Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τριγμοί στο Βερολίνο μετά την πανωλεθρία στις εκλογές - Seehofer: Παραιτούμαι από την προεδρία του CSU

Τριγμοί στο Βερολίνο μετά την πανωλεθρία στις εκλογές - Seehofer: Παραιτούμαι από την προεδρία του CSU
Την πρόθεση του να παρατηθεί από την προεδρία του CSU ανακοίνωσε o Seehofer
Μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο διανύει τόσο το κόμμα της Angela Merkel στη Γερμανία (CDU) όσο και το συμμαχικό CSU του Horst Seehofer, μετά την πανωλεθρία που υπέστησαν στις εκλογικές αναμετρήσεις σε Βαυαρία και Έσση.
Έτσι την απόφαση της Angela Merkel να μην ανανεώσει τη θητεία της στην προεδρία του CDU και κατά συνέπεια στην καγκελαρία, ακολούθησε η αντίστοιχη πρόθεση του επικεφαλής του CSU, Horst Seehofer.
Επιβεβαιώνοντας τη φημολογία της προηγούμενης εβδομάδας, ο Seehofer ανακοίνωσε σήμερα (12/11/2018) την πρόθεση του να παραιτηθεί από την προεδρία του κόμματος και να παραμείνει μόνο υπουργός Εσωτερικών στη γερμανική κυβέρνηση.
«Θα παραιτηθώ από την προεδρία του CSU. 
Αυτή η απόφαση είναι βέβαιη» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθούν περαιτέρω λεπτομέρειες.
Ωστόσο, απέκλεισε το ενδεχόμενο να «εγκαταλείψει» το υπουργικό του χαρτοφυλάκιο.
«Είμαι υπουργός Εσωτερικών και θα παραμείνω» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι υπό την ηγεσία του Seehofer η Χριστιανοκοινωνική Ένωση Βαυαρίας (CSU), σύμμαχος της Merkel, είχε τις χειρότερες εκλογικές επιδόσεις από το 1950 σε μια εκλογική αναμέτρηση τον περασμένο μήνα στο κρατίδιο της νότιας Γερμανίας.
Μεταξύ των ενδιαφερόμενων θεωρείται ότι είναι τόσο ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Marcus Soeder όσο και ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μanfred Weber.

H παραίτηση της Merkel

Τον δρόμο της παραίτησης -που τελικά ακολουθεί και ο Seehofer- χάραξε στα τέλη Οκτωβρίου η Merkel, λίγες ώρες μετά το απογοητευτικό αποτέλεσμα στις εκλογές της Έσσης, ανακοινώνοντας την απόφαση της πως στο εσωκομματικό συνέδριο τον προσεχή Δεκέμβριο δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την αρχηγία του CDU.
Ωστόσο, παραμείνει καγκελάριος της Γερμανίας μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας της, το 2021.
Οι Γερμανοί δείχνουν στη Merkel την πόρτα της εξόδου

Οι Γερμανοί δείχνουν στη Merkel την πόρτα της εξόδου

Εν τω μεταξύ, σχεδόν τα δύο τρία των Γερμανών θέλουν την αποχώρηση της Merkel και από την καγκελαρία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της INSA που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Bild, το 62,2% των περίπου 4.000 ερωτηθέντων θεωρεί ότι η Γερμανίδα καγκελάριος πρέπει να παραιτηθεί στις αρχές του 2019 και να παραδώσει τα ηνία της στον επόμενο επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης