Τελευταία Νέα
Πολιτική

O Hollande αποκαλύπτει το δραματικό παρασκήνιο, μετά το δημοψήφισμα του 2015: Το Plan B για το Grexit ήταν γερμανικό σχέδιο

O Hollande αποκαλύπτει το δραματικό παρασκήνιο, μετά το δημοψήφισμα του 2015: Το Plan B για το Grexit ήταν γερμανικό σχέδιο
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας επιβεβαιώνει ότι, το Plan B περί Grexit ήταν σχέδιο της Γερμανίας
(upd) Για τις αγωνιώδεις στιγμές και το δραματικό τηλεφώνημα που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα (5/7/2015) μιλάει μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande στην Καθημερινή της Κυριακής.
«Ο Τσίπρας είχε κερδίσει το δημοψήφισμα, αλλά είχε χάσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων.
Μπορούσε να είναι υπερήφανος που έπεισε τους Έλληνες να τον στηρίξουν αλλά έπρεπε και να ανησυχεί πολύ για την επόμενη ημέρα», σημειώνει ο Hollande.
Εκείνη τη νύχτα τον συνεχάρην για το αποτέλεσμα αλλά του είπα ότι τώρα θα αντιμετώπιζε πολύ μεγάλες δυσκολίες, αναφέροντάς του τα εξής: Εάν θέλεις να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, πρέπει να το πεις σύντομα.
Πρέπει να ανοίξεις άμεσα τις διαπραγματεύσεις.
Βοήθησε με να σε βοηθήσω.
Αν θέλεις να πας σε μια λύση, θα σε βοηθήσω.
Αλλά μπορώ μόνο μέχρι εκεί που εσύ θα έχεις αποφασίσει.
Και τελικά ήρθε στη διαπραγμάτευση».
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας επιβεβαιώνει ότι, το Plan B περί Grexit ήταν σχέδιο της Γερμανίας, η οποία, όπως λέει, άλλαξε στάση μετά το δημοψήφισμα, αλλά και πως το Grexit δεν ήταν μπλόφα.
Η σκέψη υπήρχε στο Βερολίνο, σύμφωνα με τον τέως Γάλλο πρόεδρο.
Αλλά αρχικά, λέει, ήταν θεωρητική.
Μετά το δημοψήφισμα, η στάση της Merkel άλλαξε.  
«Για τους Γερμανούς ήταν μια πιθανότητα, η οποία αρχικά ήταν μάλλον θεωρητική, ώστε να ασκηθεί πίεση στις ελληνικές αρχές, αλλά κάποια στιγμή μετά το δημοψήφισμα που διοργανώθηκε στην Ελλάδα για το σχέδιο της Επιτροπής,  η Γερμανία άλλαξε σημαντικά τη θέση της, και  ζήτησε να υπάρξει έστω η μελέτη ενός Grexit», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Προσθέτει πως «η κ. Merkel μου είπε ότι θα έπρεπε να εξετάσουμε την επιλογή του Grexit.
Οτι αν η Γαλλία ήθελα να κρατήσει την Ελλάδα στη Ζώνη του Ευρώ, θα έπρεπε να αποδεχθεί πως σε περίπτωση αποτυχίας χρειαζόταν να εξεταστεί και να προετοιμαστεί η λύση.
Και απάντησα στην A. Merkel ότι πριν εξετάσουμε αυτό το ενδεχόμενο, έπρεπε να γίνουν  τα πάντα για να κρατηθεί η Ελλάδα στη Ζώνη του Ευρώ.
Πρόσθεσα ότι το Plan A ήταν κα κρατήσουμε την Ελλάδα, ποτέ δεν είχα εμπιστοσύνη στα Plan B.
Και ως τέτοιο το πρότειναν οι Γερμανοί για την περίπτωση που η διαπραγμάτευση αποτύγχανε.
Άρα,  ναι, η Ελλάδα έφτασε κοντά στην έξοδο από τη Ζώνη του Ευρώ».
Ο ίδιος πλέκει και το εγκώμιο της καγκελαρίου για την αποτροπή του Grexit.
Όπως αναφέρει, η  Α. Merkel  «ήταν απαιτητική αλλά και υπομονετική.
Την τελευταία στιγμή, ενώ θα μπορούσε να κλίνει προς την επιλογή της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, κάτι για το οποίο την πίεζαν αναμφίβολα μέσα από την κυβέρνηση της, αντιστάθηκε για να μπορέσει να βρεθεί μια αξιόπιστη και βιώσιμη λύση».
Όπως σημειώνει, «ο εκβιασμός δεν αποτελεί ποτέ λύση, ωστόσο ήταν απαραίτητο ο Αλέξη Τσίπρας να προβάλει το πόσο επώδυνες ήταν ήδη οι προσπάθειες για τη χώρα του και ότι υπήρχε η ανάγκη να του δοθεί χρόνος να διορθώσει τα οικονομικά που είχαν υποβαθμιστεί από τους προκατόχους του.
Κράτησε τον λόγο του.
Εάν ο Αλέξης Τσίπρας σκέφθηκε να φύγει από την Ευρωζώνη, δεν το είπε ποτέ, και ποτέ  δεν απείλησε ότι θα το κάνει»  
Ερωτηθείς για το πόσο δύσκολο ήταν να πεισθεί η κ. Merkel ότι έπρεπε να του δώσει μία ευκαιρία, είπε ότι ο ίδιος φρόντισε ώστε «η Α. Μerkel να μην παρασυρθεί προς μια λύση που θα ήταν αντίθετη προς τα συμφέροντα της Ευρώπης».
Ακόμη, μιλάει για το δραματικό παρασκήνιο που οδήγησε στη συμφωνία του τρίτου μνημονίου και υπογραμμίζει την προσπάθεια που κατέβαλε η γαλλική πλευρά για να μην φτάσει ποτέ στο τραπέζι το Plan B για την Ελλάδα, λέγοντας και ποιο ήταν το κύριο επιχείρημά του προς τους εταίρους. 
«Ήμουν ο πρωτεργάτης της επιμονής αναζήτησης λύσης, αλλά χωρίς τη συγκατάθεση της Α. Μerkel οι προσπάθειές μου θα ήταν μάταιες», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Για το εάν έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αποτροπή του Grexit και τα λάθη της Ευρώπης στην υπόθεση της ελληνικής διάσωσης απαντά ότι « το επιχείρημά μου ήταν να πείσω τους εταίρους ότι η έξοδος της Ελλάδας δεν ήταν μόνο ένα πρόβλημα για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη, επειδή αυτό θα σήμαινε ότι η Ευρωζώνη μπορούσε να διαλυθεί».
«Εάν απομακρυνθεί η Ελλάδα, ποιος θα είναι ο επόμενος;
Είστε βέβαιοι ότι δεν θα είστε ο επόμενος;»
Πιστεύω ότι η προειδοποίηση αυτή έκανε σαφές ότι η αλληλεγγύη ισοδυναμούσε με σταθερότητα.
Ποτέ δεν πίστευα στην προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από τη Ζώνη του Ευρώ.
Ήταν δρόμος χωρίς επιστροφή.
Εκ των υστέρων μπορούμε να πούμε ότι είχαμε δίκιο γιατί η Ζώνη του Ευρώ παρέμεινε ενωμένη και η Ελλάδα εκπλήρωσε όλες τις δεσμεύσεις της.
Πέτυχε όλα τα αναμενόμενα αποτελέσματα και ακόμη περισσότερα, ιδίως όσον αφορά το δημοσιονομικό πλεόνασμα". 
Σύμφωνα με τον Hollande, «η έξοδος της Ελλάδας δεν θα ήταν απλώς μια αποσυναρμολόγηση της Ζώνης του Ευρώ, θα σήμαινε την αποδόμηση ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Επιπλέον,ο  Hollande αναφέρεται και στον ρόλο του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντάς τον καθοριστικό.
«Ο φίλος μου Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, έπαιξε καθοριστικό ρόλο.
Με διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα είναι ακλόνητα ευρωπαϊκή και μου ζήτησε να εμπιστευτώ ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιστρέψει στον διάλογο, το οποίο και έγινε.
Παρ’ όλο που δεν έχει την ίδια πολιτική κατεύθυνση με τον Αλέξη Τσίπρα, ήταν πολύ σημαντικό να μπορέσει να βεβαιώσει, εξ ονόματος του ελληνικού λαού, την καλή πίστη του πρωθυπουργού. Καλή πίστη που πράγματι υπήρξε», σημειώνει ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας.

«Αυτό που προσάπτω συχνά στην Ευρώπη»

Αυτός που ο ίδιος προσάπτει συχνά στην Ευρώπη, όπως σημειώνει ο Hollande, «δεν είναι η κατεύθυνση των αποφάσεών της, αλλά ο χρόνος που χρειάζεται για να τις πάρει».
Αναφέρει μάλιστα ότι «το ελληνικό ζήτημα ήταν ευρέως γνωστό από το 2010.
Επιλύθηκε το 2015.
Κόστισε χρόνο, χρήμα και πολύ πόνο και θυσίες για τους Έλληνες». 


Τσίπρας: Μεγάλο το δίλημμα το 2015

Στο ενδεχόμενο ενός Grexit αναφέρθηκε το Σάββατο (10/11/2018) και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το συνέδριο του SPD στο Βερολίνο.
Ο κ. Τσίπρας, αφού ευχαρίστησε τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες για την αλληλεγγύη τους στα χρόνια του μνημονίου, τόνισε πως τον Ιούλιο του 2015 βρέθηκε μπροστά στο μεγαλύτερο δίλλημα στο οποίο μπορεί να βρεθεί ένας πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε καταστροφική επιλογή μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενδεδυμένη με αριστερό μανδύα, που θα προκαλούσε μία βίαιη αντιστροφή του πλούτου από τα κάτω προς τα πάνω.  
«Όταν εγώ βρέθηκα μπροστά στο μεγαλύτερο δίλημμα που θα μπορούσε ποτέ να βρεθεί ένας πρωθυπουργός, τον Ιούλη του 2015, αυτό που με βοήθησε να πάρω δύσκολες αποφάσεις, ήταν όταν με καθαρό μυαλό εκτίμησα τις συνέπειες που θα είχε η όποια πολιτική επιλογή στις κοινωνικές δυνάμεις που η αριστερά οφείλει να εκπροσωπεί και να υπερασπίζεται», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:
«Και η σύγκριση ήταν τρομακτική.
Διότι η Ελλάδα έφθασε στη χρεοκοπία εξαιτίας μιας συστηματικής κλοπής πλούτου και αγαθών από τους πολλούς προς όφελος μιας ελίτ που είχε καταφέρει να βγάλει το πλούτο της σε τράπεζες του εξωτερικού».
«Για ποιούς επιλέγουμε να δίνουμε μάχες πρέπει να έχουμε πλήρη επίγνωση των συνεπειών που έχουν οι επιλογές μας σε εκείνα τα κοινωνικά στρώματα που έχουμε επιλέξει», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Αν σήμερα νιώθω ότι πετύχαμε είναι γιατί αυτό συνέβη έχοντας ταυτόχρονα καταφέρει να μειώσουμε κατά 8% την ανεργία, να έχουν πρόσβαση στη δημόσια υγεία ανασφάλιστοι, έχοντας επαναφέρει την κανονικότητα σε νοσοκομεία και τα σχολεία» συνέχισε ο πρωθυπουργός.
«Όταν μιλάμε για αναδιανομή οφείλουμε να προσεγγίζουμε και το θέμα του κατώτατου μισθού.
Αποτελεί την απαρχή ενός ενάρετου κύκλου για την οικονομία, μέσα από την αύξηση της κατανάλωσης», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:
«Οφείλουμε να σκεφτούμε και την προστασία του περιβάλλοντος.
Οφείλουμε να αφήσουμε στα παιδιά μας έναν κόσμο που θα είναι βιώσιμος.
Η Αριστερά στις μέρες μας στην Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ένα αίνιγμα.
Οι προκάτοχοι μας επέλεξαν ένα άνοιγμα που οδηγησε μακριά από τις ιδρυτικές μας αρχές.
Δεν είμαι αντίθετος στην αλλαγή, αλλά η πλήρης υπαναχώρηση από αρχές θα αποδειχθεί κάποια στιγμή - αν δεν έχει αποδειχθεί- καταστροφική.
Η αριστερά δείχνει ότι χάνει την εκλογική της βάση σε όλη την Ευρώπη.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε επικίνδυνο και καταστροφικό το γεγονός ότι, το κενό αυτό το καλύπτουν λαϊκιστές.

www.bankingnews.gr 


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης