Τελευταία Νέα
Οικονομία

Strauch (ESM): Η Ελλάδα δεν βιάζεται να βγει στις αγορές - Να εφαρμοστούν, τα συμφωνηθέντα

Strauch (ESM): Η Ελλάδα δεν βιάζεται να βγει στις αγορές - Να εφαρμοστούν, τα συμφωνηθέντα
Αναφερόμενος στο θέμα των συντάξεων, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM επεσήμανε ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να είναι σεβαστές
Αναφερόμενος στο θέμα των συντάξεων, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM επεσήμανε ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να είναι σεβαστές
Νέο μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση στέλνει ο ESM, λίγες, λίγες ημέρες πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 19 Νοεμβρίου, όπου θα συζητηθεί και το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για κατάργηση του μέτρου για τη μείωση στις συντάξεις.
Ειδικότερα, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, Rolf Strauch, επανέλαβε το μότο των Βρυξελλών, ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, χωρίς ωστόσο να αποκλείει και το ενδεχόμενο αποδοχής της ελληνικής πρότασης.
Όπως είπε το θέμα θα συζητηθεί στο Eurogroup, ενώ πρόσθεσε ότι οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί πρέπει να είναι σεβαστές ή να συζητούνται με τους Θεσμούς.
Παράλληλα, ο Strauch εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, επισημαίνοντας ότι -λόγω του cash buffer- δεν υπάρχει λόγος για βιαστικές κινήσεις.

Η έξοδος στις αγορές

Ειδικότερα, σε συνέντευξη του στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», ο Strauch εμφανίστηκε σίγουρος ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές την κατάλληλη στιγμή, ενώ εξέφρασε και την εμπιστοσύνη του στον ΟΔΔΗΧ.
«Είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές, με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίζει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.
Έχουμε δημιουργήσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες γι' αυτό, με μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της οικονομίας της χώρας αλλά και μέσω μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.
Ως αποτέλεσμα η Ελλάδα εξοικονομεί πολλά χρήματα.
Με το cash buffer, η ελληνική κυβέρνηση δεν χρειάζεται να βιαστεί για να βγει στις αγορές.
Είμαι σίγουρος ότι ο ΟΔΔΗΧ κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί και ότι εφαρμόζει την κατάλληλη στρατηγική για την επανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές.
Το cash buffer προσφέρει ανακούφιση στους επενδυτές και προσφέρει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να βγει στις αγορές την κατάλληλη στιγμή» τόνισε.
Ερωτηθείς εάν το cash buffer μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM ξεκαθάρισε ότι ο λόγος που έχει δημιουργηθεί το «μαξιλάρι» είναι η κάλυψη των αποπληρωμών χρέους.
«Οποιεσδήποτε άλλες χρήσεις πρέπει να συμφωνηθούν με όλες τις χώρες-μέλη του ESM» είπε χαρακτηριστικά.

Η μείωση των συντάξεων

Εν τω μεταξύ, όσον αφορά το μέτρο της μείωσης της συντάξεων και το ενδεχόμενο κατάργησης του -όπως ζητά η ελληνική κυβέρνηση- ο Strauch τόνισε τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται, χωρίς ωστόσο να αποκλείει κάποιο ενδεχόμενο.
«Η κατάσταση αξιολογείται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και -όπως γνωρίζετε- θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Eurogroup στις 19 Νοεμβρίου, όπου θα συζητηθεί κι αυτό το θέμα.
Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση.
Είναι εξίσου σημαντικό ότι η δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% δεν αμφισβητείται από κανέναν στην ελληνική κυβέρνηση, κάτι που είναι θετικό.
Αλλά υπάρχει η αντίληψη ότι οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM θα πρέπει να είναι σεβαστές ή να συζητούνται με τους θεσμούς.
Βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο τώρα» επεσήμανε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης