Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η άνοδος των οικολογικών κομμάτων στην Ευρώπη αποτελεί απειλή για τις παραδοσιακές δυνάμεις

Η άνοδος των οικολογικών κομμάτων στην Ευρώπη αποτελεί απειλή για τις παραδοσιακές δυνάμεις
Το Κόμμα των Πρασίνων στη Γερμανία είναι, πλέον, το δεύτερο ισχυρότερο μετά το CDU – Σημαντική άνοδος και σε άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης
Η Ευρώπη γίνεται… πράσινη;
Βάσει των αποτελεσμάτων των πρόσφατων εκλογών στη Γερμανία, στα ομοσπονδιακά κρατίδια Βαυαρίας και Έσσης, η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα θα μπορούσε να είναι καταφατική.
Το κόμμα των Γερμανών Πρασίνων κατόρθωσε να υπέρ-διπλασιάσει τη δύναμή του, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι το δεύτερο ισχυρότερο στη Γερμανία, κατακτώντας ποσοστό της τάξης του 22%, με πρώτο να παραμένει το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), με ποσοστό 27% και τρίτο το κόμμα εθνικιστικό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 14%, όσο ακριβώς διατηρούν και οι πάλαι ποτέ πανίσχυροι Σοσιαλδημοκράτες (SPD).
Η άνοδος των οικολογικών κομμάτων δεν περιορίζεται στη Γερμανία, σημαντική είναι η ενίσχυσή τους –αν και όχι τόσο εντυπωσιακή- και στις γειτονικές χώρες, όπως το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία, χώρες στις οποίες αυξάνουν όχι μόνο τα εκλογικά τους ποσοστά αλλά κυρίως την αξιοπιστία τους μεταξύ των ψηφοφόρων.



Πρόκειται για μία ενίσχυση δύναμης που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη τη βιωσιμότητα των παραδοσιακών κομμάτων της Ευρώπης, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα καταστεί απόλυτα σαφές και στις επικείμενες Ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019.

Ξεκάθαρες θέσεις σε καίρια προβλήματα

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των οικολογικών ή πράσινων κομμάτων είναι ότι έχουν απόλυτα ξεκάθαρες θέσεις σε ακανθώδη θέματα όπως η προσφυγική – μεταναστευτική κρίση, η προστασία του περιβάλλοντος αλλά και η οικονομική πολιτική.
Η Γερμανία είναι η χώρα που αυτό αποδείχθηκε περίτρανα στις πρόσφατες εκλογές: στη Βαυαρία, η μακρόχρονη συντηρητική Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CSU) έχασε 190.000 ψήφους υπέρ των Πρασίνων.
Οι θέσεις που ανέπτυξαν οι Πράσινοι απόλυτα ξεκάθαρες.
Υπέρ των «ανοιχτών συνόρων» για τους πρόσφυγες – μετανάστες, στήριξη πολιτικής προώθησης της καθαρής ενέργειας και ενίσχυση τομέων όπως η Παιδεία και Υγεία, ώστε να καταστούν προσβάσιμες σε όλους τους πολίτες και όχι μόνο σε αυτούς που διαθέτουν τον απαραίτητο πλούτο.
Επιπρόσθετα οι Πράσινοι κερδίζουν τους νέους ψηφοφόρους, οι οποίοι σε αρκετές χώρες θεωρούν ως πολιτικά παθητικοί ή ακόμη και αδιάφοροι.
Όμως οι απόψεις των Πρασίνων φαίνεται ότι τους ελκύουν.
Σε πρόσφατη δημοσκόπηση υποστηρίζεται ότι οι Ευρωπαίοι ηλικίας από 18 έως 26 ετών θεωρούν ότι η προστασία του περιβάλλοντος –ένα από τα βασικά θέματα τα οποία προωθούν τα οικολογικά κόμματα – είναι «ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο».



Η Γερμανία δείχνει τον δρόμο

Πράσινα κόμματα στο Βέλγιο, τις Κάτω Χώρες και το Λουξεμβούργο προσπαθούν να αναπαραγάγουν το γερμανικό μοντέλο.
Διατηρούν τις βασικές προοδευτικές τους αξίες, αλλά ταυτόχρονα φροντίζουν να προσαρμόζονται στις ανάγκες της κάθε τοπικής κοινωνίας.
Όταν οι Πράσινοι εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1980, οι ψηφοφόροι συχνά τους θεωρούσαν… «ξεπερασμένους hippies» που θέλουν να σώσουν τις… πεταλούδες.
Από τότε μέχρι σήμερα η αντιμετώπιση των ψηφοφόρων απέναντί τους έχει αλλάξει.
Η αυξανόμενη επιρροή τους θα μπορούσε να ασκήσει πρόσθετη πίεση στην ΕΕ όχι μόνο να υποχρεώσει τα κράτη μέλη να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς της ΕΕ αλλά ταυτόχρονα να αυξήσουν τους συνολικούς κλιματικούς στόχους τους και να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Κατά τα προσεχή έτη, οι Πράσινοι θα επιδιώξουν την αύξηση των εδρών τους - τόσο στα εθνικά κοινοβούλια όσο και στο κοινοβούλιο της ΕΕ. Προσφέροντας μια φιλοευρωπαϊκή στάση, μια ανθρώπινη προσέγγιση της μετανάστευσης και σαφείς θέσεις για την αλλαγή του κλίματος, τη βιοποικιλότητα και τη βιωσιμότητα, τα πράσινα κόμματα προσφέρουν στους ψηφοφόρους μια υγιή εναλλακτική λύση τόσο προς τη ριζοσπαστική αριστερά όσο και προς τα δεξιά.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης