Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Palisade Research: Σε υψηλό δεκαετίας το Libor δολαρίου – Σε κίνδυνο τρισεκ. δολ. χρέους

Palisade Research: Σε υψηλό δεκαετίας το Libor δολαρίου – Σε κίνδυνο τρισεκ. δολ. χρέους
Η Palisade Research προειδοποιεί για περαιτέρω διόγκωση του χρέους των αναδυόμενων αγορών από την αύξηση των επιτοκίων 
Το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο Libor (London Interbank Offered Rate) δολαρίου ΗΠΑ έχει εκτοξευθεί στα υψηλότερα επίπεδα από τη χρηματοπιστωτική κρίση, επισημαίνει σε ανάλυσή της η Palisade Research, προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις στις χώρες που έχουν «φορτωθεί» με χρέος εκφρασμένο στο αμερικανικό νόμισμα.
Αφού επικαλεστεί σχετικές θεωρίες οικονομολόγων, η Palisade υπογραμμίζει πως η δέουσα σημασία πρέπει να δίνεται όχι μόνο στην ανάπτυξη που επιφέρει η χαλαρή νομισματική πολιτική, αλλά στις επιπτώσεις που ακολουθούν από την μετέπειτα αύξηση των επιτοκίων.
Επί αυτού, σημειώνει πως τα «τεχνητά» βραχυπρόθεσμα επιτόκια διαταράσσουν τη ισορροπία στην αγορά.
«Σκεφτείτε αυτό: όλοι αυτοί οι δανειολήπτες - είτε έχουν υποθήκες, φοιτητικά δάνεια, δάνεια αυτοκινήτων, πιστωτικές κάρτες, ακόμα και εταιρείες - πρέπει τώρα να πληρώσουν περισσότερους τόκους.
Επιπλέον, υπάρχουν πολλά πράγματα σε ολόκληρη την οικονομία, τα οποία θα επηρεαστούν αρνητικά από την άνοδο των επιτοκίων -κάτι που θα έχει αθέλητες συνέπειες.
Αυτό είναι το πρόβλημα με πολύπλοκα συστήματα όπως η οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ.
Όλα είναι αλληλένδετα», σχολιάζεται.
Επιπλέον, οι αναλυτές της εταιρείας υπογραμμίζουν ότι, σχετικά με τις παρενέργειες της νομισματικής σύσφιξης από πλευράς Federal Reserve νόμισμα, μία έλλειψη δολαρίων αποτελεί τεράστια απειλή για την παγκόσμια οικονομία, μία απειλή που οι επενδυτές αγνοούν.
Πίσω πάλι στο Libor, οι αναδυόμενες οικονομίες παρουσιάζουν ομόλογα -σε αμερικανικό νόμισμα- 3,25 τρισεκ. δολαρίων ΗΠΑ με λήξη έως το 2021.
«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες και κυβερνήσεις να μην είναι σε θέση να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος εν μέσω υψηλότερων βραχυπρόθεσμων ισοτιμιών.
Ποτέ μην δανείζεστε σε βραχυπρόθεσμους όρους με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. (…)
Σύμφωνα με το αμερικανικό δημόσιο, πλέον περίπου 200 τρισεκ. δολ. περιουσιακών στοιχείων συνδέονται με το Libor.
Και αν προσθέσετε όλα τα χρέη που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά (επιχειρηματικά δάνεια, καταναλωτικά δάνεια, ομόλογα και χρεόγραφα) -υπάρχουν πάνω από 8 τρισεκ. δολάρια άμεσα ευάλωτα στα αυξανόμενα επιτόκια.
Τα περισσότερα από αυτά τα χρέη -82%- ωριμάζουν μόνο τα επόμενα δύο χρόνια».
Κλείνοντας, η Palisade Research αναφέρει πως το Libor δεν κινεί την πολιτική της Fed, αλλά η πολιτική της Fed κινεί το Libor.
«Το Libor κατασκευάστηκε από δύο μέρη: το επιτόκιο δανεισμού μιας ημέρας που έθεσε η Fed και το ασφάλιστρο (spread) πάνω από το επίπεδο που οι δανειστές επιθυμούν για τον κίνδυνο δανεισμού τους.
Έτσι, όσο η Fed συνεχίζει την σύσφιξη, το βραχυπρόθεσμο Libor θα αυξάνεται».
Τα διαγράμματα:



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης