώβριο 2018, παρά τις εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ
Τα στοιχεία για το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας τον Οκτώβριο του 2018 ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών
Απροσδόκητη άνοδο σημείωσαν οι εξαγωγές της Κίνας για τον Οκτώβριο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (8/11) στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων της χώρας, παρά τις εμπορικές εντάσεις των τελευταίων εβδομάδων με τις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, οι συνολικές εξαγωγές της χώρας αυξήθηκαν κατά +15,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, καταγράφοντας επιτάχυνση σε σχέση με το +14,5% του Σεπτεμβρίου, ενώ παράλληλα τα στοιχεία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν άνοδο της τάξεως του +11%.
«Η έντονη αύξηση των εξαγωγών τον Οκτώβριο ενισχύθηκε από τις δραστηριότητες των εξαγωγέων», δήλωσε ο οικονομολόγος της ING στο Χονγκ Κονγκ, Iris Pang, σημειώνοντας ότι ο Οκτώβριο αποτελεί παραδοσιακά έναν μήνα που έχει περιορισμένη κινητικότητα λόγω διακοπών.
Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα οι παραγγελίες φαίνεται ότι έχουν καταγράψει επιτάχυνση, εν μέσω ανησυχιών για τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών και τους περαιτέρω δασμούς που θα μπορούσαν να επιβληθούν.
«Αναμένουμε οι εξαγωγές να παραμείνουν ισχυρές κατά το τέλος του έτους, καθώς οι επιχειρήσεις φοβούνται ότι η συνάντηση Trump-Xi δε θα είναι επιτυχημένη, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερους δασμούς για περισσότερα κινεζικά προϊόντα από τις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο Iris Pang.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, έχει δηλώσει ότι σε περίπτωση που οι συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του δεν έχουν κάποια θετική έκβαση, η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να επιβάλει δασμούς σε επιπλέον κινεζικές εισαγωγές ύψους 267 δισ. δολ.
Παράλληλα, οι εισαγωγές της Κίνας κατέγραψαν επίσης επιτάχυνση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με την άνοδο να διαμορφώνεται στο +21,4% έναντι +14,3% τον Σεπτέμβριο και έναντι +13% των εκτιμήσεων.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας να αυξηθεί στα 34 δισ. δολ. έναντι 31,7 δισ. δολ. τον Σεπτέμβριο, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν η άνοδος να περιοριστεί στα 37,3 δισ. δολ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης